Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Hárman a választási eredményekről

A választások utáni napon Botka Lászlótól, Szeged győztes polgármesterétől azt kérdeztük, hogyan tervezi a kormányzást a város élén. Oláh Jánost a Fidesz országos eredményeit alulmúló szerepléséről, választási kudarcáról, Dlusztus Imrét abszolút vereségéről faggattuk.
A mostani választási eredménynek minden politikai párt számára van üzenete – mondta Botka László (képünkön) polgármester, aki második ciklusát kezdheti el az új közgyűlés élén az MSZP–SZDSZ támogatásával. – Ez az, hogy a szegediek a várost előtérbe helyező politikára szavaztak. A következő időszakról kifejtette, bízik abban, hogy a Fidesz megérti: nem lehet sikeres a tagadás, az indulatok, az országos nagypolitika logikája alapján való politizálás. Bebizonyosodott, hogy a szegediek erre nem fogékonyak, a választást helyi, önkormányzati ügynek tartották.
Az 57,85 százalékos választási győzelmet elért Botka László csütörtökre találkozóra hívta a pártok vezetőit. Reméli, elfogadják kinyújtott kezét, és azt a politizálást, amelynek lényege, hogy mindent Szeged érdekeinek kell alárendelni. Hangsúlyozta, a szegedi közgyűlésben nincs koalíciós kényszer, hiszen abszolút többségben vannak, mégis tesz egy kísérletet egy új logikájú, szélesebb, korszerűbb együttműködésre. Erre az ad biztatást, hogy tudja, jelenleg a városban egyik oldalnak sincs több mint 57 százalékos szavazói támogatottsága, tehát azok között, akik őrá szavaztak, jelentős számban konzervatív érzelműek is voltak.

Oláh János
(képünkön), a Fidesz-MPSZ–KDNP–MDF közös polgármesterjelöltjét azzal szembesítettük, hogy a megyei jogú városok közül Szegeden kapta a legkevesebb szavazatot a jobboldal. A Fidesz városi elnöke elmondta, önmagában valóban gyenge a 38,09 százalékos eredmény, de szerinte nem ezt kell nézni, hanem azt, honnan indultak. Már látszik a helyi Fideszben a másfél-két éve elkezdődött megújulás, hiszen négy éve egyéni képviselőjük nem jutott be a közgyűlésbe, most négyet beszavaztak a választók, ő maga pedig négyezer szavazattal többet kapott a korábbi jelöltnél – közölte.
Oláh János szerint őt a média sem támogatta. Így – állítja – nem tudta felvenni a versenyt Botka látvány-városvezetésével, látvány-beruházásainak eredményes kommunikációjával. Bizonytalanságot okozott még – sorolta Oláh az érveket –, hogy csak júniusban dőlt el, ő lesz a polgármesterjelölt. Saját politikai jövőjét firtató kérdésünkre először azt válaszolta, „mindannyian Isten kezében vagyunk", majd elmondta: ő lesz a szegedi közgyűlésben a jobboldal frakcióvezetője, erről tegnap frakcióülésen döntöttek a képviselők. „Botka László szerint Szeged a jövő városa, a jövő elkezdődött" – mondta legvégül a politikus.

Dlusztus Imre
(képünkön) győzelmi esélyeket jósolt magának és programjának a Független Városi Szövetség–Magyar Egyesület színeiben, de mindössze 4,06 százalékos támogatottságot szerzett. Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy nemcsak a polgármesteri székbe, de még a közgyűlésbe se jutott be, a következőket válaszolta: „Amikor elindultam, még öt polgármesterjelölt volt, én a harmadik helyezést céloztam meg, és azt el is értem". Képviselői mandátumhoz pedig magyarázata szerint azért nem sikerült jutnia, mert az utolsó két-három hét eseményei miatt a nagy politikai pártokhoz csapódtak a bizonytalan szavazók.
Dlusztus Botka Lászlónak már a választás estéjén gratulált, neki és csapatának sok sikert kívánt. A helyi Fidesszel kapcsolatban pedig az a véleménye, hogy a jobboldali párt színvonal alatti teljesítményt nyújtott, politikusainak el kell gondolkodniuk azon, miért nem tudtak Szegeden jelentős eredményt elérni. S hogy miként látja saját politikai jövőjét? „Nem képzeltem el a magam számára politikai jövőt – válaszolta –, csak javaslatokat fogalmaztam meg arról, hogy megítélésem szerint egy várost hogyan kellene vezetni, fejleszteni." Marad a Szegedi Egyetem főszerkesztője, dolgozik kiadás előtt álló könyvein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölényesen nyerte a választást az MSZP–SZDSZ Szegeden

Botka László biztos többséggel a háta mögött folytathatja a kormányzást Szegeden. Az… Tovább olvasom