Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: Baka András főbíró

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamilyen okból az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális kérdésekre. Ezúttal Baka Andrást (képünkön), a Legfelsőbb Bíróság elnökét faggattuk, aki a Szegedi Ítélőtábla összbírói értekezletén vett részt.
- Több ügyben még első fokon sem tudott ítéletet hozni 3 éven belül a bíróság Magyarországon, aminek következtében súlyos bűncselekmények gyanúsítottjainál is meg kellett szüntetni az előzetes letartóztatást. Van remény a munkafolyamatok felgyorsítására?
– Ez nem feltétlenül a bíróság hibája. A nyomozás sokszor elhúzódik, akár 2-2,5 évig is. A bíróságnak ilyenkor csak fél éve marad az ítélethozatalra. Nagyon kevés olyan ügy van, amiben nem sikerült 3 éven belül ítéletet hozni. Lehet-e gyorsítani a pereket? Magyarország bíróságain a perek túlnyomó többsége minden ellenkező híresztelés ellenére – a főváros, Pest megye és néhány kisebb bíróság kivételével – nem húzódik el.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

– Kamerarendszert terveznek telepíteni több bírósági tárgyalóterembe. Mi indokolja ezt, és mit várnak ettől?
– 10 nagyobb bíróságon tervezünk idén kamerákat beszerelni. A kamerák által a tévéstábok okozta problémákat kerülhetjük ki: ez lehetőséget adna a stábok kitiltására, és csak azokat a felvételeket bocsátanánk a sajtó részére, amelyeket ezek a rendszerek rögzítenek. A kamerák ezenkívül biztonsági szerepet is játszanának, illetve kísérletet tehetünk velük arra, hogy megváltoztassunk bizonyos bírósági módszereket. A segítségükkel például kiválthatnánk a jegyzőkönyvek készítését is.

– A Csongrád Megyei Bíróság épülete lelakott, a bírók és a bírósági dolgozók egyre kevésbé férnek el benne. Mikor, honnan, és mennyi pénz lesz a méltó, megfelelő munkakörülmények kialakítására?
– Ismerem a Csongrád Megyei Bíróság épületét, valóban súlyos a probléma. Sajnos szűkös a költségvetésünk, idén felújításokra 900 millió forintot költhetünk. Átfogó felújításra ebből nem telik. Azt azonban hangsúlyozom, hogy a Csongrád Megyei Bíróság épülete az elsők között van, amelynek problémáját meg kell oldanunk.

Olvasóink írták

 • 4. lidocain 2010. március 01. 14:34
  „Mindent megváltoztathat a magyar politikai életben a Jobbik előretörése - véli Tölgyessy Péter. Az alkotmányjogász szerint "rettenetes kétpártrendszer" alakult ki, így kifejezetten jót fog tenni, ha ezt félrelöki a nemzeti párt.

  Vasárnap esti adatok szerint a Jobbik százhatvannégy helyen már leadta a céduláit, azaz kilencven százalékban megvannak a jelöltjei, és ehhez nagyon sok helyen elég volt két-három nap, ami mindenekelőtt a nagyon lelkes, nagyon elkötelezett és szervezett aktivistáknak volt köszönhető - mondta Tölgyessy Péter.

  Az alkotmányjogász azzal számol, hogy a Jobbik ellenzékből szinte azonnal rázúdul majd a Fideszre. A kormányra kerülő Orbán Viktornak ugyanis eleget kell tennie a külföldi befektetők elvárásainak és a világgazdasági realitásoknak, emiatt a Jobbik rögtön pergőtűz alá vonja, nagyrészt éppen azon minták alapján, amiket Orbán Viktor alkalmazott nem olyan régen Gyurcsány Ferenccel szemben.

  Az alkotmányjogász úgy ítéli meg, hogy a Jobbik nemcsak a Fideszt, hanem az egész politikai struktúrát, gondolkodást átalakíthatja. A pártszerkezet egyik alappillérének számító SZDSZ lényegében már eltűnt, az MSZP pedig kiesik a váltópárti szerepből, és középpártként kerül majd be a következő parlamentbe.

  Mindez teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amelynek egész politizálása 1994 óta arra épül, hogy a szocialista-szabaddemokrata koalíció ellenpontjaként létezik, és a szocialisták lépései, bűnei igazolják a lépéseit. Ám ha megszűnik ez az igazolás, a Fidesz teljesen új helyzetbe kerül, és nagy kérdés, hogy tud erre reagálni.

  Az is világos, hogy az egész politikai szerkezet gyökeresen megváltozhat. Eddig úgy tűnt, Magyarországon a nyugat-európai jobb- és baloldal áll szemben egymással, most azonban félő, hogy ez a szemben állás kelet-európai lesz: egyik oldalon lesznek a nyugatosok, a másik oldalon a nemzetiek, ha pedig ez tartóssá válik, az nagyon veszélyes lehet - mondta az alkotmányjogász.

  Tölgyessy ennek ellenére nem lenne megijedve a Jobbik áttörésétől. Azt mondja, kétpártrendszerünk annyira rettenetes volt az utóbbi években, és olyan károkat okozott, hogy tulajdonképpen jó, ha ezt félrelöki a Jobbik. Szerinte ez pedig akár egy óriási lehetőség is lehet a magyar társadalom számára: új szereplők, új szervezetek, új gondolatok jelenhetnek meg, ha pedig ez sikerül, a Jobbik kihívása még jóra is fordulhat.

  Magyar Rádió - fn.hu”
 • 3. lidocain 2010. március 01. 14:32
  „1
  szánalmas próbálozás ez....egyre erősebb a jobbik és egyre többetn félnek tőle.
  becsületes,törvény tisztelő embereknek nincs félnivalójuk.”
 • 2. igaz1017 2010. február 28. 20:29
  „Ki az a Debreczeni?Az esti híradóban a vádlottak padján ült az UD_zrt rágalmazásáért.”
 • 1. Kaktusz 2010. február 28. 19:52
  „Debreczeni József az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében nyolc kérdést tett fel a Jobbiknak, amelyek "haladéktalan tisztázását" várja. Az MDF képviselő-jelöltje azt kérdezte, mi köze van a Jobbiknak Budaházy Györgyhöz, miről szól a Szegeden kötött együttműködési megállapodás, milyen kapcsolat van a Betyársereg, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik között?

  Arra is kíváncsi, mi köze van a Jobbiknak Toroczkai Lászlóhoz, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökéhez, a szegedi megállapodás kezdeményezőjéhez, és ha Vona Gábor szerint a Jobbik a nemzeti ellenállás politikai szárnya, akkor ezt úgy kell-e érteni, hogy a Magyarok Nyilai a katonai szárny?

  Miért vállal szolidaritást Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője és államfőjelöltje egy terrorcselekményekkel gyanúsított emberrel és miért viselt Budaházy arcképével díszített pólót az Európai Parlament üléstermében? - sorolta a kérdéseket.

  Az MDF képviselőjelöltje tudni szeretné azt is, hogy "mi köze a Jobbiknak a kuruc.infóhoz", amely "teljes mellszélességgel áll ki a Jobbik mellett, miközben minden más politikai erőt mocskol, a kiirtásukat szorgalmazza". Mit akar a Jobbik: terrorizmust vagy parlamentarizmust? - tette fel a kérdést.

  Debreczeni József a közleményben emlékeztetett arra: a napokban nyilvánosságra került, hogy Budaházy György, a Magyarok Nyilai nevű, terrorcselekményekkel gyanúsított szervezet katonai vezetője az MSZP-re, a Fideszre és az MDF-re is "vadászott". Ugyanaz a Budaházy György - idézte fel -, aki mellett Morvai Krisztina kiáll az Európai Parlamentben, akinek a védője Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik igazságügyminiszter-jelöltje, és akivel a tavalyi EP-választás után Vona Gábor és a Jobbik más vezetői Szegeden együttműködési megállapodást kötöttek.

  Hozzátette: a szegedi egyeztetésen Budaházy mellett részt vett az azóta betiltott Magyar Gárda, a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is.
  MTI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától regisztrációs jegy - hosszabb sor lehet a pénztárnál

Hétfőtől kell regisztrációs jegyet váltani a helyközi és távolsági buszokra és a vonatokra a 6 éven aluliaknak és a 65 év felettieknek. Emiatt nőhet a buszok menetideje. Tovább olvasom