Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hideg ellen kutyaruha

Hetek óta tombol a zord, különösen hideg téli időjárás. A hideg az utcán sétáltatott, és a szabadban tartott állatokra is komoly veszélyt jelent.
Egy kis odafigyeléssel elkerülhető a házi kedvencek, a szabadban élő állatok éhezése, fagyása.

A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Minden nap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészeti szolgálata a nagy hideg beköszönte után számtalan esetben találkozott fagyásveszélynek kitett kóbor és gazdás állatokkal. Számos esetben a szolgálat későn érkezik és már csak fagyott állattetemeket talál. A háziállatok felelős tartása az állattartók erkölcsi és büntetőjogi kötelessége is! A gondatlan tartás állatkínzássá is fajulhat, ami bűncselekmény. Aki állatkínzást követ el, az 2 évig terjedő börtönt is kaphat.

Az utcán sétáltatott állatok marási sebeket szerezhetnek, ha sózott területeken sétálunk velük. Az állatok védelmében ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni vagy a kedvencünk tappancsát "cipővel" megvédeni!

Mire jó a kutyacipő? - csak divatolásként használják?

Vízálló anyagból készülhet kutyacipő. Kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban egy ilyen kutyának való darab. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, ott megvédi a kutyus lábát a káros maróanyagtól, a sótól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni. A gyógyulás hetekig is eltarthat. A marástól véd meg a kutyacipő.

Hideg ellen kutyaruha?! - nagyvárosi hóbort?

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú; zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásos kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, az meg is betegedhet; A problémák megelőzésére egyre többször alkalmaznak kutyaruhákat.

Ha kreatívak vagyunk, otthon elkészíthetjük a kutyánkra szabott kutyaruhát. Állatos boltokban ezekért a darabokért több tízezer forintot is kifizettetnek velünk. Kutyaruha készítése kapcsán figyelni kell, hogy az állatot a rárakott ruha a mozgásban ne zavarja. A kutyaruha a kis kedvencet ne szorítsa, ne legyen rá nagy sem. Fontos, hogy az állat a ruhájában tudjon rendesen vécézni is. A kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben könnyen egymásról leszaggathatják a ruháikat, hiszen ők vadabbul játszanak. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktériumot; vírust is összeszedhet. Nem árt tehát, ha két; három váltást készítünk vagy szerzünk be kutyánként a kutyaruhából.

Milyen a jó téli kutyaház? - védjük a házaink őrzőit!

Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg. A kutyaház az ő számukra nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagyás ellen kell, hogy védelmet adjon. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt (ha van barkács műhely) otthon mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat a kutya nehezebben;fűti;. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon kell, hogy álljon, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba).

Egy kis odafigyeléssel csökkenthető a szenvedésre ítélt állatok száma!

Madarak etetése - készítsünk madáretetőt!

Amikor a fák elhullajtják leveleiket; amikor beköszönt a hideg tél - érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt. Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.

További búvóhelyet készíthetünk, ha a már "gazdátlan" virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgó-magvak sok madarat (a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt) életben tart. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele. Tanácsos a magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.

Olvasóink írták

 • 13. baloghkatica 2010. január 26. 09:56
  „11: én és a felelős állattartók fel szokták takarítani! Szeged ebből a szempontból korházi tisztaságú... pl. Pesthez képest!”
 • 12. baloghkatica 2010. január 26. 09:55
  „9. IGAZAD VAN... az emberek buták...”
 • 11. lila 2010. január 26. 08:28
  „A kutyagumit takarítsátok fel!”
 • 10. mazsolaszolo 2010. január 26. 08:25
  „Sok jó infó, csak egy kicsit oskollásra sikeredett: túl sok volt benne a "kell, hogy legyen";a " kell lennie"...Kár, hogy a nádpálca nem volt mellette. Kell a lótúrót. Akinek állata van, és magának meg lelke, az többnyire törődik is az állattal.
  Csatlakozva diverfrog-hoz: nekem is egy ilyen macsekom van, az idén már 10 éves lesz. És tavaly tényleg kutyául megfázott, amíg elcipeltük az éves oltásra a dokihoz. dacára a kosarába tömött meleg holminak. Nem volt hidegebb, mint előtte, a doki ugyanolyan messze lakik, mégis tavaly megfázott (egy-két napig az életéért is reszkettünk), előtte soha. Az idén kocsival viszem! :)”
 • 9. tarkan 2010. január 26. 07:00
  „Micsoda cikk::)))))Azt gondolom természetesnek kellene lennie annak a ténynek hogyha állattartásra adjuk a fejünket akkor kötelességeket is vállaltunk magunkra,ezt nevezik gondoskodásnak akinek teher ne tegye !!!!”
 • 8. CID 2010. január 25. 21:04
  „Én kutyámnak is van ruhája :) Érte én vagyok a felelős, hajléktalanokért nem.”
 • 7. Yucca 2010. január 25. 18:03
  „6. - Szívemből szóltál!!!!!”
 • 6. baloghkatica 2010. január 25. 17:35
  „Az ember által háziasított állatért az ember a felelős, az emberekért pedig mindenki maga egyenként!

  Az ember önálló, az állat (kutya, macska, stb) az ember alattvalója, az embertől függő lény!!!

  Ezért diverfrog az írásod elég butuskának tűnik... innen a túlvégről :D”
 • 5. 4Angel 2010. január 25. 17:04
  „nekem is ilyen aranyos kutyám volt :)))”
 • 4. bélás 2010. január 25. 14:53
  „Akkor most hordjak kutyaruhát kutyacipőt és nem fogok fázni? Ja! És lakjak kutyaházban. A vagyonadó szempotjából jó ötlet.”
 • 3. nyomdasz63 2010. január 25. 14:05
  „Én télire veszek 1-2 zsák fenyő-abrikter forgácsot,2-3 hetente cserélve 1 diszpisvödörnyi + némi bolhaporral keverve egész tavaszig elég a kutya alá .”
 • 2. diverfrog 2010. január 25. 13:43
  „Mindenki fogadjon be egy kórincáló állatot....szuper. Van egy halál torkából kimentett macskuszom. :)
  Kórincáló emberszabásúakat ki fogja befogadni, hogy ne fagyjagnak meg az utcán???”
 • 1. baloghkatica 2010. január 25. 11:12
  „Nekem van madáretetőm! :D

  Olyan gyorsan kicsipegetik... a szomszédaim meg utálják a szárnyasokat, mert állítólag szarnak...

  Kiváncsi vagyok, hogy a szomszéd párologtat?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborognak a diákok a matekfelvételi miatt

Sírva és kétségbeesve jött ki sok diák a középiskolai matekfelvételiről. Azon háborognak, hogy túlságosan nehéz volt a feladatsor. Ön szerint is? Tovább olvasom