Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hobo a zene–színpad–költészet Bermuda-háromszögében

Szeged - Hobo nem áll meg; folyamatosan verset és színdarabot ír, játszik, koncertezik – állandóan úton van. Szegedi könyvheti fellépésén a nyugdíjas rockert a régi és a mai „hobóságról" faggattuk.
Az idén 63 esztendős Hobo érettségiig többet hallott a polimerekről és olvasztókemencékről, mint a kötelező olvasmányokról, ugyanis vegyipari technikumba járt, sőt vegyésztechnikusként dolgozott az Egyesült Izzóban. Először egy honvédségi őrtoronyban hallotta a Rolling Stonest. Húszévesen váltott, az ELTE magyar–történelem szakára jelentkezett. Novelláit előbb Szerémi László művésznéven jelentette meg, majd Jack London Kétezer vagány című novellájából vette fel a védjeggyé vált Hobo nevet. (Eredeti nevét, amely miniszterhelyettes apjáéval egyezett, nem szívesen használta.)

Állandóan úton

– Ma is úgy gondolom, hogy nem Földes László vagyok, hanem Hobo. Amúgy „hobó" kétféleképpen lehet valaki: ha menekülnie kell, vagy ha, mint én, csak akkor szabad, ha állandóan úton van. Amikor párszor elkapott a rendőrség, a jegyzőkönyvbe is azt gépelték, hogy az „alvilági nevem": Hobo – fogalmazott szegedi könyvheti látogatásakor. Volt egy kérészéletű házibuli-zenekara, majd 1978 júniusában alakította meg a Hobo Blues Bandet, amellyel azóta folyamatosan koncertezik.

Nem Földes László vagyok, hanem Hobo. Fotó: Schmidt Andrea
Nem Földes László vagyok, hanem Hobo. Fotó: Schmidt Andrea

A bohóc szemszöge

– Amatőr vagyok, szerelemből játszom. Mindig nagyon hiányzott a hangszeres tudás, de mivel 33 évesen kezdtem zenélni, ezt már nem lehetett behozni. Helyette tehetséges kollégákkal vettem körül magam. Ha elölről kezdhetném, zenetudás nélkül nem küzdenék, nem csinálnám még egyszer – fogalmazott Hobo. A zenekar mellé jöttek a versek, könyvek, színdarabok.

Elégedetlen úr

Szeged? Régen jó bulik voltak egyetemi és főiskolai klubokban. A SZOTE-klubban egyszer komoly atrocitások miatt abba kellett hagyni a koncertet, a Juhász Gyulán is káprázatos koncertünk volt, de többet nem mehettünk oda – idézte fel Hobo. – István, a király? Visszautasítottam az elégedetlen úr szerepét az eredeti bemutatón, de csak mert kizárólag a filmről volt szó. A rockopera jó, azóta is szeretem.

– Azt szoktam mondani, hogy a zene, a színpad és a költészet Bermuda-háromszögében veszek el. Se zenész, se költő, se színész nem vagyok. Ha beleállnék valamelyikbe, belefulladnék. Hét év miskolci színház után két éve Debrecenben vagyok tag. Csattanuga csucsu az ott futó sikeres darabom címe. Jövőre a Vadászat című lemez anyagát állítom színpadra. A bohóc szemszögéből mutatom meg, hogy csak humorral lehet elviselni a világot. Eddig nem sikerült filmet csinálni belőle, pedig változatlanul ak-
tuális. Azt éneklem benne: „azt hittem, hogy rosszul látok, / hazamentek a vadászok". És most mit látok, nem kellenek idegenek, itt helyben léptek a helyükre újak.

Abbahagyni nem szabad

Nyugdíj? Már nyugdíjas vagyok, de abbahagyni nem szabad, én sem álltam meg harminc éve. Mick Jaggerék pár évvel idősebbek nálam, és azt mutatják, hogy lehet – árulta el a teherbírásáról nevetve. – Utánpótlás? A nagyobb lányom egy kreatív főiskolára jár, a kisebb lányom negyedikes, vele a minap rajzfilmet vettem be vénásan...

Senkifalva


Miről ír egy költő, ha mindent ki szabad mondani? – Ha megvan a belső spiritusz, akkor mindig van mondanivaló. Különben a közlés- és nem a szereplésvágy tart színpadon – mondta Hobo. – Régebben sem számított üldöztetésnek, ha nyolcból csak hat lemezanyag jelenhetett meg. Tudtuk, hogy a rendszert bíráljuk, tehát nem sértődhettünk meg, ha a cenzorai észrevették. Különben meg kitettek a kirakatba, hogy nálunk olyat is lehet, mint a Hobo – szóval van szólásszabadság. A betiltott Kopasz kutya lemez Torta című száma arról az ember nagyságú tortáról született, amit Jancsó Miklós és Hernádi Gyula Aczél György hetvenedik születésnapjára küldött. Ezt elmondtam nemrég egy tévéműsorban, abból is kivágták. De lehetett koncertezni, és ma is lehet. Senkifalva című új lemezemen például – merthogy mostanság annyi mindenkiről kiderült valami – poénra véve megírtam a Titkos ügynök című számban: Az én babám egy titkos ügynök, / Mindenki tudta, én is tudtam, / Folyton vigyorog, jó kövér, / Hogy be ne köpjön, hát megdugtam.

Olvasóink írták

 • 9. bluesman 2008. június 15. 18:08
  „Láttam múlt héten vásárhelyen a lösz fesztiválon egy zenekart, akik olyasmit csináltak mint a HBB, meg játszottak pár Hobo számot is. Csak a közepére értem oda, úgyhogy nem tudom a nevüket, de tetszett! Tud valaki arról a bandáról valamit? Megnézném megint őket.”
 • 8. homer 2008. június 15. 13:38
  „4. :)”
 • 7. eagle 2008. június 15. 13:10
  „egy olyan ember akinek vannak tartalmas önálló gondolatai,vagy olyanokat emberek müveit dolgoza fel akit nélküle méltatlanul elfelednénk/villon,viszovszkij,józsef attila/lehet öt szeretni meg,nem de elismerésre méltó a munkássága./a ruzsa m meg a junior meg gyözike az más kategoria ott ne keress gondolatokat az üreségben.”
 • 6. hm-hm 2008. június 15. 11:58
  „Ez hír?!”
 • 5. Na 2008. június 15. 11:47
  „Így van, a maga nemében mindegyik a helyén van, és így is kéne kezelni őket. De épp fordítva teszik sokan, engedve a sztárcsináló marketing gépezetnek.”
 • 4. Frank Einstein 2008. június 15. 11:18
  „Hobó egy hatalmas, fárasztó fasz. Hánynom kell a kivénhedt műmájer álentellektüeltől. A zenéje (?) meg egyszerűen fos a köbön. Hallgassátok inkább a Stonest.”
 • 3. zimezum 2008. június 15. 11:01
  „Szerintem is a maga nemében mindkettő a helyén van.”
 • 2. ajaj 2008. június 15. 10:26
  „Hobót imádom, tisztelem, rajta, rajtuk nőttem fel. Remélem, még jó sokáig lesz nekünk mondanivalója, sok erőt és jó egészséget kívánok!

  amúgy engem Rúzsa Magdi sem zavar...”
 • 1. Na 2008. június 15. 08:45
  „Na tessék erről beszéltem a múltkor, egy hiteles ember, akinek van mondanivalója.

  Rúzsa Magdi.....emellett nevetséges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakma iskolai végzettség nélkül?

A szakmák kilenctizedében törölte a képzésben való részvétel feltételei közül az iskolai… Tovább olvasom