Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Homokháti szörp és hús a fejlődés házából

Mórahalom - Termálvízzel fűtik, homokháti terményekkel töltik meg a mórahalmi Fenntartható Fejlődés Házát, amely 210 millió forintos beruházásból, az Unió támogatásával készül el nyár végére.
Helyi zöldséget, húst, savanyúságot, termelői tejet és péktermékeket árusító bolt is lesz a mórahalmi Fenntartható Fejlődés Házában. Az 1800 négyzetméteres, négyszintes, konferenciateremmel is ellátott épület nyár végére elkészül, 210 millió forintos beruházásból, az Európai Unió támogatásával. A „Kenyérváró" fantázianevet kapta.

– Mórahalom és térsége olyan természeti-földrajzi, gazdasági jellemzőkkel rendelkezik, melyekre építve megvalósulhat a térség fenntartható fejlődése: magas a napsütéses órák száma, jelentős a termálvízkincs. Dinamikusan növekszik a turizmus is – indokolta helyi termelőknek teret adó ház létrehozását Pancza-Kovács Eszter projektvezető.

Helyi zöldséget, húst, savanyúságot, termelői tejet és péktermékeket árusító bolt is lesz a mórahalmi Fenntartható Fejlődés Házában. Látványterv
Helyi zöldséget, húst, savanyúságot, termelői tejet és péktermékeket árusító bolt is lesz a mórahalmi Fenntartható Fejlődés Házában. Látványterv

Homokháti szörpöt, gyümölcslét, aszalmányokat is kóstolhatnak majd a fenntartható fejlődés házának vendégei – 10–15 település termékeit ismerhetik meg. A helyben termelt élelmiszer vásárlásával a helyi lakosság komoly támogatást nyújt a helyi munkahelyek fenntarthatóságához – és garantáltan biztonságos élelmiszert fogyaszt. A tervek között szerepel egy térségi minősítési kritériumrendszer kidolgozása és egy helyi termékeket illető védjegy bevezetése is.

Az épületben bemutató- és konferenciatermet, legfelül pedig „zöldtetőt" alakítanak ki, növényekkel, virágokkal. A ház energiaellátásának 80 százaléka a helyi alternatív energiaforrásokból származik: a termálvízet használja fűtésre és hűtésre, a zöldtető pedig hozzájárul az alacsonyabb hűtési igényhez. Napenergiát hasznosító napelemekkel és a szélenergiát hasznosító szélkerékkel is felszerelik az épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévézés helyett sportolnak, sütnek

Kistelek - Egész nyáron ingyenes délelőtti foglalkozásokat tartanak Kisteleken a fiataloknak:… Tovább olvasom