Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Húsvéti tojásvarázs

Szeged - Virágmintás japán tojásokat is láthatnak az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeum kiállításán április 11-éig.
A több száz darab különleges, egyedi remekmű a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum nemzetközi gyűjteményének része. Akár egy-egy különleges motívumot is elleshetnek itt azok, akik húsvétra hímes tojást készítenek a locsolóknak. Patkolt, dróttal és növényi magvakkal díszített darabokat is láttunk. A kiállítás bemutatja, hogy a különböző tájegységeken mennyire különböző módon készítenek el egy-egy hímes tojást. A legkülönlegesebb darab az a strucctojás, amelyre a tojásfaragó, Kiss Péter Móra Ferenc, a legendás író, régész, múzeumigazgató arcképét formázta meg. Ennek az az apropója, hogy Móra Ferenc kiszombori ásatásai során egy hun–avar temetőben tojáshéjtöredéket talált egy nő tenyerében, amelyen karcolt díszítés volt. Ezt tekinthetjük a mai hímes tojások elődjének.

Szutor Gabriella tojásai tetszettek legjobban a franciaországi kiállítás közönségének. Fotó: Frank Yvette
Szutor Gabriella tojásai tetszettek legjobban a franciaországi kiállítás közönségének.
Fotó: Frank Yvette

Szutor Gabriella avar kori díszítés helyett olyan motívumokat festett a tojásokra, amelyek optikai csalódást okoznak. A szegedi művész a múlt hónapban a Franciaországi Tours-ban vett részt az ottani Lions Klub által szervezett tojásszalonon ezekkel az alkotásokkal. A kiállításon a munkáival különdíjat nyert. Gabriella 15 éve rendszeresen meghívott vendége a hasonló rendezvényeknek Európában, munkái iránt nagy az érdeklődés a gyűjtők körében. A nyertes szépségekről nekünk is már csak képet tudott mutatni – ezek még a helyszínen elkeltek.

Tojásfestéshez különleges motívumokat is elleshetünk a Móra Ferenc Múzeumban. Fotó: Frank Yvette
Tojásfestéshez különleges motívumokat is elleshetünk
a Móra Ferenc Múzeumban. Fotó: Frank Yvette

Olvasóink írták

  • 2. Titanilla 2010. április 04. 21:06
    „Örülök,hogy megemlitettékSzutor Gabriella nevét! Olyancsodálatos dolgokat alkot, itt van helyben, és mégis több kiállitása van külföldön, mint Szegeden.Miért? Talán nincs benne a "tojásban" ?”
  • 1. vidai 2010. április 03. 20:05
    „Meg sem merem tippelni, mennyi időbe telhetett az alsó képen látható tojás kicsipkézése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrochip kell nyártól az eladott kutyákba

Az állatvédők szerint a rendelet annyit ér majd, amennyit betartanak belőle, az állatorvosok tapasztalatai pedig nem szívderítők. Tovább olvasom