Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Idén is van szegedi jelöltje a Rotary Irodalmi Díjnak

Szeged - A szegedi Szilasi László regénye az egyike annak a hét kortárs szépirodalmi kötetnek, amely versenyben van az idei Rotary Irodalmi Díjért. Októberben adják át a rangos elismerést.
A Budapest–Tabán Rotary Club 2008-ban alapította a Rotary Irodalmi Díjat, amelyet első alkalommal Lator László Kossuth-díjas költőnek ítéltek oda. Tavaly lapunk munkatársa, Darvasi László József Attila-díjas író kapta meg Virágzabálók című regényéért. A 3 millió forinttal járó elismerésben az a könyvhéttől könyvhétig megjelent, eredeti irodalmi alkotás – regény, novella, verseskötetet – részesülhet, amely magas irodalmi értékén túl leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét.

Az alkotásokat egy, az irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztőkből, kritikusokból álló zsűri értékeli; ennek a névsora titkos, hogy a tagok egymást se befolyásolhassák. Az elismerés odaítéléséről a zsűritagok javaslata alapján a Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke vezette kuratórium – amelynek tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a cambridge-i egyetem professzora és Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora – hozza meg a döntést.

Az elmúlt év szépirodalmi alkotásai közül a szakmai zsűri Dávidházi Péter Menj, vándor című irodalmi esszékötetét, Ferencz Győző Szakadás című verseskötetét, Garaczi László Arc és hátraarc című regényét, Juhász Ferenc A gyerekkor csontváza című verseskötetét, a szegedi irodalomtörténész, az SZTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszék docense, Szilasi László Szentek hárfája című regényét, Tandori Dezső Csodakedd, rémszerda című esszékötetét és Vörös István Ördögszáj című drámakötetét jelölte a 2010-es Rotary Irodalmi Díjra. A nominált könyvek köre szeptember végén három műre szűkül, ezek közül kerül ki a nyertes kötet, amelynek szerzője hárommillió forintot vehet át az októberi díjátadón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kések és forgópisztolyok a megyei bíróságon

Sok ügyfél komoly felszereléssel érkezik a Csongrád Megyei Bíróság épületébe, amelynek beléptető kapuján botba rejtett tőr és forgópisztoly is fennakadt már. Tovább olvasom