Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Januártól változik a lakáseladás adózása

Azok, akik mindenképpen el akarják adni a lakásukat, ezekben a napokban azt fontolgatják: idei dátummal kössenek-e adásvételi szerződést, vagy várják meg január első napjait. Hogy ki jár jobban, arra nincs recept, egyénenként eltérő helyzetek adódhatnak az ingatlanértékesítésből származó adóváltozások miatt.
Több ponton is módosulnak januártól az szja-törvény ingatlanértékesítéssel kapcsolatos szabályai. Nem mindegy tehát, hogy valaki idén írja még alá az adásvételi szerződését eladósorban lévő lakásáról, vagy vár két hetet.

Lakóparki otthonok. Itt számít az öt év. Fotó: Miskolczi Róbert

Ha ugyanis idén válik meg ingatlanától, még szja-fizetési kötelezettség terheli a 15 évnél fiatalabb lakás eladásából keletkezett nyereséget (a most a lakásért kapott összeg, s a valamikori vételár közötti különbségről van szó), ha jövőre, akkor csak az 5 évnél frissebben megszerzett ingatlanból származó jövedelem után kell fizetni az államnak, évente csökkenő mértékben. Fontos változás, hogy ezt az adót már nem lehet visszaigényelni 60 hónapon belül, ha pénzünkért másik lakást kívánunk vásárolni.

Feleannyi nyomtatvány

Jövőre egyszerűsödik az adóbevallás: a vállalkozói körben a felére csökken a kitöltendő nyomtatványok száma. Míg idén még 59 bevallás kitöltésére és beadására kötelezettek a vállalkozások, a jövő évtől már csak 23-féle adóbevallással és tízféle adatszolgáltatási kötelezettséggel kell számolniuk. Olyan ellenőrző programokat alkalmaznak majd, amely a bevallások kitöltését, pontosságát kontrollálja. Január 1-jétől nemcsak bevallásaikat nyújthatják be az adózók elektronikusan, hanem a törzsadatok bejelentését, módosítására is így végezhetik. Az szja-bevallás részeként interneten lehet kitölteni és beküldeni az adó 1 százalékáról rendelkező nyilatkozatot.  
Elvben a jövő évi eladás a kedvezőbb változat, de csak ha öt évnél idősebb a lakás. Akkor ugyanis semmilyen adót sem kell a jövedelem után fizetni. Ha viszont csak két-három éves az ingatlan, és az eladó másik lakás vásárlására kívánja fordítani az összeget, érdemes most nyélbe ütni az üzletet, mivel a 2007-es adójogszabályok szerint ugyan a bevalláskor ki kell fizetni az adót, de az később – mint lakásszerzési kedvezmény – visszaigényelhető.

Ha például valaki 2004-ben vett egy lakást 9 millió forintért, most pedig eladná 12 millióért, és az ügyvédi díjon kívül más költséget nem tud elszámolni, körülbelül 3 millió forint az adóköteles jövedelme. Az összeg után 25 százalékos adóval számolva 750 ezret kellene az államnak fizetnie. Ezt a pénzt igényelhetné később vissza, ha megint lakást vásárol, vagyis legvégül nem fizetne az államnak egy fillért sem. Ha csak jövőre adja el a lakást, akkor a 3 millió forint 30 százaléka után adózik 25 százalékkal, vagyis 225 ezer forint illeti az államot. Ez jóval kevesebb a 750 ezernél, viszont nem igényelhető vissza,

Olvasóink írták

  • 1. Jikanv 2007. december 18. 19:12
    „Olvasva ezeket az ado micsodakat nem csoda hogy nagy szarba vagytok ott. meghogy 50 ele cuccot kitolteni es jovore csak 25 fele plusz masik tiz fele valami. Hat ez hulyeseg. A megoldas le-egyszerusiteni amennyire csak lehet. KB 4-5 lap osszesen mint amerikaban egy kisebb valalkozasnak (pl 10-20 fos alkalmazasig). huuuuu nem is tudtam ennyire gatova vagytok. Hat akkor kalap le es szenvedjetek mert ez az allamnak az a celja hogy tonkre tegyen titeket. Huuuuuu... azt a mindenit. En mar 30 eve sajat cegem van de hat ilyen hulyeseget meg nem is hallottam.

    Na Amen ratok es toltsetek toltsetek toltsetek ki minden format amit talaltok. Szerezzetek be meg egy csomo extrat es azt is csak hogy Jo formaba legyetek

    Bennem bizhattok en Doktor vagyok!!!!!!!!!!!!11”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól szigorúbban ellenőrzik a gázártámogatásokat

A kormány 2008-ra több szigorítást is bevezet, így aki jogosulatlanul kér gázártámogatást jövőre,… Tovább olvasom