Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Júliustól nincs több szegedi papucs

Szeged - Elhagyja a Kiss Ernő utcai Szegedi Papucs Látványműhelyt, befejezi a híres szegedi papucs készítését a Sallay család. A díszes szegedi lábbeliket egyelőre a Móra Ferenc Múzeumba viszik.

– Nagyon szomorúak vagyunk, de nem tehetünk mást. Öngyilkosság úgy csinálni, hogy nincs bevételünk a papucskészítésből. A bérleti szerződésünk lejárt az Ifjúsági Házzal, nem tudjuk, hogyan tovább – mondta lapunknak Sallayné Zsuzsanna. Már a szegedi Tourinformnak is jelezték, ne küldjenek több turistát júliustól, mert bezárják a látványműhelyként és múzeumként is szolgáló helyiséget.

A történet azért is szomorú, mert a közelmúltban harmincfős jászberényi iskolás csoport, török és új-zélandi turisták ismerhették meg a szegedi papucsot. Értékesíteni hetek óta nem tudtak egy lábbelit sem, az érdeklődők viszont órákra lekötik a műhelyben dolgozók figyelmét. Korábban úgy volt, hogy külföldi segítség érkezhet, de egyelőre csak a remény maradt, komoly megrendelés továbbra sincs.
 

Sallay Tibor cipészmester a látványműhelyben. Ők is lemondtak a papucsról. Fotó: Schmidt Andrea
Sallay Tibor cipészmester a látványműhelyben. Ők is lemondtak a papucsról. Fotó: Schmidt Andrea


– Alapvetően az a probléma, hogy 1,1 millió forintos tartozás áll fenn, és nem látjuk, hogyan lehetne csökkenteni – magyarázta a helyzetet Jávorszky Iván, a Kiss Ernő utcai helyiséget bérbe adó Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette: ezért kötöttek idén két alkalommal három hónapos szerződést az ingatlanra, de miután a Sallay család nem tud fizetni, menniük kell.

Úgy tudjuk, önkormányzati szinten már korábban is egyeztettek a díszes lábbelik lehetséges sorsáról. A Szegedi Papucs Látványműhelyt működtető Ifjúsági Ház és a Móra Ferenc Múzeum vezetői csütörtökön megállapodtak arról, hogy a kultúrpalotába kerülhetnek a látványműhely ereklyéi. Bárkányi Ildikó néprajzkutató muzeológus lapunknak elmondta: várhatóan a Móra Ferenc Múzeum látványtárába viszik a Kiss Ernő utcai papucsokat. Arról, hogy a későbbiekben egy önálló papucsmúzeum nyílhatna Szegeden, egyelőre nincs hivatalos információ.

A szalagos papucs a 16. századi török időkben terjedt el Szegeden és környékén. Később, a nagy árvíz után élte második virágkorát a lábbeli, immáron a bojtos változatban. Sallay Tibor cipészmester 2009-ben átvette a papucskészítést az utolsó szegedi papucsosként emlegetett Rátkai Sándortól.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légy szabad! - hirdették a drogellenes napon

Flashmobokat tartott Légy szabad! címmel pénteken, a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napján a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum. Tovább olvasom