Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Karácsonyi kincsek agyagból, kalácsból

Szeged - Szegények karácsonyáról maradtak fenn a Móra-múzeumban őrzött, saját kezűleg készített kincsek. A betlehem, a jelképes fenyőfa, az agyagbárány és a kalácsgalamb.
Az adventi készülődéshez kötődik a százéves szegedi betlehem. Ez egy hordozható fatemplom, benne a betlehemi jászollal, szentcsaláddal, pásztorokkal, három királlyal és állatfigurákkal. Ilyet vittek magukkal a nagyobbacska legények, amikor az ismerősökhöz, rokonokhoz bekopogtattak köszöntőjükkel. A kántortanítótól vagy a plébánostól tanult dalokkal, versikékkel idézték fel Krisztus születését, jutalmul a háziak megkínálták az ifjú pásztorokat süteménnyel.

Karácsonyra, mielőtt a fenyőfa elterjedt, Szeged környéki faluhelyen és tanyavilágban a szegények a – Krisztus-tövisként vagy koronafaként is ismert – gledícsia szúrós ágait hajlították keresztalakba vagy tojásformára. A töviseire aggattak fel almát, szentjánoskenyeret, selyempapírba csavart kockacukrot, meg diót és aszalt gyümölcsöt. Díszítették még betlehemi jelenetet ábrázoló szentképpel, ahogyan ezt a Bánságból a Móra-múzeumba került asztaldíszt – mutatja Bárkányi Ildikó néprajzi osztályvezető. A két háború között egyre inkább elterjedt a fenyő, különösen az erdős részeken, ahol gyakori volt a telepítések nyomán.

Bárkányi Ildikó megejtően szép karácsonyi néprajzi kincseket dédelget a Móra-múzeumban.
Fotó: Schmidt Andrea


Ajándékba a fa alá a szülők készítettek a kicsiknek szikes agyagból barikákat – jelképezve Isten bárányát, Krisztust. Agyag a teste és a feje, pálcikából van a lába, rossz subából ragasztották rá az irháját, sőt még piros szalagot vagy csengettyűt is kötöttek dísznek a nyakába. A hatvanas években Bálint Sándor adományozta a múzeumnak, Domaszék, Zákányszék, Mórahalom és Szeged környékén kedveskedtek vele.

Nem csupán szép, még ehető ajándék is volt évtizedekkel ezelőtt a kelt kalács tésztájából formázott és kisütött galamb. A megsodort tésztahurkát megcsomózták, fejére borsot illesztettek szemnek, a farkát pedig ellapították. Ezt a madárforma ajándékot – amely a Szentlélek jelképe – a szegedi nagytájon mindenfelé készítették, „tubusnak" vagy tubicának becézték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már öten vannak a Berecz négyes ikrek

Szeged - Nagy karácsony lesz az idei is a szegedi Berecz családban. A kis szegedi négyes ikrek – Rita, András, Botond és Zoli – a Jézuskának is megírták már, milyen ajándékra vágynak, de maguk is készülnek kisöccsük, Laci, szüleik és nagyszüleik megajándékozására. Tovább olvasom