Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Kárenyhítést kérnek a gazdáknak a települések

Mórahalom - A határsértők által okozott mezőgazdasági károk enyhítését kérik az érintett települések a kormánytól a gazdálkodóknak – jelentette be Nógrádi Zoltán (Fidesz–KDNP) kedden Mórahalmon.
– A települések vezetőihez rendszeresen érkeznek bejelentések a gazdálkodóktól arról, hogy a térségbe érkező napi több száz határsértő károkat okoz a terményekben és a termelési infrastruktúrában – jelentette ki a polgármester a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara homokhátsági fórumán. Hozzátette: ezeket a károkat eddig, a megfelelő kárenyhítési lehetőség híján nem regisztrálták. A térség polgármesterei egységes kéréssel fordulnak a kormányhoz, dolgozzák ki az itt élő gazdálkodóknak a kárenyhítés rendszerét – közölte a politikus.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a műszaki biztonsági határzár az első lépés a mezőgazdasági károkozás csökkentése érdekében. Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerhulladék az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag. Bizonyított, hogy korábbi járványok esetében – többek között Nagy-Britanniában – a száj- és körömfájás, az afrikai sertéspestis, illetve a sertéspestis terjedését is ez okozta, de fennáll annak a veszélye is, hogy a zöldhatáron keresztül érkezők új növényi kártevőket hurcolnak be az országba.

Letaposott búza Mórahalom közelében. Fotó: Karnok Csaba
Letaposott búza Mórahalom közelében. Fotó: Karnok Csaba

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kifejtette, a műszaki biztonsági határzár létesítéséről megszületett a döntés a parlamentben, a szükséges források rendelkezésre állnak. Ahogy a köztársasági elnök aláírja a jogszabályt, és megjelenik a Magyar Közlönyben, a határzár kivitelezése rövid időn belül több szakaszon, intenzív munkával elkezdődik. A határzárat a határvonalától tíz méteres sávban építik ki, az érintett gazdákkal egyeztetve. A gazdálkodók ezeket a munkálatokat kötelesek tűrni, de az okozott kár megtérítését kérhetik – tudatta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöki posztját is betöltő politikus.

Lukács János Csongrád megyei rendőrfőkapitány elmondta, tavaly 35 ezer 439 határsértőt tartóztattak fel, és több mint 200 embercsempészt fogtak el. Idén az első félévben a határsértők száma már meghaladta az 55 ezret, és több mint 200 embercsempész ellen indult eljárás. A helyzet kezelése érdekében a Készenléti Rendőrség egységeit vezényelték a térségbe, szinte valamennyi magyarországi megyéből érkeztek rendőrök szerb határhoz, és a munkában részt vesznek külföldi kollégák is – tudatta a dandártábornok.

A legtöbb határsértő a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén lép Magyarországra. A feltételezések szerint nyolc esetben jármű önkényes elvételének bűncselekménye köthető hozzájuk, ezek közül hét autó nem volt lezárva és a kulcs is benne volt a járművekben. Két lopás és öt rongálást regisztráltak, míg a szabálysértési értékhatárt elérő rongálást, illetve termény vagy kerítés letaposásával járó kárt négy-négy alkalommal okozhattak határsértők – közölte a rendőrfőkapitány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes útlezárás az 55-ösön - a forgalmat elterelik

Egy személyautó és egy tehergépkocsi ütközött össze Mórahalom és Szeged között. Tovább olvasom