Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Kártérítést kapott, mert átvizsgálták a táskáját a boltban

Szeged - Több százezer forintot ítélt meg a bíróság egy férfinak, akit egy évvel ezelőtt áruházi tolvajnak néztek a biztonsági őrök. A vagyonvédelemmel megbízott dolgozóknak lényegében semmilyen joguk nincs, a kamarai vezető szerint azonban a legtöbben megijednek, ha hivatalosnak látszó személy lép fel velük szemben.
– Tavaly szilveszter előtt egy nappal mentem be üdítőt vásárolni az egyik hipermarketbe. A pénztár után megállított egy biztonsági őr, miközben már ittam az italomat, és kérte, mutassam meg a táskámat – kezdte egyébként szokványosnak tűnő történetét Kovács Gergely. A férfi nem volt erre hajlandó, ám jelezte, hogy az áruház vezetőjének szívesen megmutatja. Erre további két biztonsági őr jelent meg, mire Gergely inkább megmutatta táskáját. – Ezt követően távozni akartam, de az őrök az ellenőrző helyiség felé tereltek. Az utamat elállták és egyikük a kezemre is ráfogott – idézte fel a történteket.

Mint utóbb kiderült, a biztonsági szolgálat számára gyanús volt a férfi viselkedése az áruházban, ezért vizsgálták át a csomagját, és ezért nem engedték el az áruházból, amíg meg nem bizonyosodtak róla, hogy nem lopott semmit. Csakhogy ezt nem tehették volna meg. Ezt már a bíróság is kimondta, és nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az áruházat.
 
Akcióban. A gyanús viselkedés kevés egy táska átvizsgálásához. Illusztráció: Kisalföld
Akcióban. A gyanús viselkedés kevés egy táska átvizsgálásához. Illusztráció: Kisalföld

A jogszabály alapján egy áruházban csak akkor kérhetik a táska kinyitását, ha megalapozottan feltehető, hogy ellopott valamit. A gyanús viselkedés ehhez kevés, még akkor is, ha az illetőt korábban lopáson kapták. Ráadásul miután megmutatta a vásárló a táskát, semmi nem indokolja, hogy bekísérjék egy helyiségbe, pláne hozzáérjenek – ez a személyes szabadság korlátozása és az emberi méltósághoz fűződő jog megsértése.

– Nagyon helyesen tette a férfi, hogy bírósághoz fordult az ügyben – fogalmazta meg véleményét Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. – Sajnos a magyar társadalom még mindig nem nőtte ki a régi reflexeket, és a hivatalosnak látszó személyeknek a legtöbben igyekeznek megfelelni. Pedig sok esetben nem kellene – a biztonsági őröknek is viszonylag kevés joguk van.

A kamarai vezető szerint a leggyakoribb hiba, hogy rutinellenőrzéseket tartanak az áruházakban. – Rutinból ne nézzenek senkit tolvajnak – hívta fel a figyelmet Német Ferenc. – A legtöbb helyen már van riasztókapu és videós megfigyelés, pont azért, hogy legyen elegendő ok megállítani valakit. Ha egy biztonsági őrt ettől eltérő eljárásra köteleznek, az azt jelenti, hogy jogellenes magatartást várnak tőle. Nem véletlenül szervezünk képzéseket: tudniuk kell a kollégáknak, hogy mit tehetnek meg, és mit nem.

A kamaravezető elmondta: évente pár száz panasz érkezik biztonsági őrökre, ami – tekintve, hogy országosan 100 ezren vannak – elenyésző. A szegedihez hasonló kártérítési perek száma pedig tíz alatt van. – Természetesen nem mindenki fordul a kamarához, pláne bírósághoz. Sokan ugyanis nem is tudják, hogy jogellenesen léptek fel velük szemben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A retró stílusú épület elé retróbusz gördült be: 50 éves a Mars téri pályaudvar

A retró stílusú épület elé retróbusz gördült be: 50 éves a Mars téri pályaudvar
A DAKK Zrt. dolgozói és nyugdíjasai retróbusszal, régi egyenruhákkal, ünnepséggel emlékeztek meg az évfordulóról. Tovább olvasom