Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kiterjedt a teknő a múzeum előtt: már nem csak a járda süllyed

Kiterjedt a teknő a múzeum előtt: már nem csak a járda süllyed˝Megnyílt a föld˝ a korábbi ásatás helyén. Fotó: Frank Yvette
Szeged - Már nemcsak az aszfaltjárda alatt, hanem a mellette lévő parkosított részen is megsüllyedt a talaj a Móra-múzeumnál. A nyári ásatás munkagödrét teljes egészében és szinte a korábbi mélységéig újra fel kell tárni, így a munka is drágul.
– Fel kell tárni a teljes ásatási helyszínt, nemcsak az aszfaltozott rész alattit, és a korábban tervezettnél valószínűleg mélyebbre kell majd ásni a földbe, hogy megoldjuk a problémát – mondta el Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese, akit azért kérdeztünk, mert a Móra-park szélén, az aszfaltozott járdán keletkezett balesetveszélyes „teknő" mellett már a láthatóan parkosított részre is kiterjedt a talajsüllyedés.
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

 Mint korábban megírtuk, a júliustól szeptember elejéig tartó ásatás során a múzeum régészei feltárták az egykori szegedi vár déli kaputornyát, bejáratát és török, illetve barokk kori részeket. Miután a feltárás régészeti szempontból befejeződött, szeptember közepén visszatemették a gödröket, és leaszfaltozták a felbontott területet. December elején aztán megadta magát az aszfaltréteg alatti talaj, emiatt a járda besüllyedt, és balesetveszélyessé vált. Az érintett rész azóta is kordonnal van körbekerítve.

 Bár az ásatási munkagödröt visszatemették, és tömörítették is a földet, az mégis porózussá vált. Ehhez vélhetően annak is köze van, hogy az ásatás során nagyobb kövek is kikerültek a földből, amelyek addig hozzájárultak a talaj szilárdságához. Nem lehetett előre látni, hogy az ásatás miatt megváltozik a talajszerkezet – mondta korábban kérdésünkre a múzeum igazgatóhelyettese –, emiatt garanciális munkaként nem lehetett elvégeztetni a helyreállítást a kivitelezővel.
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Közbeszerzést írtak ki a feladatra, de a munka költsége a korábban tervezett egymillió forintnál várhatóan magasabb lesz, ugyanis mélyebb feltárásra van szükség. Miután fölbontották a területet, új rétegrendet alakítanak ki a szakemberek, ami biztosítja a talaj stabilitását. A munkát a múzeum fizeti.

Mivel szinte a nyári ásatás mélységéig le kell majd hatolni a földbe, egyúttal a víziközművek állapotát is ellenőrzik majd, nem esett-e bennük kár – tette hozzá Medgyesi Konstantin. A munkákkal április végére kell végezniük, de az időjárástól függően szeretnék mielőbb elvégezni a terület helyreállítását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dózsába járó kisfiú bölcsességei a jegypénztáron

A Dózsába járó kisfiú bölcsességei a jegypénztáron
A Dugonics téri jegy- és bérletpénztár plexifalán a sorsjegyek mellett nem mindennapi idézetek bújnak meg. Tovább olvasom