Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kopik, mint a régi vágású postásbicikli

Szeged - A Magyar Posta Zrt. beruházásának köszönhetően hamarosan új kerékpárokat kapnak a szegedi kézbesítők is. Mivel eddig három évente cserélték, akadnak olyan postások, akik már több tucat biciklit elhasználtak. Ilyen a szegedi Fehér József is, akit kézbesítés közben munkaeszközéről is faggattuk.
Fehér József huszonkilenc éve dolgozik a Magyar Posta kézbesítőjeként. Naponta minimum tíz, maximum húsz kilométert teker Schwinn Csepel típusú kerékpárján. Az extrákkal is felszerelt zöld csoda nem az első szolgálati jármű József „alatt", hiszen a postások három évente új biciklit kapnak. A szegedi I-es posta udvarán a kerékpártárolóknál több tucat drótszamár sorakozik. Nagy a forgalom, hiszen kilencvenhat kézbesítő indul innen reggelente.

József először a hátsó kosárba helyez egy nagyobb csomagot, majd a kormány jobb és bal oldalára egyet-egyet. Sok kicsi sokra megy: naponta tizenöt-húsz kilót nyom a pakk. A kerékpárok ezért is vannak megerősítve a vázukon és a kormányukon – tudjuk meg Józseftől, aki sajátjára táskavédőt, hátsó kosarat, világítást is szerelt.

Kézbesítés előtt: Fehér József és kerékpárja az összesen tizenöt kilós csomagokkal. Fotó: Karnok Csaba

Megéri a bringára fordítani, és vigyázni rá, hiszen – a kerékpárok egy része – a három év lejárta után a postások tulajdona lesz. Gyorsan kiszámíthatjuk, hogy a huszonkilenc év alatt József hány biciklit vihetett már haza. Elárulta, a családtagok közül mindenki az egykori szolgálatival jár. A szegedi I-es postán most egyébként 125-130 darabból áll a kerékpár-járműpark.

Kilenc óra után néhány perccel elindulunk József körzetébe, amely Újszegeden a Fő fasortól a Szőregi utcáig tart. A húsz kilométert kézbesítés nélkül akár néhány perc alatt megtehetnénk, Józsefnek mégis legtöbbször négyig, ötig tart a munkanap. Állítja: a küldemények mellett kicsit „a címzettek lelkével" is foglalkozik.

Százezer kilométer

Fehér József 1979 óta dolgozik a Magyar Posta kézbesítőjeként. Rövid számítást végeztünk: ha postásunk naponta legalább tizenöt kilométert tesz meg kerékpárján, ez azt jelenti, hogy huszonkilenc év alatt több mint százezer kilométert tekert. József ez idő alatt persze szabadságon is volt, de még ezt és az ünnepeket leszámítva is majdnem háromszor körbekerülhette volna a Földet.

– Több mint húsz éve dolgozom a körzetben. Sok helyen családtagnak számítok. Elbeszélgetek az emberekkel, a mindennapi problémáikat is meghallgatom – mondta. A lelkiismeretes postásnak mégis majdnem minden házban akad ellensége is: a házőrző kutya. Bár évtizedek óta ugyanazokba a postaládákba nyúl, a vérmes ebek megugatják. Szerencsére balesete eddig még nem volt.

Második „ellenségként" József az esőt említi. – Most szerencsére enyhe januárunk van, de voltak olyan évek, amikor mínusz tíz fokban kellett kézbesíteni. A hidegnél mégis sokkal kellemetlenebb az eső, hiszen nincs az a védőruha, amely több órás zivatar után ne ázna be. A küldeményeknek azonban célba kell érniük. Ha esik, ha fúj, mi kerekezünk – magyarázza József, hozzátéve: munkanapjain kívül semmi esetre sem biciklizik. Télen villamossal, nyáron motorral jár.

Új kerékpár 130 ezerért

A Magyar Posta Zrt. 4788 kerékpárt rendelt meg a győri székhelyű Cronopont Kft.-től, amelyek közül Csongrád megyébe az előzetes tervek szerint 180 érkezik, várhatóan kora nyáron. A KRPAN típusú kerékpárt észt, szlovén és finn postások is használják már. A váltó nélküli egysebességes 124 ezer, a három sebességes 130 ezer forintba kerül. Több extrával is rendelkezik: teljes felszereléssel mindössze 28 kilogrammot nyom, kerekei könnyű alumínium abroncsokból és durvamintázatú, minden évszakban jól használható, kevlár betétes köpenyekből állnak, melynek köszönhetően a defekt esélye minimálisra csökken. A pedálok csúszásmentesek, nyerge pedig rendkívül kényelmes. S míg a régi Csepel kerékpárok két év alatt szinte teljesen elhasználódtak, az újakra a gyártó ötéves garanciát vállal – tudtuk meg Tomecskó Tamástól, a Magyar Posta Zrt. sajtószóvivőjétől.

Olvasóink írták

  • 1. béla 6113 2008. május 29. 15:11
    „egy járás minimum 12 kilóméter”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Harlem: Makkosház

Szeged - A legkülönbözőbb bűnesetek sora zajlott le alig másfél hónap alatt Szegeden, a makkosházi városrészben. Az önkormányzati képviselő szerint régen nyugodtabb volt a környék. Tovább olvasom