Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Külföldi kalandok az átkosban

Szeged - A schengeni határnyitással bárki szabadon, útlevél nélkül utazhat Ausztria felé, a nyugat-európai országokba. Óriási előrelépés ez ahhoz képest, hogy alig néhány évtizeddel ezelőtt az igénylők jó, ha háromévente egyszer megkapták a kék, turistaútlevelet. Azért az átkosban is voltak kiskapuk: a művészekkel és a sportolókkal engedékenyebbek voltak a határon.
– Mi, sportolók évente akár többször is kijuthattunk külföldre. Az útlevelünk sarkában ugyanis ott virított a varázsszó: sport. Magáncélból mi sem nagyon hagyhattuk el az országot, többnyire versenyekre vagy edzőtáborokba utaztunk – merengett a múltba Petrovics Kálmán, a Démász- Szegedi VE klubigazgatója, aki egy híján tizenöt évig volt a nemzeti kajak-kenu válogatott tagja.

Korall Kubából

Petrovics Kálmán sportolóként kontinenseket is átszelhetett, Kubában ötször is járt. – A szocialistabarát karibi országba csak Moszkván keresztül lehetett eljutni. Innen többnyire csak kisebb betegségeket hoztunk haza, meg korallokat és kagylókat. Igaz, utóbbiakat szigorúan tilos volt – árulta el az egykori kajakos.

A mai napig legendák keringenek arról, hogy a Nyugatra kijutott sportolók egy-két bőrönddel többel érkeztek haza a külföldi túrákról. – Duplaaljú löncshúsos dobozba rejtettük a valutát, mert amit hivatalosan kivihettünk, az csak az étkezésre lett volna elegendő. Az egyik fiú egy alkalommal négy ipari varrógépet cipelt fel a buszunkra. Nem volt szerencséje, mert tételes vámellenőrzésbe szaladtunk, és megtalálták a masinákat az ülések alatt. Aztán mégis kidumálta magát azzal, a nagymamáinknak visszük a gépeket, hogy fel tudják varrni a kabátra a gombokat. Minden idők egyik legsikeresebb magyar női versenytáncosa, Pálinkó Lujza volános szolgálati útlevéllel utazgathatott az „átkosban" a külföldi versenyekre, ugyanis a közlekedési vállalat tartotta fenn a szegedi táncklubot.

– Cipőre, ruhákra és kozmetikumokra költöttük a pénzünket, de tojáslikőr és Salamander cipő is került a bőröndünkbe.
Lebegésként, kiszabadulásként élte meg a külföldi túrákat, alig várta, hogy útra keljenek. Az azonban nagyon megdöbbentette, amikor a nyolcvanas évek elején a bécsi áruházak kirakataiban sorra ott lógtak a „Ne lopj, magyar!" feliratú táblák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezren hallgatták a karácsonyi éjféli misét Szegeden

Szeged - Az idei karácsonyi éjféli misére közel kétezren voltak kíváncsiak a szegedi dómban. A fogadalmi templomban a szeged–csanádi megyés püspök celebrálta az ünnepi szentmisét. Tovább olvasom