Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Lélek-tájak – emléktöredékekkel: Henn László András villámkiállítása a REÖK-ben

Szeged - Lélek-tájakon címmel tegnap nyílt meg a REÖK-ben Henn László András festőművész október 10-éig látható villámkiállítása.
– Mindig találok egy fontos témát, amelyet körüljárok a munkáimban. Ilyen volt néhány évvel ezelőtt a Rítus-sorozatom, ami hasonló technikával készült, de még nem ennyire összetett anyaghasználat jellemezte. A Lélek-tájakon című mostani tárlatomon lélekképeket láthat a közönség. Visszagondoltam a „boldog békeidőkre", a gyermekkoromra – különböző motívumokból, figurákból, emléktöredékekből, érzésekből és hangulatokból alakultak ki ezek a képek. A Szegedért Alapítvány és az önkormányzat támogatásával tudtam létrehozni a sorozatot, amit Budapesten már bemutattam a Melange Galériában – mondja a tősgyökeres szegedi festőművész, Henn László András, aki a REÖK-ben most harminchárom 21×21 centiméteres, egyéni technikával készült táblaképet és egy nagyobbat állított ki. Utóbbi párját Hódmezővásárhelyen, az Őszi Tárlaton láthatja majd a közönség.

Henn László András a REÖK-ben. Fotó: Schmidt Andrea
Henn László András a REÖK-ben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Különböző anyagú papírokat használok fel, amelyek a képeim alapját adják; erre rádolgozom, felületeket hozok létre, majd újabb egy-két réteget viszek fel. Az aranyfesték, amit a legtöbb képemnél használok, áttűnést, átfénylést ad a lélek-tájképeknek. Tömörkényes mestereim közül a rajzot tanító Zoltánfy Istvánt és a festészetet oktató Magos Gyulát kell elsőként említenem. Sokat tanultam Kalmár Mártontól és Orr Gizellától is. Követendő nagy elődök számomra Kondor Béla, valamint Tolvaly Ernő és Károlyi Zsigmond, akiktől a modern művészettörténetet elsajátíthattam. Soha nem arra törekedtem, hogy eladásra fessek, hanem a magam útját járva a kitűzött cél felé szeretnék haladni – fogalmaz a hamarosan 51 éves alkotó. Úgy véli, sokkal pezsgőbbé vált a képzőművészeti élet, amióta működik a REÖK. A kiállítóhely ablakot nyit a világra; olyan világhírű alkotók – Warholtól a most is látható Rembrandtig – művei jelennek meg Szegeden, akikkel korábban nemigen lehetett itt találkozni.

Kamaratárlatokat tervez

– Régóta szeretnénk kevésbé ismert, de magas minőséget képviselő szegedi alkotókat is bemutatni a közönségnek. Az első években olyan kiállítási dömping volt nálunk, hogy erre nem maradt elég idő – mondja Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője, aki most két héten át látható villámkiállítást rendezett Henn László András táblaképeiből. – A jövőben is szeretnék évente két-három hasonló kamaratárlatot szervezni helyi művészek számára. A REÖK mára olyan presztízzsel rendelkezik, hogy rangot jelent itt bemutatkozni. Henn László András folyamatos szereplője a kortárs képzőművészeti életnek. Nem csapong különböző irányzatok, stílusok között, hanem hosszú távra tervező, kiforrott alkotó, akinek művei belső harmóniát sugároznak. A lírai absztrakció irányába indult el, markáns, sajátos, most épülő, alakuló életművével szépen kapcsolódik az elmúlt évtizedek magyar ábrázoló hagyományához.

Olvasóink írták

 • 1. petrov 2010. szeptember 29. 18:40
  „Ha Aidát szeretnék látni, továbbra is Verdit részesítem előnyben.
  Amúgy semmi kifogásom Elton John és Tim Rice művészi tevékenysége ellen.
  Mégis van bennem egy furcsa, bizonytalan érzés.
  A történet forrása egy Mariette bey nevű egyiptológus, az opera librettistája, Ghislanzoni.
  Az opera szövegkönyvét Verdi álmodta zenébe, immár közel 140 éve. A mű azóta bizonyít.
  Verdi rendkívül kiegyensúlyozott józan "paraszti" életet folytatott, mindenféle sztár allűrtől menteset.
  Elton John és Tim Rice helyében,- tiszteletből, -ezt a történetet, ezt a szövegkönyvet, talán sokan meghagyták volna egyedül Verdinek.
  Az idős mester, 88 évet élt, és 80 éves korában még alkotott. Egy halhatatlan géniusz emlékével szeretnének rivalizálni ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 43-ason, Klárafalvánál

Ráfutásos baleset történt a 43-ason Klárafalvánál kedden reggel. A helyszíni szemle ideje alatt félpályás útlezárást rendeltek el Tovább olvasom