Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Maceo Parker nagyot fújt a Jazz Napok záró koncertjén

Szeged - Majd szétszedte a szegedi közönség a Belvárosi mozi nagytermét vasárnap. Állva tapsoltak, táncoltak, kiabáltak a nézők – Maceo Parker váltotta ki ezt belőlük.
A Szegedi Jazz Napok második estéje teljes egészében az amerikai szaxofonosról és együtteséről szólt. A két és fél órás, rendkívül profi show-ban a funk és a dzsesszdallamok mellett még Hamlet monológjának is helye volt. „To be or not to be. Funky!" – adta ki a jelszót Mister Parker. A kétnapos rendezvény költségvetésének közel negyven százalékát vitte el az együttes, de a fesztivál közönsége már régen tombolt így.

Maceo Parker nagyot fújt a Szegedi Jazz Napok záró koncertjén. Fotó: Segesvári Csaba

– A dzsesszben óriási az összetartás, a művészeknek fontos, hogy legyenek olyan városok, ahol számít ez a műfaj. A dzsessz emlékezetében 20-25 év szinte semmi, a zenészek tudják, hogy Szegednek volt dzsesszélete, és tudják, mi azon fáradozunk, hogy jelene és jövője is legyen. Ezért szívesen jönnek – válaszolta Drienyovszki András szervező arra a kérdésre: hogyan tudják Maceo Parkert, vagy a fesztivál nyitó napján koncertező James Taylor Quaertetet, London első számú dzsessz zenekarát elhozni Szegedre.

A jövő évi programról annyit árult el: folytatják a bátor kísérletezést, a nagy sztárok közül is meghívnak valakit, a középpontban pedig a dzsessz és az etnozene fúziója áll majd.

Olvasóink írták

 • 2. Sándor 2007. december 10. 09:27
  „Ha nagyon kísérletezgetni akarnak, akkor mért nem nevezzük már eleve "Szegedi Bátor Kísérletezős Napok 2008 - ahol a jazz nyomokban fellelhető"-nek ?

  Erről szerintem nem ártanak megkérdezni a közönséget, hogy ők mit szólnak ehhez a bátor kísérletezéshez (pl Supersilent, ahol durva menekülés tört ki az első 1-2 számnál, de addigra mindenki kifizette a jegyet... ha ezt tudjék, el se jönnek vagy 300-an), és mit szólnak egy jó JAZZ-hez?
  Mert végső soron a közönségnek van ez az egész. Persze lehet, hogy tévedek.”
 • 1. Buda 2007. november 13. 01:09
  „Maceo bebizonyította, hogy mindegy hogy New Yorkban vagy Szegeden lép fel, ugyanolyan energiadús osztásban részesíti a közönséget bárhol. A ´To Be Or Not To Be´ azon kívül, hogy Shakespeare-i idézet, Maceo már évektizedek óta használja a témát arra a lassú de ki-ki törő instrumentális darabra mely a létezés kérdését a Funk-kal köti össze.

  S mhálistennek mivel csodák vannak, 2008 márciusában Maceo Parker and his band újra ellátogat hazánkba..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalmi babarandi

Mórahalom - A mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházba hétfőn délután 133 csöppséget hoztak el szüleik… Tovább olvasom