Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Már 781 orvos állt a szegedi kezdeményezés mögé

Csongrád megye - 64 orvosi aláírással indult karácsony előtt a hálapénz eltörlését célzó petíció - mostanra 781 szakember csatlakozott névvel az akcióhoz. Új levelet írtak a miniszternek és mindenkit arra kérnek, árasszák el a minisztériumot ugyanazokkal a kérdésekkel.
Szegedi orvosok indították el az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-oldalt, melyből december végén országos összefogás nőtte ki magát. Mint arról beszámoltunk,  64 orvos aláírásával nyílt levelet tettek közzé, melyet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak címeztek. Ebben az egészségügy legfontosabb problémáira hívják fel a figyelmet: a hálapénz még mindig meglévő rendszerére, az egészségügyi dolgozók alacsony fizetésére és a gyógyító munka katasztrofális feltételeire.

Az oldalon azóta is folyamatosan jelezték orvosok: ők is csatlakoznának a mozgalomhoz. Hétfőn ezért egy új levél született – immár 781 orvos aláírásával. Balog Zoltán humán minisztert és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt kérik arra,  teremtsék meg a tisztességes betegellátás körülményeit. Három kérdést is intéztek hozzájuk: meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben, mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel, illetve milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi  megbecsüléséért a 2016-os év folyamán? Arra buzdítanak minden támogatót, hogy ezeket a kérdéseket magánemberként is küldjék el a minisztériumba.

A hálapénz ellen küzdő orvosok akciójára egyébként december végén már reagált Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Egy televízióinterjúban úgy fogalmazott: az elmúlt négy évben folyamatosan emelték az orvosok fizetését, de nem várható el, hogy az akár tízszeres nyugati fizetésekhez felzárkózzunk az egészségügy területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás miatt vádat emeltek egy szegedi alapítványi iskola vezetői ellen

A két nőt az ügyészség üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési… Tovább olvasom