Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Másodfokú tárgyalás paprika-ügyben

Szeged - Hétfőn tárgyalja másodfokon a Csongrád Megyei Bíróság a 2004-es paprikabotrányban érintett Szegedi Paprika ZRt. és vezetőinek büntető ügyét.
A bíróság tavaly szeptemberben hozott ítélete ellen ugyanis az ügyvédek és az ügyész is fellebbezett. Ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádpontban mindhárom vádlottat felmentették első fokon, a fogyasztók megtévesztéséért pedig ketten kaptak pénzbüntetést. A céget 10 millió forintra büntették.

2007 elején kezdődött "paprika-per" első fokú ítélethirdetésén az ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádpontjában mindhárom vádlottat felmentették. Ez ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be, mert szerinte nem volt megalapozott az ítélet.

A második vádpontban, azaz a fogyasztók megtévesztésében, két vádlottat talált bűnösnek a bíróság - az elsőrendű vádlott vezérigazgató 700 ezer, a másodrendű, üzletágvezető pedig 240 ezer forintos büntetést kapott. Az ítélet ellen az ügyvédek fellebbeztek. Az ügyben érintett harmadrendű vádlottat felmentették, ebben az esetben szintén az ügyész fellebbezett.

A szegedi fűszerpaprika-ügy tárgyalása még 2007. február 7-én kezdődött. A vád szerint a Szegedi Paprika ZRt. vezérigazgatója, a cég fűszerpaprika üzletágának vezetője, valamint a cég gyártásvezetője a hivatalos megfogalmazás szerint folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettét és folytatólagosan elkövetett, fogyasztó megtévesztésének vétségét követte el.

A vádirat szerint az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. 2004. májusában jelezte a szegedi cégnek, hogy az általa kiszállított árunak magas az aflatoxin-tartalma és meghaladja a korábban megszabott laboratóriumi, 5 mikrogramm/kg határértéket. A Kotányi Kft. reklamációját a Szegedi Paprika ZRt. jogosnak találta, ezért visszavette a korábban elszállított 20 tonna paprikát, majd a visszavásárolt, kifogásolt paprikát eladta. Egy részét belföldi csemegeőrleményként értékesítették - több mint 3500 kilogrammot; másik részét pedig 50 százalékos úgynevezett higított fűszerpaprika-őrleményként visszaszállították az osztrák cégnek.

A másik vádpont a fogyasztók megtévesztése, amelynek az adott alapot, hogy a cég Dél-Afrikából, Peruból és Brazíliából 2003-ban félterméket, valamint Spanyolországból paprikaőrleményt vásárolt, amelyeket továbbértékesített "szegedi paprikaként", illetve a csomagoláson feltüntették a "Magyar Termék Nagydíj" és a "Kiváló magyar élelmiszer" feliratokat és ezzel tévesztették meg a vásárlókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 százalékkal drágul a sertéshús

Szeged - Napokon belül többet kell majd fizetni a sertéshúsért a hazai boltokban. A friss húsok… Tovább olvasom