Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Megszűnt a rendkívüli pénzügyi helyzet Szegeden

Szeged - Rendes közgyűlést tartott Szeged városa. Napirenden szerepelt az Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének módosítása és Gömbös Gyula díszpolgári címének visszavonása is.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Botka László, Szeged polgármestere a sajtó képviselőinek kiemelte, szó sincs 5 milliárdos hitelfelvételről. Stabilnak minősítette Szeged gazdálkodását. Elmondta, hogy az önkormányzat a késlekedő EU finanszírozás miatt kénytelen külső forrást bevonni. 1,9 milliárd forint euró alapú állami árfolyamgaranciával ellátott kötvényt fognak kibocsátani. Sikerült a kormánypárti képviselőkkel megállapodni, hogy az IKV nem 300 hanem 700 millió forintot fizet be a városnak ingatlanhasznosítás címén. A város költségvetésében a Szőregi úti gyermekotthon megmaradása közel 600 milliós kárt okozott, hiszen a telek eladásából 400 milliós bevételre számítottak. Botka László azonban aggódik a városi cégek miatt, hiszen míg 2010-ben a többség nyereségesen működött, addig 2011-re már veszteséggel terveznek. Mint fogalmazott, emiatt százmilliós kiadásai lehetnek Szegednek.

Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke közölte: a közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó képviselők felelősnek érzik magukat azért, hogy megőrizzék a város működőképességét, ezért szavazták meg az ingatlanhasznosítási szerződés módosítását.

A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az önkormányzat likviditási nehézségeit az elmúlt nyolc év felelőtlen gazdálkodása okozta, amely adósságspirálba sodorta Szegedet.

Mint hozzátette, az önkormányzati cégek új vezetői arra törekszenek, hogy hatékonyabbá tegyék a vállalkozások működését, hosszú évek pazarló gazdálkodását azonban nem lehet az egyik hónapról a másikra megszüntetni.

15:05 Egy kérdés - egy szavazás. Pörögnek az események, szinte mindent elfogadnak. Zavar keletkezik a szavazásban. Az SZMSZ módosításnál elsőre 19 tartózkodás jön ki. Másodjára megszavazzák. és véget ér a közgyűlés. Botka László még sajtótájékoztatót tart.

15:00 Tömegszavazás jön. Simán megy minden. Megszavazzák a cégek 2010-es beszámolóit, valamint az M43-as ingyenessé előterjesztését. 29 igen 0 nem 0 tartózkodással. Szavaznak a Vásárhelyi Pál utca átépítéséről. Megkapja a többséget.

14:56 Botka László nem támogatja, hogy veszteséges cégek vezetői prémiumot kapjanak. Az SZKT a szavazás alapján a közgyűlés nem fogadja el a prémiumot kifizetésének lehetőségét. Bohács Zsolt hangosan vezényli a Fidesz-KDNP frakciót. Póda Jenő kéri a szavazás ellenőrzését, hiszen az SZKT-nál nem szavazták meg a prémiumot. Újra szavaznak a veszteséges SZKT prémiumról. Másodjára sem sikerül. Az SZKT-nál szavazategyenlőség jön ki. A fideszes Farkas Lászlón bukott a jutalmazás.

14:49 Visszatértünk. Építési szabályzatról szavaznak, 28 igen, 1 nem. Költségvetés módosításáról szavaznak. Kohári nem támogatott módosítását 15 igen 13 nem 1 tartózkodással elfogadják. 2010-es év költségvetési beszámolóját a határozatokkal együtt 24 igen 0 nem és 4 tartózkodással elfogadják. A cégvezetőknek kitűzött prémiumok kapcsán a közgyűlés arról szavaz, hogy a cégvezetők akkor is kapnak prémiumot, ha veszteséget termelnek. 15 igen 13 nem 1 tartózkodással elfogadják.

Közgyűlés a torony alatt. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A képviselők elvonultak frakcióegyeztetésre. A szünet után szavaznak az iskolaigazgatókról, valamint az önkormányzati cégek vezetőinek prémiumfeltételeiről. Zárt ülés következik.

13:49
Kalmár Ferenc: a belvárosi területeken rendezzünk nyilvános eboltást ugyanis sok kérés érkezett felénk. Illetékesség változása miatt a kormányhivatalhoz fordulnak.

Szünet, majd zárt ülés következik. Botka szeretné, ha gyorsan véget érne a közgyűlés. Az ebéd sokat javított a képviselő testület hangulatán, nem annyira forradalmiak, mint délelőtt.

13:48 10-es pont. Száguldunk. Ménesi Imre a közfoglalkoztatásról elmondja, hogy a kormány döntései miatt nehezebben működnek a dolgok. 1240 helyett csak 813 főt tudnak majd foglalkoztatni. A legnagyobb foglalkoztatók kapnak kevesebb embert, őket is csak 4 órában. A 11-es ponthoz nem érkezik hozzászólás, csakúgy mint a 12-eshez, a 13-ashoz. Juhász Gyula a 15-ös pont alapján kéri, hogy a városrészek használhassák saját jelképeiket. Botka László szerint az értékek őrzése fontos dolog és támogatja a rendeletet.

13:38 8-as pont. Pályázatok Közgyűlési döntést igénylő kérdései. "Ha nincs kötvény, nincs beruházás."  - jelzi Botka. És már ugranak is a 9-esre, a 2011/2012. tanév előkészítésere. Solymos László kifejti, hogy két osztállyal kevesebb indul az általános iskolákban. Nagyobb aggályra ez nem ad okot - mondja. Az alapító okiratokat jogszabályi változások miatt kell megváltoztatni. Két iskolaépület is kiürül, melyek kikerülnek az iskolák kezeléséből. Pocsai Blanka megerősíti a Solymos László által elmondottakat, az alapító okiratok kapcsán elmondja, hogy a Dugonics épület teljesen üres, azonban a Hunyadiból közel 30 gyereket át kell helyezni. Pocsai Blanka arról beszél, hogyan lehetne a férőhelyeket bővíteni az óvodákban. Információi szerint az iroda már dolgozik a tervek kidolgozásán, hogy csökkentség az óvodai csoportok létszámát.

13:34 Megint ott tartunk - senki sem mond igazat.

13:25 Ménesi Imre az 1994-ig megy vissza. Majd elmondta, hogy elkészült a határig az M5-ös. "Mi megépítettük, tegyék önök díjmentessé!" Solymos: az M43-as 2007-ben még nem létezett, nem is kerülhetett bele egy kivétel rendeletbe. Póda Jenő pontosítani szeretne. Az M5-ös PPP konstrukciójáról beszél. Majd hozzáteszi, hogy a szocialista kormány nem készítette el időre a Románia felé vezető M43-ast. Az LMP álláspontja szerint a környezetvédelmi szempontok sem szólnak az útdíj mellett. Támogatják a tervezetet.

13:15 Botka: az új cégvezetők nem hogy hatékonyságot hoznak, hanem még több pénzt visznek el. 6-os pont. Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései. Nincs hozzászólás.  7-es pont. Az M43 autópálya Szegedet elkerülő szakaszának úthasználati díj mentességével kapcsolatos felterjesztés a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez. Botka László "szembesültünk azzal, hogy az új szakasz, ami Szegedet elkerülni, nem ingyenes." A polgármester javasolja, hogy felterjesztési jogukkal élve, jelezzék, hogy változtassanak az M43-as besorolásán. Keresztúri Farkas Csaba: Az önök kormánya fogadta el, hogy 2007-ben fizetős legyen az M43-as. A Jobbik aláírásgyűjtést szervezett emiatt. Botka: 2007-ben még nem született döntés az M43-as megépítéséről. Ezért nem lehetett már akkor ingyenes. Juhász Gyula azt kéri, hogy a Móra Ferenc híd utánig legyen ingyenes az M43. Azért, hogy a tápéi réten élők is ingyen használhassák a pályát. Botka László elfogadja a módosítást. Kalmár Ferenc szerint az EU pénz felhasználása és a korábbi megállapodás nem teszi lehetővé az M43-as ingyenessé tételét. Ennek ellenére Kalmár is kéri, hogy változtassanak a gyakorlaton, támogatják az előterjesztést.

13:04 A 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2010. évi beszámolóit tárgyalják. Szentgyörgyi felemlegeti a városi cégek vezetőinek gyors leváltását. Azt mondja, hogy a városi cégek teljesítették az árbevételi terveket. 4 cégnél csökkenést látnak. Mérleg szerinti eredménynél a 13 cégnél 32 millió veszteséget vártak, ezzel szemben százmilliós pozitív eredményt hoztak. 7 önkormányzati cégnél 100 százalékban teljesítették a prémium feladatokat. Míg 2010-ben jó eredmények születtek, addig 2011-es tervezés 6 százalékos csökkenést mutat. A mérleg szerinti eredmény is 50 százalékkal lejjebb lett tervezve. A létszám is nőtt - mondta az új vezetők által mutatott célokra Szentgyörgyi Pál. Kónya Gábor: örömmel tapasztaljuk, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok Bátyai Edina vezetésével a legkiemelkedőbb gazdasági eredményt érte el. A beszámoló is a munkáját igazolja és kéri, hogy tegyenek le a vezető leváltásáról.

Közgyűlés a torony alatt. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


11:31 Személyeskedésbe csap át a közgyűlés. Botka László ebédszünetet hirdet, egykor jövünk.

11:27 Miháffy: Álságos kommunikáció! Mást sem hallunk, mint hogy a Fidesz és az IKV felelős a csődközeli helyzetért. Azonban a 2002-2010 közötti szabadrablás az oka a csökkenő finanszírozásnak. A képviselő szerint az ország is likviditási problémákkal küzd. "Nem a Fidesz kormány miatt küzd az ország problémákkal!" - mondja Miháffy, aki szerint a polgármester arrogáns. Keresztúri szerint összetákolt a költségvetés. "Az elmúlt 20 év önök politikája" az oka - mondja.

11:22 Póda Jenő szerint az információkat elzárják a Fidesz-KDNP elől, "még jó, hogy Bohács Zsolt és Görög" a bizottságban részt vesz. Póda bírálja a 3-as villamost is. Póda szerint a polgármester kampányol az euró kötvények ellen, most pedig a közgyűlés ellen terjeszti. Póda szerint 5 milliárdnyi hitelt vesznek fel. "Sehol senki nem látja az önök döntéseinek alapját!"  - mondja Póda. Botka ismétli: 1,9 milliárdnyi kötvény bocsájtanak ki. A tömegközlekedési nagyprojekt kapcsán elmondják, hogy 86 százalék az EU forrás, a városnak 4 milliárdba került a 30 milliárdos beruházás.

Közben mindenki átkiabál a másik sorba.

11:14 Devizahitel kamatot fizetünk, árfolyamgaranciával - mondja Szentgyörgyi Pál. Botka "2 héten belül Szeged fizetésképtelenné válik", ha nem történik meg időben a kötvénykibocsájtás. Nagy Sándor arról beszél, hogy a hitelfelvétel már elköltött pénz, nem új bevétel. Nógrádi: megkövetem a jegyző urat, de 19 óra kevés az anyag megtárgyalásához. Juhász Gyula szerint a februárban elfogadott költségvetés okozza a likviditási problémákat. Juhász Gyula szerint adja el a várost a tápéi házat, amit felújítottak. Botka válaszát Juhász Gyula nem hallgatja végig, hanem kifele menet még visszaszól.

Úgy tűnik ma mindenki valótlant állít. Legalábbis a képviselők szerint a másik mindig valótlant állít.

11:10 A hitelt fejlesztésre akarják költeni - mondja Szentgyörgyi Pál. Azért kell gyorsan dönteni, mert 2-2,5 milliárd forintnyi EU forrás még nem érkezett meg. A működési forrásokból és rövid lejáratú hitelekből fedezték eddig az önrészeket. Póda szerint hiányosságok vannak a kötvénykibocsájtás anyagában. Szerinte hiányzik belőle az árfolyamkockázat elemzés - a hitelt euróban akarják felvenni. Póda szerint szakmaiatlan az anyag, "egyszerű, komolytalan felsorolás." Póda szerint a polgármester valótlanságot állít azzal, hogy a Fidesz egyetért. "Egyre nehezebb helyzetbe viszik a várost!" - mondja. Botka László emlékezteti a Fidesz frakciót, hogy Bohács Zsolttal közösen hozták meg a döntéseket. Farkas László szerint a polgármester felel a likviditás fenntartásáért, a pénzügyi bizottság vizsgálná, hogyan lehetne kedvezőbbé tenni - akár hitelfelvétellel - a likviditási helyzetet. Farkas szerint a beruházások hitelállománya csökkenthető azzal, hogy a beruházásokat elhalasztják. Mózes Ervin szerint a képviselők tegnap délután fél 4-kor megkapták az előterjesztést. Júniusban mínuszos lehet Szegeden likviditása. "600 milliót tapsoltak el a gyermekotthon miatt, 125 millióba került a mínuszos üzleti tervek elfogadása" - mondja Botka.

10:54 Haág Zalán szerint Bokta miatt nincs együttműködés. A 2010-es választások eredményeit emlegeti. Nem mondja, hogy kétharmad. Véleménye szerint messze megéri a 27 millió forint támogatás, hogy a diákok többet sportolhassanak. Nógrádi Tibor azt kérdezi, hogy az útfelújításra van-e több pénz? Valamint azt mondja, hogy ma reggel kapta meg a hitelfelvételről szóló anyagot. Mózes Ervin: majd minden közgyűlésen előfordul, hogy utolsó pillanatban kapnak anyagot. Azonban határidőre - azaz tegnap - megkapták.

10:43 Kalmár Ferenc szerint megszokott, hogy Botka erőből politizál és sérteget. Kalmár nem Szegedről, hanem korábbi sérelmekről beszél. Nagy Sándor szerint érdekes a vita, azonban a sérelmekre hivatkozva megtagadni az együttműködést túlzás. Azt is mondja, hogy két Fidesz van. Az egyik aki megszavazza a beruházásokat, amihez a hitel is kell. A hitelfelvételi eljárásban részt vesz a Fidesz is. A másik Fidesz pedig a közgyűlésen tiltakozik a hitel ellen. Kohári Nándor az intervenciós kerettel kapcsolatban elmondja, hogy 2010-ben vizesblokkot javítottak, nyílászárócserét végeztek belőle. Véleménye szerint nem azonnali, hanem szükséges felújításokat finanszíroztak a keretből. Kohári szerint marad költségvetési forrás a vészhelyzeti felújításra.

10:39 Gyimesi László is az SZMSZ-ről beszél. Elmondja, hogy a polgármester feladata az ülés vezetése, és nincs joga a vitába beleszólni. Ugyanolyan jogosultsággal bír, mint bármelyik települési képviselő. Ha hozzá akar szólni, jelentkeznie kell. Egyszerre beszél Botka és Gyimesi.

10:34 Mihálffy Béla: Figyelmeztessék Botkát! - mert túllépi a hatáskörét. Kohári Nándor javasolja, hogy sportlétesítmények fenntartására több pénzt adjanak. Elmondja, az önkormányzati támogatás fejében a környékbeli oktatási intézmények, a tömegsport rendelkezésére álljanak. Botka: 27 milliót akarnak elvonni az intervenciós alapból. Ha nincs pénz az alapban, akkor nem tudnak az intézményeken segíteni, ha azok bajba kerülnek. Póda Jenő szerint Botka nem tarja be a szabályokat és ez nem meglepő. Érdemi vita nem folyik, egymást piszkálják a képviselők. Botka leülteti Póda Jenőt, mert lejárt az ideje.

10:28 Botka: Nem igaz, hogy Szeged 5 milliárd hitel vesz fel. 1 milliárd lejárt panelhitel, amivel a felújítást támogatták, ezt kell most megújítani. 3,9 milliárd kötvénykibocsájtást szavazott meg a költségvetés. A mai napig nincs kifizetve a Mars tér támogatása, az elmúlt egy évben a város hitelezett. A város pénzügyi problémáit az okozza, hogy az elnyert pénzeket a kormány visszatartja. Botka arra kéri Pódát, hogy mutasson olyan beruházást, amit mondjon vissza a város. Azon kívül bírálja a FIDESZ költségvetési hozzáállását is.

10:15 Már a 4-es pontnál tartunk. A 2011. évi önkormányzati költségvetés 1. sz. módosítása, kötvénykibocsájtás. Szentgyörgyi Pál: a város megkapta a bérkompenzálásra vonatkozó pénzt. Legjelentősebb tétel az IKV 2010 évi elszámolása. Az önkormányzatnak az IKV még 74 millió forint haszonbérleti díjat fizet 2010-re. Szavaznak a cégvezetők prémiumáról is. A módosítást követően a hiányadat nem változott. Póda Jenő bírálja Botka László költségvetési szükséghelyzetét. Majd jelentős hitelfelvételről beszél. Azt állítja, hogy a pénzügyi bizottság ülésének vége előtt kapták meg az anyagot. Póda szerint a polgármester bírálta a kötvénykibocsájtást, majd most mégis kötvénykibocsájtásra készülnek. Póda 2 milliárdról beszél. Az előterjesztés szerint a beszerzés tárgyában létrejött bizottság a 2011. évi költségvetésben szereplő fejlesztési előirányzatok ismeretében 2011. április 14-én javasolta, hogy 1,905 milliárd összegű zártkörű kötvénykibocsátás és 2,0 milliárd forint összegű Magyar Fejlesztési Bank által meghirdetett „Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram" beszerzés eljárás induljon el.

10:12 Kohári Nándor, kíváncsi, hogy szintterület eltörlése miért szükséges. A főépítész asszony azt válaszolja, hogy az országos jogszabályokhoz igazítják a helyi szabályozást. Kohári szerint a szintterület törlése túlzott beépítést jelenthet. A túlépülés ellen más jogszabályok védenek - mondja a főépítész.

10:05 Az ülés vezetését átveszi Solymos László. A SZÉSZ kapcsán felmerül, hogy a Szegedi Hőszolgáltató miért akar zöld területre építkezni. Szentistványi képviselő sérelmezi, hogy a változásról szóló 200 oldalas dokumentumot nem kapták meg időben. Újra Botka László vezeti az ülést. Nem éppen politikushoz méltó módon folyik a vita... Botka rendre utasítja Szentistványit.

Solymos rekciója az LMP-s felvetésre: az ön felkészületlensége, hogy nem olvasta el az anyagot, hiszen 14 nappal korábban megkapták.

9:54 Pocsai Blanka: Az egyes speciális oktatási ágazati szabályozásokról szóló 2/2008. (II. 21.) Kgy. rendelet módosítása (az önkormányzati nevelési-oktatási intézményekben szedhető térítési díjakról és tandíjakról) beszél. Közben Tóth Károly rendkívüli sajtótájékoztatót tart a folyosón.

A sajtótájékoztatón komoly szópárbaj alakult ki Tóth Károly és Haág Zalán között. Tóth szerint a halálvonatok (a II. világháború alatt Szegedről elhurcolt zsidók) emléknapjának közeledtével ideje lett volna a nyíltan szélsőséges Gömböt díszpolgári címétől megfosztani. A vitába bekapcsolódott Keresztúri Farkas Csaba is, aki kijelentette, hogy büszke Gömbös Gyulára.

Közgyűlés a torony alatt. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


9:52 15 igen 13 nem 1 tartózkodás alapján napirendre veszik Gyimesi javaslatát. Szavaznak Gömbös díszpolgárságának napirendre vételéről 15 igen 14 nem. Levették a napirendről.

9:47 Keresztúri: vegyük le Gömbös Gyula díszpolgári címének visszavonását a napirendek közül. Ezt támogatja Haág Zalán is. Botka: 20 éven keresztül egyetlen díszpolgárt sem fosztottak meg a címtől. Szeged város 2011 megerősíti Gömbös Gyula címét. "Haág Zalán: ha most Gömbös Gyuláról kellene szavazni (kapjon-e díszpolgári címet) én nem támogatnám" idézte a tavaly decemberi jegyzőkönyvet Botka László. Haág: arról beszéltem, hogy ha valaki most beterjesztené Gömbös Gyulát díszpolgári címre, nem támogatnám.
A politikusok saját magukat ismétlik.

9:41 Tóth Károly: Gömbös Gyula díszpolgári címének visszavonásáról beszél, a FIDESZ közbe kiabál. Támogatták azoknál a visszavonást, akik nem méltóak a címre. A díszpolgári címek felülvizsgálatát folytatni kell. Mózes Ervin: képviselői indítványt vita nélkül napirendre lehet venni. Botka László a Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének tárgyalását visszavonja. További egyeztetésnek ad helyet.

9:38 Gyimesi-Botka szópárbaj az SZMSZ-ről. Haág Zalán: nem javasolja... Majd félbemarad a mondata. Keresztúri: Nem támogatja Gömbös... Szintén nem tudja befejezni.

9:34 Szentistványi István (LMP), Botka László beszédeit elemzi. Drasztikus és kegyetlen segélyezési változtatásokról is beszél a képviselő. Lejár az ideje, amikor a városi mutyizásról beszél. Botka: nem mi vesszük vissza a szociális juttatásokat, a város 6%-kal kap kevesebbet a kormánytól. Majd bírálja az SZJA-változásokat.

9:28 Jelenlévők-hiányzók 22:7. Botka László köszönti a képviselőket. Napirend előtt felszólal Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), aki június 4-éről, Trianonról beszél. A Jobbik megemlékezésére hívja meg a szegedieket. Haág Zalán pedig a polgármestert bírálja, a Szeged napi díjátadóért, ugyanis idén nem a polgármester javasolta a díjazottakat. Haág szerint Botkának meg kell követnie a díjazottakat - FIDESZ-KDNP taps. Botka: Az elmúlt 8 évben pártállástól függetlenül választottak díjazottakat. Idén a FIDESZ felrúgta ezt a rendszert, a FIDESZ ultimátumszerűen behozta jelöltjeit. A 10 kitüntetett közül sokan megérdemlik a díjazást. A közös döntés, közös akarat bölcsebb, mint az ultimátum. Ez ellen tiltakoztam.

9:18 A FIDESZ-KDNP frakció egy része visszatért. Az eredményjelző szerint a 29 képviselőből 16 van jelen, 13 hiányzik. Solymos kihívja a folyosóra Bohácsot. Valamit meg kell beszélniük.

9:09 Dózsa Gábor, az SZKT korábbi ügyvezetője is megérkezett az ülésterembe.

9:00 Még csak gyülekeznek a képviselők, Gyimesi az SZKT-ról nyilatkozik a Városi TV-nek. A FIDESZ-KDNP képviselők kivonulnak a teremből, frakciószünetre. Gyimesit az egykori városfejlesztési alpolgármester, Nagy Sándor követi a tv-interjúban.

9 órától a városháza dísztermébe gyűlnek Szeged politikusai. A rendes közgyűlés napirendi pontjai között szerepel Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló rendelet módosítása, valamint Az IKV Zrt.-vel kötött Ingatlanhasznosítási Szerződés 2011. április 15-én elfogadott módosításának hatályon kívül helyezése, továbbá A 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2010. évi beszámolója. Utóbbiról már megtudtuk, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok a "nyertes".

A tisztelt grémium dönthet Gömbös Gyula díszpolgári címének visszavonásáról, Szeged város nevének használatáról, valamint A 2011. évi önkormányzati költségvetés módosításáról is.

Kövesse velünk az izgalmas, és akár meglepetésekben is bővelkedő közvetítést!

Olvasóink írták

120 hozzászólás
 • 120. Morpheus_RexXx 2011. május 30. 11:49
  „"Szőregi úti gyermekotthon megmaradása"
  Inkább azt kellene bővíteni/fejleszteni. Ott NEM CSAK gyermekotthon működhetne, és ezzel nem éreznék elkülönítve magukat az ott gondozásban levők sem. Ill. jobban szem előtt lennének és nem lenne annyi probléma körülöttük, közöttük. Közvetlen élőkörnyezetükben is tapasztalhatnának ez által megfelelő jó és egészséges példákat/mintákat...

  Azért érdekes ez a költségvetés... és sok apróságon lehetne egészségesen spórólni megfelelő szabályozásokkal. És egyben javítani a lakosság egymáshoz való viszonyát is... nem akarok most részletekbe bonyolódni, csak józan paraszti ész is elég volna ezekhez... de igen, az iskola és sok-sok mellékes információk főleg diplomai szinten már "megölik" az egyéniséget és kreativitást, a "józan paraszti ésszel való gondolkodást"... meg az emberi önzés és kicsinyesség... ez népbetegség nálunk...”
 • 119. purgator 2011. május 29. 21:33
  „Botka et. is eldönthetné mikor hazudik, amikor farkast kiált, vagy amikor bárányra helyesbít.”
 • 118. Bike 2011. május 29. 14:15
  „Mert volt????????????????????????????????????????????????????????????????????ki hinné?????”
 • 117. oreg47 2011. május 29. 12:56
  „Na, először is! Aki hozzászól egy magyar fórumon, az tanuljon meg magyarul, ugye kedves "mediaset" 116!?
  Ugyanis a "nem -e összedobnák ..." helyett helyesen a "nem dobnák-e össze" lenne magyar nyelvtanilag a helyes!
  Móra Ferenc, nagy magyar írónk, aki erősen kötődött életével, munkásságával Szegedhez, most biztosan forog sírjában, hogy mostanság ott így írnak magyarul!
  Másodszor pedig én a magam részéről minden fontos döntést hozni kénytelen űlést a hét utolsó munkanapjának délutánjára tennék! Nincs melléduma, nincs felesleges komment; gyerünk fiúk, lejár a munkaidő, itt a hétvége! Vár a pecabot, a bogrács! Nem az időt húzni! Értelmesen, gyorsan dönteni, és irány a Tiszapart. Így akár nincs is szükség a többi képviselői napra, azokon lehet akár értelmesen dolgozni is!
  Ki is volt, aki kitalálta, hogy hosszú űlésezések helyett minden értekezletet állva kell megtartani? Rögtön rövidek lettek ...”
 • 116. mediaset 2011. május 29. 10:56
  „116.macs
  szerinted kiknek köszönhetöen nem fizetik ki?
  Meg kellene ""köszönni"" nekik kollektiven, és megkérni öket nem -e összedobnák a város helyett,/helyettünk/
  kiváncsi lennék, ha a saját zsebük bánná , akkor is igy ""politizálnának"" el sok-sok millió/árd/ ft-ot?”
 • 115. macs 2011. május 29. 10:07
  „109. papsajt,
  szerintem ebben a dologban az a nagyon szomorú, hogy a kötvény kibocsájtásra azért van szükség, mert az állam nem akarja kifizetni a Városnak a már elnyert Uniós támogatást. Amennyiben nem húznák az időt és kifizetnék, nem kellene ez a pénzügyi művelet.”
 • 114. macs 2011. május 29. 10:02
  „97. t680822g,
  a fejlesztések Unios TÁMOGATÁSOK révén épülnek. Támogatás, nem egyenlő hitel, vagyis, ha az eredeti példára térünk vissza, a 100 Ft-os beruházás pl. 80:20 arányban valósul meg, amiből 80 TÁMOGATÁS és 20 költség. 20 Ft-ból 100 lehet így csinálni. Ez szerinted miért ördögtől való?
  Egyébként az Unió a költségvetési ciklusokban mindig más priorítást jelöl meg. A következő ciklusban mások lesznek, tehát, ha most nem használod ki a lehetőséget, akkor az egész beruházást később saját zsebből kell fizetni. Lehet szidni a közösségi közlekedés és az úthálózat felújítását, de előbb-utóbb vagy megcsinálod, vagy teljesen tönkre megy minden. Gondolj bele, rossz a tető, lehetőséged van támogatással megcsinálni, de a Te logikádat követve, nem kezdesz bele, mert az önerőhöz hitel kell. A végén rád szakad az egész és rengeteg, immár saját, pénzt visz el. Biztos jó döntést hoztál?”
 • 113. s3307 2011. május 29. 09:12
  „Ameddig olyan embereket ültetünk pozícióban akik életükben se dolgoztak nem törte fel a kezét a kapa nyele addig,ne várjunk mást csak azt,hogy egyre jobban gazdagodnak a mi zsírunkon,ez igaz mind két oldalra.Volt idő amikor szakértők irányították az országot és a várost,de hol van az már??”
 • 112. Janny1227 2011. május 29. 08:45
  „HÁNYINGER

  Amikor olvasom a kommenteket mindig azzal küzdök. Undorító ez az acsarkodás mindkét oldalról. Emberek nem veszitek észre, hogy egyik sem különb mint a másik. Egymást szapuljátok ahelyett hogy a megoldást keresnénk, KÖZÖSEN. Mikor lesz már Magyarország ismét egységes (MSZP és FIDESZ nélkül). Ki ezekkel az emberekkel a napi politikából! Csak rajtunk múlik!”
 • 111. TELSTAR 2011. május 29. 08:39
  „"Tessék mondani miért kell a villamossíneket végig kicserélni, amikor elég lenne csak a hibás részeket kicsrélni, javítani?"

  amúgy minden rendben van ??”
 • 110. alak 2011. május 29. 07:59
  „A rafkós (MSZP-SZDSZ , FIDESZ-KDNP, LMP_JOBBIK) társulat előadása - talán némi fordulat után katarzissal zárult. Mi inkább csalódottan vettük tudomásul a végleges összeborulást.
  Gyimesinek igaza lett ,,Botkának csak kávézgatni kell bemenni a városházára" ezzel az impotens ellenzékkel időt pocsékolnia nem kell!
  Eddig 70/30, most 50/50 a közpénzek elosztási aránya a torony alatt.

  Politika OFF!”
 • 109. papsajt 2011. május 29. 07:56
  „A kötvény kibocsátás, is hitelfelvételnek minősül, nem? Azt is vissza kell fizetni , kamatával!”
 • 108. Ebgondolat 2011. május 28. 19:50
  „Látom, véget ért a taggyűlésetek! :) Valami okosságra is futotta?”
 • 107. varosi 2011. május 28. 19:43
  „Milyen konszenzusról beszél a bigfott bottka? Arra gondol, hogy 8 éven át egymaga mindent eldöntött és most nem tteszik neki a helyzet? A sok szoci panelnyugger meg issza a szavait, mert kapnak ingyenpörköltet.”
 • 106. Sajttolvaj 2011. május 28. 19:26
  „nem macska hanem paprikajancsi
  ez ugrabugralt a klauzál téren
  a 12 fös részorszaggyülésben
  :D”
 • 105. Sajttolvaj 2011. május 28. 19:25
  „egbondolatt neha azert elövehetnéd a tükröt...”
 • 104. nemezis 2011. május 28. 17:47
  „100. Ebgondolat Milyen 470 millás kárról beszélsz? Ha tisztában lennél az egész történettel, akkor tudnád, hogy Botkáék törvénysértő módon akarták átköltöztetni a speciális gyerekotthont egy olyan beruházásba (Tápé), ami a kezdetektől fogva szabálytalan volt. Ja, hogy így elmaradt a nagy haszon a tervezett ingatlanspekulációból? Bocsi, ez van.”
 • 103. t680822g 2011. május 28. 17:17
  „102. Ebgondolat: Látom itt te osztod az észt macskajancsi”
 • 102. Ebgondolat 2011. május 28. 16:20
  „97. t680822g 2011.05.28. 15:14
  Hála a jó istennek, hogy te senki vagy ahhoz, hogy ilyen dolgokban dönthess!!”
 • 101. Ebgondolat 2011. május 28. 16:17
  „87. Figyelő 2011.05.28. 08:44
  Ehhez azt se felejtsd el hozzátenni, mivel a kormány törvénytelenül továbbra sem fizet Szegednek az EU-s projektekért, ezért kell(et) hitelt felvenni!! Botka is megtehetné, hogy azt mondja a kivitelezőknek, hogy: bocsi, amíg a kormány nem fizet, addig mi se! De úgy látszik a polgármester gerincesebb ennél! No, elég csak megnézni Botka és a nemzet tolla (sittpali bácsi) közti testtartást! Látszik, hogy utóbbin gerincproblémái vannak, ami eddigi tetteit nézve nem is csoda!”
120 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki akartak rabolni egy szegedi patikát

A sikertelen rablást követően a 32 éves gyanúsított menekülés közben ellopott egy táskát. Elfogásában egy szabadidős rendőr is részt vett. Tovább olvasom