Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Motoros elé hajtott a kisteherautó

Egy autó és egy motoros ütközött péntek reggel Szeged és Bordány között.
A baleset az 5408-as főút 44-es kilométerszelvényénél történt. Egy Hyundai kisteherautó és egy Suzuki motorkerékpár ütközött. A motoros Szeged felé tartott, amikor egy útmenti tanyánál kihajtott elé a kisteherautó, amit egy középkorú nő vezetett. A motoros az ütközést nem tudta elkerülni, az autó oldalába csapódott. A motoros előtte igyekezett az út közepére húzódni, erőteljesen fékezett közben - közel 20 méteres féknyom után ütközött.

Motoros gázolás a bordányi úton - GALÉRIA

A Suzuki eleje összetört, a kisteherautónak az alváza és az oldala horpadt be. A motoros a balesetben súlyosan megsérült. A teljes útzár miatt a Kiskunhalas felé közlekedő távolsági buszok beszorultak az útszakaszon.

Korábban:

Információnk szerint a balesetben a motoros megsérült, kórházba szállították. A helyszínelés jelenleg is zajlik, annak ideje alatt az érintett útszakaszon teljes útzár van érvényben. 

Fékezz okosan!


Mennyivel mehetett a motoros? Korábban bemutattuk: egy 50 km/h sebességgel közlekedő motor 13-17 méter alatt áll meg. Megírtuk, teszteltük, hogy egy 175 kilós – száraz súlyú – BMW F650-nel, 229 kilós BMW R1150 GS-sel, 163 kilós Suzuki GSX-R-rel, és végül egy 240 kilós Yamaha XJ900s-sel azonos helyről mennyi idő alatt lehet megállni. Az eredmények minket is megleptek. A motorok, mindkét féket megfelelően használva, egytől egyig 13-17 méter között álltak meg – ABS-től függetlenül. Az egyetlen résztvevő autónk, amit egy 8 órája gyakorló tanuló vezetett 17 méter alatt állt meg. A videót is meg lehet nézni.

Olvasóink írták

 • 12. Smerdis 2013. június 16. 07:12
  „11. Jockey1 2013.06.15. 00:29

  ez pontosan így van. sajnos nem csak autósokkal/motorosokkal, hanem nagy általánosságban is egyre több az agresszív, elkeseredett ember...”
 • 11. Jockey1 2013. június 15. 00:29
  „9.Smerdis 2013.06.14. 22:43
  Hát legyen igazad: a gondolatom végére valóban oda biggyeszthettem volna, hogy tisztelet a kivételnek, vagy akinek nem inge, ne vegye magára! Sajnos az ilyen balesetek után a többségi autós társadalom ugyanígy szokott a kommentekben általánosítani a "motorosok" megjelölés alatt. Olvastam már teljesen vétlen motoros súlyos balesete után olyan kívánalmat, hogy "remélem ott rohad meg a kerekesszékben, legalább eggyel kevesebb motoros száguldozik majd". Egy biztos: nem motoros kommentje volt! Hidd el, van tapasztalatom a motorozásban és az autózásban is, és nyugodtan állíthatom - megint hozzáteszem: tisztelet a kivételnek - iszonyatosan rutintalan, figyelmetlen és agresszív autósokkal találkozom nap mint nap. Csak belülről ugyebár másként látszik! (én motoron pl. nem szoktam lehajolva keresni a cigisdobozt, kajálni, sms-t pötyögni, gyereket fegyelmezni a hátsó ülés felé fordulva, viszont ezeket motorról jól látom... bizonyára te is tudsz hasonló dolgokat mondani a motorosokról.) De egy motoros aránytalanul nagyobb veszélyben van szinte azútja során bármikor. Summa summarum: vigyázzunk egymásra sokkal jobban! Én pl. teszek elég sokat a motoros közlekedés biztonságáért. (pl. egy ilyen "fékezős" video elkészültében tevékenyen részt vettem) Üdv!”
 • 10. tigriss 2013. június 14. 23:08
  „Én valamelyik nap pont ott ugyan így jártam csak ott egy román cigány hajtott ki elém teljesen meg kellett állnom, külömben össze ütközünk.”
 • 9. Smerdis 2013. június 14. 22:43
  „5. Jockey1 2013.06.14. 16:52

  tudod, az a jó benned, hogy nem általánosítasz. "az autósok". mert ugye mind egyformák vagyunk? Te bezzeg milyen sértődött vagy, ha valaki kijelenti, hogy "a motorosok" gyorsan hajtanak. hülyék mindenütt vannak, legyen az gyalogos, villamosvezető, fogathajtó, kerékpáros vagy tökmindegy.

  egyesek autósok figyelmetlenek és nem vigyáznak másokra, mint ahogy bizonyos motorosok túl gyorsan hajtanak.

  én pl fokozottan figyelek a motorosokra, még a nem normális fajtára is. pedig nem kedvelem őket, de marhára nem szeretném, hogy az én autómon csattanjon szét a nagyon okos agya. ez két okból van, egyrészt mert összetöri a szép autómat, másrészt meg nem bírom a roncsolt hullák látványát.”
 • 8. Smerdis 2013. június 14. 22:38
  „én csak annyit szeretnék kérni a rend őreitől, hogy ilyenkor legyenek kedvesek odafáradni az autósokhoz, és egy pár szóban tájékoztatni minket, hogy ha már ott szívunk fél órája, akkor legalább mondjanak annyit, hogy még öt perc, vagy egy óra, vagy forduljak vissza és kerüljek? szerencsére jött egy pasas, aki ismerte a kerülőt, így földutakon megoldottuk.”
 • 7. THK 2013. június 14. 21:22
  „Videó: ha az autó 49 km/h-ról 17 m alatt állt meg, az mindössze 5.5 m/s2 lassulást jelent - amivel nem menne át a műszakin!!!
  Egy jól karbantartott autónak min. 7.5 m/s2-re képesnek kell lennie - azzal pedig 12.5 m alatt állt volna meg...
  Remélhetőleg nem azért, mert ilyen ratyi kocsival oktatnak, hanem csak mert nem merte elég erősen nyomni a féket! Egy kezdőtől persze elnézhető, de sajnos később is tipikus hiba (ezért jelentek meg a "fékasszisztens" megoldások)

  20 m-es féknyomhoz egyébként ugyanezzel a 7.5 m/s2-al számolva még 65 km/h-t sem éri el a sebesség”
 • 6. Gy21 2013. június 14. 18:01
  „Lecsukni a teherautóst azonnal, hogy legyen ideje gondolkodni. A többi az mind mellébeszéles......”
 • 5. Jockey1 2013. június 14. 16:52
  „Remélem, maradandó sérülése nem lett a motorosnak, kívánom, hogy mielőbb felépüjön teljesen! Eszméletlen, hogy mennyire figyelmetlenek az autósok. Állandóan úgy kell közlekedni motorral, hogy azt kell figyelni, honnan képesek autósok az életünket veszélyeztetni! Tavaly ősszel Forráskútnál egy kísértetiesen hasonló esetben - KIA kisteherrel egy nő - kitolatott egy kocsibejáróból egy motoros elé, aki életét vesztette a helyszínen. A motoros ott is és itt is megpróbált tenni valamit, hogy elkerülje a balesetet. Itt legalább sikerült jobban lefékeznie és így megmentette az életét! (meg a szédült autós tettének jogi minősítését is enyhítette...Kíváncsi vagyok, vajon megköszöni-e majd neki???)
  Tudom, hogy az autós társak azonnal azt reagálják, hogy persze, mert a motorosok gyorsan hajtanak!! Igen, biztosan van ilyen is. De ebben az esetben úgy néz ki, hogy nem volt gyors a motoros! Sőt, még ő küzdött a két kerekével, hogy ne ütközzenek! Deha egy büdös nagy plédobozt odatol elébe egy ütődött sofőrnő keresztbe az úttesten? Nehogy már valakinek is eszébe jusson egy rossz szót mondani a Suzukis emberről!!”
 • 4. vip007 2013. június 14. 13:41
  „2. Horthyszobor 2013.06.14. 12:05

  Nézd meg a videót, ott világosan látszik, hogy 20 m fékúthoz mekkora sebesség társul. Szerintem nemhogy betartotta, jóval lassabban is ment. Ha 90-el megy, akkor csúnyább vége van.

  1. Mike3 2013.06.14. 11:00
  Nagyon úgy fest, hogy tényleg.”
 • 3. conair2 2013. június 14. 12:37
  „Itt azért szerintem nem 50km/h óra volt a korlát. Magyarul külterület főút megengedett sebesség szerintem 90 km/h. Úgyhogy ha 50 km/h 17 m fékút motorral, simán betarthatta a sebesség korlátozást a motorost.”
 • 2. Horthyszobor 2013. június 14. 12:05
  „A jó jó öreg Szalay Igazgato úr is lett hibás egy motoros el ütése után. Az más kérdés hogy ott a motoros is azt mondta 50-nel ment. De nem annyival azt elhihetitek. Itt is tuti betartotta a sebességet...”
 • 1. Mike3 2013. június 14. 11:00
  „*tsög kisteher!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész évben szükség van a véradókra

Pénteken van a nemzetközi véradó nap, amelyen a donáció fontosságára hívják fel a figyelmet. Tovább olvasom