Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Nagyot estek a gabonaárak

Csongrád megye - Elkeserítően alacsonynak tartják a kukorica- és búzaárakat a termelők. A sok eső miatt ugyanis a kelleténél több kukorica és gyatra minőségű búza lett.
 Az orosz embargón sok múlik

A tavaly bevezetett orosz embargó miatt jelentős az árbevétel-kiesés a sertéságazatban – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. Szerinte a bejelentés, miszerint belátható időn belül enyhülhet a tilalom az EU néhány tagországa, köztük Magyarország számára, élénkítheti a keresletet. Ez létkérdés az ágazatnak, hiszen 420-ról 350 forintra csökkent a sertés kilójának ára. A múlt héten egy orosz hírportálon jelent meg, hogy az oroszok 6 országnak, köztük Magyarországnak engedélyeznék elsőként a sertéshús exportját. Ha ez megtörténik, újra érdemes lesz sertést tartani, és akkor felmegy a kukorica ára is.

– Aki bérelte a földjét, és azon kukoricát termelt, az tavaly csak kedvtelésből dolgozott – mondta Bagi Ádám őstermelő. – Kiemelkedően jó termést takarítottunk be 2014-ben, ez az oka annak, hogy lement a kukorica ára, még most is csak 38–39 ezer forintot adnak érte tonnánként. Másfél hónapja ennél alacsonyabb áron adtam el a kukoricámból, ami megmaradt, azzal még kivárok.

Kukoricánál egy hektár beművelése 200–240 ezer forintba kerül: 6–7 tonnás átlagterméssel éppen csak kijön az az összeg, amennyit valaki ráfordított. Ha a termelő a saját földjén gazdálkodott, és megkapta az uniós földalapú támogatást, akkor volt haszna, ha bérelte a területét, „elment" a támogatás összege.

A búza kifejezetten rossz évet zárt tavaly: az az eső, amelyik kedvezett a kukoricának, rontotta a gabona minőségét. – Sok takarmánynak való, silányabb minőségű gabonát takarítottak be a gazdaságok, emiatt a búza átlagára is esett – magyarázta Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének titkára.

– A takarmánygabona aránya elérte a 70 százalékot. A malmi minőségért 54 ezer forintot is megadnak tonnánként, míg a takarmánynak való 38 ezer forint. Ez az év is rosszul indult: sok eső esett, az elvetett gabona víz és nyomás alatt áll. Már látszik, hogy ezeken a részeken nem terem.

Az egyik Csongrád megyei malom vezetője – aki nem kívánt névvel nyilatkozni – a vevő szemüvegén keresztül látja a folyamatokat: míg a termelő átlagárban számol, összeadja a takarmány- és a malmi minőségű búzáért kapott pénzt, a feldolgozó sokallja a mostani búzaárakat. A vezető, aki a legjobb búzát szeretné megvenni, úgy látja, sokan tartalékolnak: várják, hogy ennek a kevésnek még följebb menjen az ára.

A sok eső rontott a búza minőségén. Fotó: Schmidt Andrea
A sok eső rontott a búza minőségén. Fotó: Schmidt Andrea

Átlagosan 19 százalékkal esett a gabonafélék ára 2013 és 2014 decembere között – írta meg a magro.hu. Számításaik szerint a kukorica ára 21 százalékkal lett olcsóbb, decemberben 38–39 ezer forintot fizettek egy tonnáért. A másik vesztes az árpa, mintegy 16 százalékot veszített az árából: decemberben 39 ezer 693 forintos átlagáron kelt el tonnája. A búzapiac kisebb ármozgásokkal vészelte át az elmúlt évet, csak 0,5 százalékkal lett olcsóbb: 2014 végén a malmi búzáért például 49 ezer forintot adtak tonnánként.

Az elkövetkező időszakban mindegyik gabonafélénél drágulásra látnak esélyt az elemzők. A malmi búza tonnája 54 ezer forint, a takarmánybúzáé 48 ezer, a kukoricáé 45 ezer forint is lehet. A lapunknak nyilatkozók szerint a malmi búza tonnája máris elérte azt az árat, amit az elemzők későbbre jósoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZTE díszdoktori címét kapja meg Angela Merkel

Az SZTE díszdoktora elismerést Angela Merkel Németország szövetségi kancellárja február 2-án veszi… Tovább olvasom