Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nem tárgyalt a szenátus a névváltoztatásról

Szeged - Nem tárgyalta hétfőn a Szegedi Tudományegyetem szenátusa a névváltoztatás kérdését, a karok nem tudtak egységes álláspontot kialakítani Szent-Györgyi Albert nevének felvételével kapcsolatban. A világban gyakoribb, hogy egy univerzitás a székhelyére utal a nevében, itthon azonban bőven akad ellenpélda.
– A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 12 karának álláspontja nem egységes abban a kérdésben, hogy az SZTE felvegye-e Szent-Györgyi Albert nevét, ezért az intézmény szenátusa a mai ülésén nem vette napirendre az általános orvostudományi kar erre irányuló javaslatát – adta hírül tegnap közleményben Keczer Gabriella sajtószóvivő.

Információink szerint a múlt héten lezajlott kari tanácsi szavazások is felemás eredményt mutattak, egyértelműen csak a három orvosi kar állt ki a névváltoztatás mellett.

A névváltoztatási procedúra következő lépéséről még nem született döntés. A nyári szünet előtt lesz ugyan még egy szenátusi ülés, de ezen nem kerül szóba a téma.

Szent-Györgyi Albert szobra a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba
Szent-Györgyi Albert szobra a Dóm téren.
Fotó: Segesvári Csaba

A nemzetközi gyakorlatban – vizsgálódásunk szerint – nem jellemző, hogy személyről nevezzék el az egyetemeket. Erről tanúskodik a sokszor emlegetett sanghaji lista is (amelyen az ELTE mellett kizárólag az SZTE képviseli hazánkat) – a Jiao Tong Egyetem legutóbb 2006-ban állította össze a világ legjobb ötszáz felsőoktatási intézményének sorrendjét: az első tízben mindössze két olyan univerzitás szerepel, amelyet nem székhelyéről neveztek el. Ilyen a világ legjobb egyetemének tartott, 1636-ban alapított Harvard, amely John Harvard nevét viseli: az anglikán lelkész halálakor az intézményre hagyta könyvtárát és birtokainak felét. A lista harmadik helyezettje, a szintén egyesült államokbeli Stanford pedig Kalifornia egykori kormányzója előtt tiszteleg: Leland Stanford egykori birtokán áll ma az egyetem. A legtöbb univerzitás azonban a székhelyére utal az elnevezésében – így tesz a cambridge-i, massachusettsi vagy éppen a tokiói is.

Magyarországon azonban számos példát találunk a névfelvételre. Az ELTE például 1950 óta viseli Eötvös Loránd fizikus, egykori vallás és közoktatási miniszter nevét, a SOTE Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője" előtt tiszteleg, míg a nemzetvédelmi egyetemet Zrínyi Miklósról keresztelték el. Az 1953 és 1990 között Marx Károly nevét viselő Magyar Közgazdaságtudományi Egyetemet pedig 2003 óta Budapesti Corvinus Egyetemnek hívják.

Olvasóink írták

  • 2. lugas6 2008. július 01. 23:10
    „Kedves "Nogx" barátom. Azért Szent Györgyi Albert nevét legalább magyarul illenék tudni leírni nem ????
    Én a magam részéről nagyon örülnék neki, ha a Szegedi Tudományegyetem felvehetné a Nobel díjas tudósunk nevét. Ami a név kiejtését illeti szerény tudomásom szerint az még amerikában nem volt probléma.”
  • 1. Nogx 2008. július 01. 16:33
    „de a Szent György Albert nevet nehéz kimondani a külföldieknek.. kb így tudják: Szent Dörd Álbert pff.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ping, Pang és Pong, a háromfejű sárkány

Szeged - Különleges, látványos Turandot-előadás születik a Dóm téren, ahol már gőzerővel zajlanak a… Tovább olvasom