Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Nyilvános lehet a rektorok fizetése

Szeged - Nyilvános adat-e, mennyit keresnek a rektorok? – erről kezdődött társadalmi vita, miután Magda Sándorról kiderült: e minőségében havi 4,1 millió forintot keresett. A Fővárosi Bíróság nem jogerősen azt mondta: az adat közérdekű.
Három évre visszamenőleg nyilvánosságra kell hozni a gödöllői Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak fizetését – első fokon, nem jogerősen így döntött a napokban a Fővárosi Bíróság.
A pert egy újságíró indította, azután, hogy 30 egyetemtől próbálta megtudni a rektorok jövedelmét. Ezt az intézményvezetők megtagadták, mondván: fizetésük nem közérdekű, hanem személyes adat. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) közleményében a felsőoktatási törvény egyik passzusára hivatkozott – eszerint a rektor fizetéséről csak meghatározott személyeknek van joga tudni, az egyetemen belül.

Az ítélet indoklása azonban így szól: az állami pénzből működő, közfeladatot ellátó intézmények vezetőinek közfeladatai ellátása során kapott jövedelme közérdekből nyilvános adat. Baltay Levente, az újságíró ügyvédje, a Társaság a Szabadságjogokért szervezet munkatársa szerint a döntés precedensértékű, ha jogerőre emelkedik, minden felsőoktatási vezető fizetése nyilvánossá válhat.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az MRK elnöke ezt a Magyar Nemzetnek adott interjújában vitatta. Kerestük tegnap, de az MRK főtitkárához, Dubéczi Zoltánhoz irányított – ő csupán annyit közölt: akkor nyilatkoznak, ha megkapták az írásos ítéletet.

– A szóbeli ítéletből nem világos, milyen adatokat kellene nyilvánosságra hozni – mondta Szabó Imre, az SZTE jogi karának dékánja, aki az ügyben az MRK jogi képviselője. Szerinte a jogerős döntésig nem érdemes elhamarkodott kijelentéseket tenni. Úgy véli, erre még hónapokat kell várni.

Két rektor fizetése már ismert: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezetője, Szabó János elárulta, hogy havi 680 ezer forintos bruttó fizetést vesz fel. A sajtó azután kapta fel az ügyet, hogy Magda Sándor szocialista országgyűlési képviselő 2008-as vagyonnyilatkozatából kiderült: a Károly Róbert Főiskola vezetéséért havi 4,1 millió forintot kapott.

Évi 54 millió is lehet

A Magyar Nemzet még nyáron, Magyar Bálint egykori oktatási miniszterre hivatkozva írta meg: az egyetemi rektori minimumfizetés havi 927 ezer forint, a maximum pedig 2 millió 317 ezer. Ehhez jöhet a 13. havi fizetés, valamint a prémium, amely az éves bér 80 százaléka lehet, vagyis 24 millió forint. Így a napilap szerint egy rektor évente legfeljebb 54,2 millió forintot vihet haza.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. nyuszat 2009. november 23. 14:39
  „Egyetértve zebegénnyel:
  A vita a felsőoktatásban tanítók esetében is arról szólhat: mennyit keresnek/dolgoznak a tanárok.
  Nehéz megvédeni magunkat, mert kívülről nézve úgy tűnik, hogy a tanár munkaideje csak kettőig tart, a felsőoktatásban a tanársegéd kötelező óraszáma 16 óra, és nincs sehol nyoma annak, hogy egy pályakezdő oktató este 10-ig is készül a következő óráira. És persze munka és család mellett PHD-zik, és tudományos tevékenységet folytat. Aki nem próbálta, az nem tudja, hogy milyen fárasztó szellemi tevékenyég a felsőoktatásban egy másfél órás előadást megtartani. Persze, ha számít a színvonal...
  N”
 • 29. zebegény 2009. november 22. 20:43
  „"8./ achilleus
  ...és az óraadásért járó külön pénzek?
  ...és a térítéses oktatásért kapott külön pénzek?
  ...és a felsőoktatásban az oktatók kötelező napi munkaideje?
  ...és az oktatói pótszabadság?
  ...és a nyár?"

  Ehhez csak annyit, hogy az egyetemi oktatók másfél éve semmilyen plusz óradíjat nem kaphatnak, még a térítéses képzésekért sem. Lásd a vonatkozó rektori utasítást!
  A nyári szabadságról meg csak annyit, hogy ha összehoztál egy PhD-t, utána egy Habil.schriftet, majd egy nagydoktorit, közben volt lehetőleg 10 OTDK-helyezett hallgatód, összegyűjtöttél egy csomó impaktfatkort a szakcikkeidért (amiért nem fizetnek honort!), kidolgoztál három átfogó tantervet, önálló tárgyakat hoztál létre (ez nem általános, de még csak nem is középiskola!), és mindent megtettél azért, hogy a szakod/Karod akkreditációja sikeres legyen, ja, és természetesen tanítasz a doktori képzésben, akkor majd elgondolkozhatsz azon, hogy mennyi is egy oktató munkaideje, és hogy valójában mennyi is ez a nyári szabadság...”
 • 28. nemecsekerno_007 2009. november 22. 14:18
  „27. métely 2009.11.22. 14:07

  Jajj mennyi ilyen van a világban, de nekünk mindig sikerül úgy átvenni, hogy ne müködjön. Nyílván nem is érdekük, hogy müködjön.

  Valaki egy kommentben nagyon jól megfogalmazta, hogy miért nem fog itt változni semmi lényeges:

  "svéd adórendszerrel, balkáni fizetésekkel és latin-amerikai politikusokkal nem fog menni"

  K****ra igaza van :(”
 • 27. métely 2009. november 22. 14:07
  „24. nemecsekerno_007 2009.11.22. 11:34

  Úgy van, ahogy mondod. Svédországban (kimagaslóan jól működő demokráciában) a közpénz helye, elosztása minden polgár számára teljesen nyilvános.
  Birka nép a magyar. Nem élünk a jogainkkal, így aztán azt csinálnak velünk, amit csak akarnak.”
 • 26. faber 2009. november 22. 13:27
  „Ez azért hihetetlen...rendben van, én csak egy felsőoktatásban tanuló (egyébként dolgozom főállásban) ember vagyok, nincs 2-3 diplomám, mint a mélyen tisztelt rektor uraknak....és nem is szeretek más zsebében vájkálni, de azért tényleg nem semmi, hogy én (aki mellesleg eltartja, mind úgy, mint tandíj, mind úgy, mint adó) ezeket a nagyon okos és magasan kvalifikált embereket eltartom, NEM TUDHATOM, hogy az én pénzemből mennyit kapnak ők?
  Elismerem, bizonyára megterhelő lehet napi pár órát tárgyalásokra járkálni, szabályokat-rendeleteket olvasni, aláírást ráfirkantani pár dokumentumra és neadj isten - urambocsá - órát adni, ehhez képest pedig abszolute semmit nem érő, és szinte szórakozás számba menő tevékenység 3 műszakban call centerben dolgozni, de azért hogy ennyivel..?
  Mindenesetre én bátran fel merem vállalni a havi 105 ezer forintomat....még ha büszke nem is vagyok rá, de legalább közharaggal sem kell (természetesen teljesen alaptalanul, megérdemelt és jogos, minimálbérrel arányos) fizetésem miatt szembe nézni.
  Hihetetlen, hogy míg kevésbé szerencsés sorstársainknak a mindennapi megélhetés is gondot jelent, addig ilyen úriembereknek/úrhölgyeknek ahhoz sincs merszük, hogy kiálljanak és ország-világ előtt kijelentsék: "Igen. Többszörösét visszük haza egy hónapban, mint amit te egy évben, és mindezt a ti pénzetekből."”
 • 25. dömdödöm 2009. november 22. 11:36
  „a rektorok húzzanak el a vérbe...”
 • 24. nemecsekerno_007 2009. november 22. 11:34
  „Aki közpénzbôl kap nem csak rá tartozik. Ennek a kérdésnek költôinek kellene lenni egy normálisan müködö demokráciában. Elméletileg a besétálok az önkormányzathoz vagy a BKV-hez, ide kéne adniuk a szerzôdéseket vagy akár a könyvelésüket nekem mint egyszeru állampolgárnak.

  Ki kéne venni az egyetemi tanárokat (is) a közalkalmazotti státuszból, az intézmény alakuljon gazdasági társasággá, az önkormányzat csak az épületet és annak rezsiköltségét viselje. Jó lenne ha az egyetemek is elekezdenének piacra termelni és versenyezni. Akkor tényleg minden rektor annyit keresne amennyire jó szakember és senki se vitatná.

  De ez egy operett-ország, operett néppel akik nem akarnak felnôni és külföldi hitelekbôl finanszírozza az illúzióit.

  Szánalmas. Atomot ide.”
 • 23. keletaru 2009. november 22. 11:29
  „Mikortól is ennyi ? Ezt nem kérdezi senki ? Mert elég megdöbbentő lenne a válasz H.V.G. már foglalkozott ezzel ! Üdv Kuci”
 • 22. Satnya 2009. november 22. 11:27
  „8./ achilleus
  ...és az óraadásért járó külön pénzek?
  ...és a térítéses oktatásért kapott külön pénzek?
  ...és a felsőoktatásban az oktatók kötelező napi munkaideje?
  ...és az oktatói pótszabadság?
  ...és a nyár?”
 • 21. cyt 2009. november 22. 09:57
  „Emberek, csak ebben a kommunista multra epulo erkolcsi "ertekekkel" megaldott es szocialista torvenyekkel "mukodo" orszagban lehet ilyen dologrol vitatkozni, sot birosagra menni, es aztan evekig pereskedni. Ez is egy pont abban, hogy meg kell valtoztatni a magyar alkotmanyt es a ra epulo teljes jogrendszert. Rakosi-Kadar-era alatt hozott torvenyekre epitve nem lehet XXI. sz.-i demokraciat csinalni.”
 • 20. kispacni 2009. november 22. 09:22
  „Elméletileg nem magas a rektori fizetés. Két megjegyzés. Az egyik amire már utalt is.
  1. Aránytalanul magas az egyetemi oktatók bérezésével összehasonlítva.
  2. Ennyi volt Szalainé BKV Eleonóra havi javadalma is. Ez számomra bicskanyitogató.”
 • 19. kispacni 2009. november 22. 08:46
  „12.
  http://www.tudosz.hu/2009_okt_kut_bertabla.html”
 • 18. sörpocak 2009. november 22. 08:21
  „Itt tartunk, ez magyarország! Aki nem csinál semmit, az keres a legjobban. Aki dolgozik, minimálbérért, azok tartják el a nagykutyákat, akik degeszre tömik a zsebeiket!Tessék a normális fizetésekre levinni a dolgot, és máris több milliárd maradna a kasszába, vagy az önkormányzatoknál.De ugye az erősebb kutya szindróma...........”
 • 17. comment 2009. november 22. 07:18
  „Nyugi gyerekek!
  Mielőtt az adatokat nyilvánosságra hoznák, eltelik néhány hónap, mondotta egy jogban jártas szakember.
  Namármost, ezalatt a néhány hónap alatt tutira megszületik egy olyan rendelet-törvény vagy akárminek nevezhető passzus, hogy személyiségi jogait védendően ilyen és ehhez hasonló adatok véletlenül sem lenyenek nyilvánosak!
  Miről beszélünk???? A jogalkotók is emberből vannak, és ugyebár ha már ember, akkor gyarló is......
  Nem lesz itt soha ilyen és hasonló adatokból nyilvános lista, mert tutira valamelyik fejes érdekeit mindig sérteni fogja!!!! - és seperc alatt hoznak ellen rendeletet, hamár az eredetiben joghézagot hagytak!
  Sajnálom, de ez az igazság....”
 • 16. 6664 2009. november 22. 03:24
  „franzvon: és Te is netto 500 Ft/óra ügyelsz? Mert én igen... Na, ez is nyilvános! (Remélem, az autószerelőm is olvassa!)”
 • 15. franzvon 2009. november 21. 22:59
  „Mostmán az enyém is nyilvános...
  Még valaki?”
 • 14. franzvon 2009. november 21. 22:58
  „Én tudom, tényleg komolyan kérdeztem-én orvosként nettó 113 ezret keresek...No...
  Én ne tudnám?”
 • 13. zebegény 2009. november 21. 22:53
  „Franzvon, Achilleus állítását meg tudom erősíteni, van docens a családunkban. Pontosan ennyi a fizetése. Egy adjunktus pedig netto 132 ezret keres. Le lehet ellenőrizni a felsőoktatási törvényben és a költségvetési törvény éves mellékletében. A beosztott oktatók fizetése tényleg nyilvános. Benne van a jogszabályokban. És egy forinttal sem kapnak többet.”
 • 12. franzvon 2009. november 21. 22:24
  „Tisztelt 8!
  Ez Önéletrajzi adat?
  Mert ha igen, ezúton emelem kalapom -mindenféle élctartalom nélkül...”
 • 11. fügepálinka 2009. november 21. 22:05
  „Szegény Magda Sanyi bácsi! Ráadásul komcsi is....na mindegy,mert kimoderálnak!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köd telepedett a közlekedőkre

Csongrádban megtelepedett a köd: péntek délutánig több koccanásos baleset történt. A köd marad, körültekintőbben kell közlekedni. Főszabály: semmit ne csináljunk hirtelen! Tovább olvasom