Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Országos kompetenciamérés az iskolákban

Szeged - Az iskolások szövegértési és alkalmazható matematikai tudását vizsgálta a tegnapi, országos kompetenciamérés. A teszteket a 4., 6., 8. és 10. osztályosoknak – Csongrád megyében 17 ezer 770 tanulónak – kellett kitölteniük.
Képesek-e a tanulók ismereteiket felhasználva megoldani a mindennapi élethelyzetekhez kapcsolható problémákat? – elsősorban erre a kérdésre keresi a választ az országos kompetenciamérés, amelyet tegnap tartottak az iskolák 4., 6., 8. és 10. évfolyamain.

A minden érintett tanuló számára kötelező felmérésben az Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési Értékelési Osztálya a diákok szövegértési és alkalmazható matematikai tudását vizsgálta. Mindkét témakörből két-két tesztfüzetet kellett kitölteni négyszer negyvenöt perc alatt – tavaly például volt olyan feladat, amelyben azt kérdezték, hány percből áll egy hét, s azt is el kell dönteni, igaz vagy hamis az állítás, miszerint minden téglalap paralelogramma.

Kompetenciamérés a Makkosházi Általános Iskolában Fotó: Frank Yvette
Kompetenciamérés a Makkosházi Általános Iskolában
Fotó: Frank Yvette

– Csongrád megyében 17 ezer 770 tanuló vett részt a mérésben, 108 intézmény 157 telephelyén írtak – tájékoztatott Szerencsés György, az Oktatási Hivatal munkatársa. Az első ilyen felmérést 2001 őszén bonyolították le hazánkban, majd 2003-ban, 2004-ben, 2006-ban és tavaly volt hasonló vizsgálat.

Az iskolák ennek révén objektív képet kapnak arról, hogy a tanulók a szövegértési és matematikai képességeiket milyen hatékonysággal alkalmazzák a mindennapokban, s összehasonlíthatják teljesítményüket más intézmények diákjaiéval. Az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoportjának kutatásszervezőjétől, B. Németh Máriától megtudtuk, az iskolák 80 százaléka hasonlóan szerepel ebben a vizsgálatban, ezért finanszírozási kérdésekben nem ez a felmérés a mérvadó.
Az eredményeket 2009 februárjának végéig kapják meg az intézmények és fenntartóik: azoknak az oktatási intézményeknek, amelyekben a tanulók több mint fele nem éri el az első szintet szövegértésből, illetve több mint negyedük matematikából, azonnal akciótervet kell kidolgozniuk.

Mint az érettségin

Akárcsak az érettségi, a kompetenciamérés is szigorú biztonsági feltételek közepette zajlik. A feladatlapokat tartalmazó dobozokat május 20. és 24. között kapják meg az iskolák, a felmérőket tartalmazó átlátszó zacskókat csupán a vizsga reggelén, nyolc órakor lehet kinyitni.

Olvasóink írták

  • 2. istvánka 2008. május 29. 16:06
    „vagy nem is a makkosháziban hanem egy másik iskolában”
  • 1. az.akit.nem.ismersz. 2008. május 29. 14:23
    „hát boccs de ez nagyon gáz...a 6/c ről kellett volna képet csinálni nem ezekről a nyomikról...na mindegy”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roham az olcsó euróért

Szeged - Naponta többször fel kell tölteni az eurókészleteket a szegedi pénzváltóknál, a vásárlók rohamában ugyanis azonnal elfogy. A szokásosnak a duplájára nőtt a forgalom, többen csak „előjegyzéssel" jutnak az európai pénzhez. Tovább olvasom