Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Orvosi kezelések, csak papíron

Szeged - Elszámolt, de soha el nem végzett orvosi kezelésekre bukkant saját ügyfélkapuját kinyitva több szegedi egyetemista. Egyiküket gyerekkorában vették „keresőállományba", másikuknak szinte több fogát húzták ki, mint 32. Idén az ügyfélkapuval rendelkező magyarok 102 ezer esetben kérdezték le betegéletútjukat, 3 ezerszer hibát találtak, bejelentést tettek.
– Sose jártam a főváros vonzáskörzetéhez tartozó városka gyermekorvosi rendelőjében, pedig az ottani doktor ezelőtt öt évvel „gondozásba és keresőállományba vett". Utána egy esztendővel pedig „a beteg első ellenőrzése keresőképtelenség nélkül" bejegyzés szerepel a nevemnél, holott még akkor is tanköteles voltam. Esztergomban sem fordultam meg tavaly nyáron, mégis ott váltottam ki – állítólag – egy receptet – sorolja a szegedi egyetemista, milyen furcsaságokra bukkant, mikor a szemináriumi feladatot teljesítve ügyfélkaput nyitott, és lekérdezte saját betegútját.

A közeli alföldi város szülöttének csoporttársai közül is többen találtak a saját nevüknél csak papíron létező orvosi kezelést. Az egyik szegedi állítólag vérvételen járt Bács-Kiskunban, a másiknak szinte több fogát húzták ki, mint 32. A fiatalok fontolgatják, hogy az ügyfélkapus e-mailben bejelentik a visszaéléseket. Erre biztat mindenkit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztálya is: az egészségbiztosító ugyanis csak egyedi utat tud kivizsgálni. Megelőzni nem, de úgynevezett folyamatba épített és helyszíni ellenőrzések segítségével – utólag – tudja kiszűrni a hibás vagy fiktív elszámolásokat.

Ügyfélkapus visszásságok: gyerekként vették keresőállományba, több mint 32 fogát húzták ki
Ügyfélkapus visszásságok: gyerekként vették "keresőállományba",
több mint 32 fogát húzták ki... Fotó: Frank Yvette

– Legfeljebb névazonosság miatt tudom elképzelni, hogy ilyen ügyben a háziorvos tévedjen, az anyagi ok kizárt. A háziorvos a beteg jelentkezéséért 50 forintot kap – függetlenül attól, hogy a paciens a névváltozását jött bejelenteni, vagy halálos rosszullét miatt – magyarázza Szilárd András. A Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke inkább azt tartja elképzelhetőnek, hogy a szakorvosnál vagy a kórházban járt betegnél számolnak el olyan kezelést, ami valójában nem történt meg.


Legendás történetekkel tele az internet. Az egyik hazánkban is népszerű hírportálon egész csokorra valót találunk az ilyen és hasonló történetekből: „Egy hónapon belül kétszer szült – papíron".

Szentségelő doktor

– Biztos hétszentség, hogy én ilyet nem csináltam – mentegetődzik azonnal az érintett orvos, mikor fölhívjuk telefonon a szegedi egyetemista fiú történetével. A doktor elérhetőségét a srác ügyfélkapus adatsora tartalmazta. – A betegkörömön kívül csak ambulánsan látok el kívülről jött gyereket. Miért is használnék idegen tajkártyaadatot, mikor napi 50–60 beteggel foglalkozom, 1600-as a forgalmam?! – heveskedik.

Nyitva az ügyfélkapu

2005 óta a szegedi okmányirodában 17 ezer 576 ügyfélkaput nyitottak. Az OEP az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők számára három szolgáltatást biztosít: a tajszám- és jogviszony-ellenőrzést, valamint a betegéletút lekérdezést – emelt szintű biztonsági intézkedéseket és ellenőrzéseket követően. Idén az ügyfélkapuval rendelkező magyarok 102 ezer esetben kérdezték le betegéletútjukat, 3 ezerszer bejelentést tettek. Az OEP sajtóirodájától azt is megtudtuk: a hibák között a leggyakoribb az adminisztrációs, vagyis az ellátás valóban megtörtént, de elírták a taj számot. Ebben az esetben a szolgáltatónak korrigálnia kell a tévedést. Ha viszont kiderül, hogy az ellátás nem történt meg, az OEP visszavonja a szolgáltatótól a finanszírozás összegét. És persze az is megtörténhet, hogy a beteg emlékezett rosszul.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. szunyi 2009. december 03. 15:25
  „52. hozzászólás spiler 2009.12.03. 13:39

  Megoldás a co-payment mint a CASCO-nál.
  X%-ig, Y% összegig te fizetsz, onnantól kezdve az állam, bíztosító.
  Egyből megszünne ez a rendszer.”
 • 52. spiler 2009. december 03. 13:39
  „5 napot voltam kórházba papiron,a beutalón...gyógyszereimet vigyem.....1 perces vizsgálat ,haza mehetek holnap 8-ra jöjjek vissza,visszamegyek 5 órát várok....5 perces vizsgálat ,3 nap mulva menjek a záró jelentésért...a végösszeg kb156 ezer....mertem ezután az 5 napi gyógyszeremet kérni,,,,,,na amit ott kaptam TÖBBET NEM MEGYEK ABBA AZ INTÉZMÉNYBE!”
 • 51. borcsokzsolt 2009. november 20. 09:37
  „Csak annyit,hogy rengeteg román beteget látnak el itt szegeden.Magyar TB-n Magyar zsebre!Persze csússzan a boríték ahogy kell.Itt csak magánérdekek vannak azt ennyi.Sajnáljuk a Magyar orvostársadalmat.”
 • 50. métely 2009. november 18. 14:02
  „Röhejes, hogy szegedi létemre tőlem Szentgotthárdon vettek vért már két alkalommal... Erre mit mondjak?!
  Soha nem jártam ott...”
 • 49. szellne 2009. november 18. 08:31
  „Nagyon szomorú, hogy csalni kell az orvosoknak és a korházaknak ahhoz, hogy pénzhez jussanak. Az egészségüggyel többet kellene törődni. Minél több pénzt fizetünk be annál kevesebbet kapunk érte. Egyre több a beteg, és nem tudják őket ellátni. Hónapokat kell várni egy betegnek a bejelentkezés után, arra, hogy el is lássák.”
 • 48. Lutetia 2009. november 18. 07:56
  „Kedves flexi, lehet, hogy másért néztek rád olyan furán az ügyintézők. :) Én már évekkel ezelőtt elintéztem a dolgot az okmányirodán, és teljesen természetesenek vették az ügyintézők.”
 • 47. flexsnake 2009. november 18. 06:46
  „41. egyszerűen besétálsz ha időpontod van :) Rám az ügyintézők is úgy néztek mint valami csodabogárra, nagyon gyerekcipős ez. A legtöbb ügyintézés még akkor is sorbanállós csak néhány okmányhoz kérhető időpont.”
 • 46. utazó81 2009. november 17. 22:30
  „Ma mesélte egy ismerősőm,volt abizottság előtt Szegeden.5% os rokkant volt egyik kezét egy sérülés miatt nemtudja rendesen hasznélni.A kedves doktórnő kérdezgette a többi betegségéről is és azt javasolta neki,ha ideges szokjon rá a cigire.Megvonta tőle a rokkantságit. Viszont ismerek olyan embert ő is 50% -s rokkant és egész nap egy baromfitelepen zsákol.”
 • 45. CID 2009. november 17. 20:13
  „Na, jó tudom mi az ( leendő anyósom, pofátlanul megkérdezte, édesanyja háziorvosát ) , az a baj, hogy velem olyat, kb. két éve csináltattak. Az egy dolog, hogy fiktív TAJ számra elvégeznek vizsgálatokat, de az még szomorúbb, hogy amit meg kellene csinálniuk, nem csinálják, meg, csak elszámolják.”
 • 44. CID 2009. november 17. 20:08
  „Nekem csomószor volt "értornám". Az a " foglaljon helyet " vagy a vérnyomás mérést jelenti ?”
 • 43. hozzaszolok 2009. november 17. 20:06
  „Aranea!
  Köszönöm!”
 • 42. macs 2009. november 17. 18:32
  „Mostmár értem miért volt olyan nagy ellenállás az egészségügy részéről, amikor az átalakítást megpróbálták megcsinálni.
  Mindenki féltette a "kiskirályságát".”
 • 41. Aranea 2009. november 17. 17:58
  „4. hozzaszolok 2009.11.17. 11:07
  Bármelyik okmányirodában megteheted az országban, az első ingyenes. Személyes jelenlét, személyazonosításra alkalmas, érvényes okmány + lakcímkártya + ÉLŐ e-mail cím kell hozzá.
  A kisebb okmányirodákban nincs kiépítve ügyfélhívó rendszer, így a kint már sorban állók dühöngése közben menekítik be az ügyintézők az esetleges időpontos ügyfelet (ugyanis nem érti a reggel óta várakozó tömeg, hogy miért van egyeseknek soronkívüli ügyintézés...). Tehát ezeken a helyeken nagyon nincs értelme az időpontkérésnek. Maga a regisztráció egyébként nem sok idő, köszönéssel együtt 5 perc alatt kész.”
 • 40. nsanyi55 2009. november 17. 17:07
  „39. hozzászólás KukoricaJancsi

  Ami nekem a legjobban tetszik az a "beteg őrzés" nevű tétel.”
 • 39. KukoricaJancsi 2009. november 17. 17:03
  „Elég elmenni az SZTK-ba, és megnézni azt a kezelési lapot, amit kézbeadnak.
  Találhatóak rajta olyan gyanús tételek, amelyekről az az érzése az embernek, hogy olyat nem is végeztek rajta.”
 • 38. franzvon 2009. november 17. 16:56
  „Szeretne valaki hajléktalan orvoshoz járni???”
 • 37. franzvon 2009. november 17. 16:54
  „Amíg eszetlen,rozoga a rendszer, tele lesz hasonló csalással.
  No meg hálapénzzel.”
 • 36. flexsnake 2009. november 17. 16:45
  „A háziorvos is ilyen :) Mindig teljes kivizsgálást ír a papírra. A szakorvosoknál is rendszeres a ,,tanácsadás" és egyéb hülye címszavak. Aztán meg magyaráznak hogy kevés a fizetés.... hát túl sok is az. Annyit sem érdemelnek.”
 • 35. GAgyi 2009. november 17. 16:44
  „33.sauron2..

  Ja, ja .... erre gondoltam én is. Sok számot és ésszerűen kell téveszteni ahhoz, hogy valós legyen a taj szám. ergo ez nem tévesztés, hanem valami más :)

  31. achilleus köszi.. mondjuk 2007-ben még nem értesített, de reméltem, hogy ez lesz belőle. Akkor 1,5 hónapig mentem jogsi nélkül....akkor vettem észre..én :)
  a következőt már írja. ez így helyes.
  még az ingatlan nyilvántartás, lakcím, stb. is rámehetne.”
 • 34. nsanyi55 2009. november 17. 16:40
  „Olyan bejelentővel találkoztatok e, akinek az OEP a bejelentés után visszajelezte a vizsgálat eredményét?
  Csak azért kérdezem, mert a párom az egyetemista srácéhoz hasonló esetet jelentett be már lassan két éve, és még nem kapott visszajelzést.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menyus már fölébredt

A meleget nem szereti, ezért nyári álmot alszik; akkor kezd újra mozogni, enni, ha a víz hőmérséklete tíz fok alá süllyed – ezt állítja a szakirodalom a menyhalról. Tovább olvasom