Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Siker a Mandragóra a kisszínházban

Szeged - Az évad trendjét követő bőséges káromkodás és némi dohányfüst ellenére siker volt a pénteki bemutatón a Mandragóra. Király Leventét most is imádta a közönség. Bemutatkozott a szegedieknek két új társulati tag: Horváth Illés és Barnák László.
Nőért annyit még nem küzdöttek, mint a Mandragórában. Vagy inkább csak egy menetért. Egyetlen aktusért kell az összeesküvés, az átverés, a vesztegetés. Hat ember dolgozik rajta, hogy összejöjjön Callimacónak (Horváth Illés) a dolog, és ennyi küzdelem nem is lehet hiábavaló. Aztán kiderül, hogy még csak meg sem érte.

A Machiavelli színműve nyomán írt Háy János-darab siker volt a pénteki bemutatón a kisszínházban, annak ellenére, hogy a prózai tagozat ezen évadjának trendjét követi: bőségesen káromkodnak, és valamennyit dohányoznak is a színpadon. A siker többek között Király Leventének köszönhető, akit a szegedi közönség akkor is imádna, ha csak átsétálna a színpadon. De szerencsére ennél többet tesz, ő a parázna pap, aki – ha már szabadszájú darab – még egy „lószart" is kimond. A többi kedvenc a bábfigura mozgású Ligurio (Kőszegi Ákos régi-új színész a szegedi színpadon) és a nagyon kiábrándult és nagyon gúnyos Sostrata (Fekete Gizi). Szilágyi Annamáriának pedig talán még sosem volt ekkora dekoltázsa.

Szerelmi összeesküvés egy bili felett – mert a vizelet a lélek tükre. Fotó: Schmidt Andrea
Szerelmi összeesküvés egy bili felett – mert a "vizelet a lélek tükre".
Fotó: Schmidt Andrea

A társulat két új tagja mutatkozott be a Mandragórával: Horváth Illés vagy az életben is trófeagyűjtő, vagy hitelesen alakítja Callimacót, a hedonista ifjút, akinek vágyai mozgatják az eseményeket. Segítője a szúrós Siro, Barnák László cinikus, de érzelmes – több dimenziós alak, mint a főnöke. Lukréciát, akiért minden történik, de aki csak a második felvonásban lép színre, Sallai Nóra alakítja, akiért a Pillantás a hídrólban lelkesedtem, most azonban kevéssé meggyőző, ahogy futkos a színpadon, hogy felfogja: a gyermekáldásért meg kell csalni a férjét, Niciát (Székhelyi József). Székhelyi a rászedett ügyvéd szerepében bizonyítja, hogy a szerelmi elvakultságnál csak az anyagi pusztítóbb.

A Mandragóra a vadnyugaton játszódik, van benne kecske és Lucky Luke rajzfilmet idéző fegyveres üldözés. Juant hajkurásszák, akit Savanyu Gergely bokaficama miatt Alb Szabolcs játszott, kicsit még irodalmi színpadosan. A vadnyugati körítés egyébként számomra érthetetlen, de különben is túl sokat markol a darab. Ha cowboytörténet akkor hol a hős, ha modern, akkor miért kellenek olcsó, burleszkpoénok is, ha ironikus, akkor miért a drámai rész – az utolsó tiszta ember erkölcsi elpusztítása.

Szabó Máté rendezése egyébként ahhoz képest, hogy dramaturgiai öngyilkosságra épül – az összeesküvők egyszer kitalálják a tervet, aztán meggyőznek róla külön-külön négy embert, vagyis a néző ötször hallja ugyanazt –, szórakoztató. Van benne ágyjelenet is, nézzék meg! Pénteken mindenesetre vastapsot kapott.

Olvasóink írták

 • 4. szdé 2008. október 08. 16:12
  „Nem a trágár szöveg miatt, de jó volt. Kurva jó. És ez Kőszegi Ákosnak volt köszönhető. Ő vitte el az előadást a hátán, jó volt újra látni.”
 • 3. prüntyőke 2008. október 06. 19:21
  „Az előadás jó, bár felejthető. Az újak közül egyedül Kőszegi Ákos kiemelkedő. Horváth Illés korrekt, Barnák László harmatgyenge. Székhelyi mást játszik, ő nem vette észre (vagy tudomásul) a stílusváltást. De azért nézze meg, aki kíváncsi rá! Sokkal jobb, mint a Kávéház, bár sok öncélú, művészkedő momentum van benne.”
 • 2. mrpg 2008. október 06. 17:54
  „Most akkor jó az előadás, vagy nem? Ez is olyan stílusú, mint a Kávéház?

  Mert akkor inkább kinyitom a bulvártévét vagy a búlvárújságot. Ott is megkapom azt a trágár és minusz színvonalat. Csak azzal különbséggel, hogy nem veszik el a színház tisztessége és illúziója.”
 • 1. jimjul 2008. október 06. 08:57
  „mi a funkciója a kecskének? egyébként meg végre nemsimogató az írás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aradi vértanúkra emlékeznek

Szeged - Tankönyvből először a harmadik osztályosok olvashatnak az aradi vértanúkról. Az… Tovább olvasom