Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Százegy nevezés a Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra

Százegy nevezés érkezett az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra; a munkák hatvan százaléka profi és negyven százaléka amatőr - mondta el a nevezési idő leteltével Csabai Ferenc szervező.
Csabai Ferenc elárulta, azok a kategóriák voltak a népszerűek, melyek klasszikusan a természetfilmet takarják, hiszen legtöbben a növények és állatok élete, a világ tájai vagy a környezetvédelem témakörében "mozogtak". Az amatőrök inkább a rövidebb filmeket részesítették előnyben, melyeket viszonylag gyorsabban el lehet készíteni. Összesen hatvan alkotó munkáit láthatja majd augusztus 6. és 8. között a közönség, nagy részük hazai alkotás, de a környező országok filmesei is szép számmal küldték munkáikat.

A legfiatalabb nevező középiskolás, a legidősebb pedig már túl van a nyolcvanon. Miden évben van a fesztiválnak egy népszerű témája: tavaly a hód volt, korábban a tiszavirág, idén pedig sokak meglepetésére a keresztes vipera. A legkomolyabb munka a hangyák társadalomszervező munkáját dolgozza fel több részben - mondta el Csabai Ferenc.

A fesztivált hatodik alkalommal szervezik meg. Mint a máig egyetlen hazai rendezésű országos természetfilm-fesztivál szervezője elmondta, öt kategóriában várták a 2005 után készült alkotásokat. A hazai és határon túli magyar produkciós cégek és amatőr alkotók a növények és állatok élete, a világ tájai, etűdök, életmód és környezetvédelem, illetve vadászkultúra kategóriákba nevezhették pályaműveiket, kategóriánként legfeljebb három alkotást. Ezek közül a legkedveltebbek az etűd jellegű pár perces munkák, legkevesebben pedig a vadászkultúra megjelenítésére vállalkoznak.

Az amatőr és profi természetfilmesek külön versenyeznek, díjazásukra több mint egymillió forintot különítettek el a szervezők. A 2005-ben elindított fesztivál célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson mindazok számára, akik a természeti értékek bemutatását és védelmét a filmművészet eszközeivel szolgálják, műveikkel hozzájárulnak a környezet- és természetbarát gondolkodás, életmód terjesztéséhez - tette hozzá a szervező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz parti a szegedi éjszakában

Szeged - Kíváncsi hogyan buliznak a fiatalok a szegedi éjszakában? Nézze meg laczko 666 videóját,… Tovább olvasom