Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Szegedi orvosképzés a világ élvonalában, drágul a tojás - Íme a tegnap legérdekesebb hírei

Kedden eleinte többfelé, később már csak néhol várható gyenge csapadék a déli tájakon, a reggeli órákban a Mecsekben havas eső, kisebb havazás is előfordulhat.
Napközben az ország nagy részén több órás napsütés ígérkezik, délen azonban felhős marad az ég. Többfelé megerősödik az északias szél. Délután 3 és 9 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Megszűnik a fronthatás.

Ezek történtek tegnap:

Évről évre növekszik az illegálisan lerakott hulladék mennyisége Szegeden - sokan a szelektív gyűjtőszigeteket használják erre a célra. Két éve elkezdték bekamerázni a legproblémásabb szigeteket, hogy visszaszorítsák ezt a gyakorlatot. Valószínűleg nem a kínaiak és az oroszok szoktak le hirtelen a vajról, és nem is a tehenek száma nőtt meg. Arról is írtunk, hogy a vaj ára a korábbi 2500 forintos kilónkénti árról 1850-re csökkent, miközben a tojásé egyre emelkedik. További részletek a linken. Továbbra sincs neve a Szegedi Vadaspark kisoroszlánjának. Most pályázatot hirdettek, hogy találjanak neki egyet. És néhány éve még a turik terepe volt a szegedi nagyáruház melletti passzázs, egymás után sorakoztak a használt ruhákat árusító boltok. Mára gyorséttermek, hamburgerező, kínai, olasz és magyaros vendéglátóhelyek vették át a helyüket.
Makón galambinvázió ellen próbálnak küzdeni a helyiek. A galambok befogására, majd tartós távoltartására készül a makói önkormányzat annak nyomán, hogy egyre többen panaszkodnak a madarak ürülékére. Ez főleg a belvárosban probléma.

Ma ünneplik névnapjukat az Alízok.

Évfordulók a mai napon:

  • 130 éve: Megszületett Áprily Lajos József Attila-díjas költő, műfordító. 1943 szeptemberében, miután nem volt hajlandó az iskolájában a zsidótörvények szabta felvételi rendelkezéseket végrehajtani, felmondott, nyugdíjba vonult, és Visegrád mellett, Szentgyörgypusztán telepedett le.
  • 105 éve: Megszületett Gazdag Erzsi ifjúsági író, költő. Felnőtt- és gyermekverseket is írt. Weöres Sándor főként ez utóbbiakat méltatta a Nyugat hasábjain, és ezekre figyelt fel Kodály Zoltán is, aki többet megzenésített közülük.
  • 67 éve: Megszületett Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Tehetségére már főiskolás korában felfigyeltek. 1971-ben debütált az Ódry Színpadon Casilda szerepében A királyasszony lovagja című Victor Hugo-műben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogott a táltos átka a palagáz kutatóin: még nem biztos, hogy hiába költötték el két folyami híd árát

Néhány év alatt 75 milliárd forintot adtak magánbefektetők a Makói-árokban lévő gázkincs kutatására. A munka félbemaradt. Ez akkor most kidobott pénz? Tovább olvasom