Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Szendrey Júlia-kiállítás a szegedi Móra-múzeumban

Szeged - Szendrey Júlia személyes tárgyai, naplórészletei, Andersen fordításai, esszéi és versei mind láthatók péntektől a szegedi Móra Ferenc Múzeum időszaki tárlatán.
A "Petőfi Sándorné Szendrey Júlia, a költő és gazdasszony" című kiállításon a látogató bepillantást nyerhet az írónő hétköznapjaiba éppúgy, mint irodalmi tevékenységébe - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Ratzky Rita irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főtanácsosa.

Szendrey Júlia nem csak Petőfi Sándorné volt, hanem költő-és írónő, aki korának, a 19. század közepének egy nagyon ismert asszonya. A művelt asszony saját elbeszéléseket, esszéket, verseket írt, emellett, fordításokat készített. Több mint egy tucat Andersen mesét ültetett át magyarra, mondta el érdeklődésünkre Ratzky Rita. Az irodalomtörténész hozzátette, a látogatók beleolvashatnak Szendrey Júlia naplójába, és láthatják azokat a porcelánfejű babákat is, amelyekkel az írónő gyerekei játszottak.

A tárlaton a romantika korának mindennapi tárgyait is kiállították. Az egyik tárlóban korabeli hajsütővasat, kozmetikai szereket tartalmazó dobozkát is láthatnak az érdeklődők. Azt is megtudhatják a nézelődők, mekkora volt például egy 19. századi varróasztalka.

Arra a kérdésünkre, hogy kiállították-e Szendrey Júlia íróeszközeit, az irodalomtörténész elmondta: míg Petőfi Sándornak a Nemzeti Múzeumban őrzik a tollbegyét, a felesége pennáit az utókor már nem láthatja. Ratzky Rita hozzátette: miközben nagyon sokat lehet tudni az írónő életéről, nagyon kevés tárgyi eszköze maradt meg.

A Szendrey Júliát bemutató tárlatot május 16-ig nézhetik meg a látogatók a Móra Ferenc Múzeum főépületében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemfüles állampolgárok buktatták le a szegedi betörőt

Szeged - Szemfüles állampolgárok buktatták le azt a két 34 éves szegedi férfit, akik tegnap késő… Tovább olvasom