Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szerda estére benépesült a strand

Lelkes fesztiválbarátok tucatjai várakoztak tegnap délelőtt az újszegedi Partfürdő bejáratánál, hogy elsőként nyerjenek bebocsátást a régió legnagyobb ifjúsági fesztiváljára. A SZIN nulladik napján szegedi, környéki, budapesti és vajdasági fiatalok állítottak sátrat a folyóparton, ahol jelentősen megnőtt az egy négyzetméterre jutó gumicsizmák száma.
Délutáni koncert a Partfürdőn. SZIN-padon az Atomtorta együttes Fotó: Karnok Csaba
A Tisza Gyöngye felől kialakított kordonoknál több tucatnyi fiatal várt bebocsátásra tegnap délelőtt. A szegedi Sztrenyánszki Éva, Farkas Renáta és Szabó Gábor rendszeres SZIN-látogatók.

– Úgy döntöttünk, beköltözünk. Így az igazi a fesztivál – mondta a Deákban tanuló Éva. Gábor már dolgozik, szabadságot vett ki, hogy részese lehessen az ötnapos rendezvénynek. Nem riasztott el másokat sem az esős idő, a tiszaszigeti Illés Dániel azt mondta: dombra kell állítani a sátrat, és akkor nem gyűlik össze alatta a víz. Bóta Brigitta hozzátette: a Depresszió, a Kispál és a Borz koncertjén ott lesznek, a többit az élet hozza majd.

A biztonságiak gyűrűjén délelőtt még könnyedén átjutottunk, a délután érkezők csomagjait már átnézték. Nem lehet bevinni fegyvert, kábítószert. A strandot a rendőrök is átvizsgálták tegnap reggel, drogot, bombát kerestek – nem találtak semmit. A SZIN-re kitelepül a rendőrség, ha valaki feljelentést kényszerül tenni, a robotzsaru felveszi a jegyzőkönyvet.

A SZIN-t szervező ifjúsági ház vezetője, Boros Gyula kora reggel óta
Éjszakai trolibusz

A Szegedi Ifjúsági Napok rendezvényei után éjszakai trolibuszjáratok indulnak 5-ös jelzéssel az újszegedi gyermekkórháztól a vértói végállomásig csütörtök, péntek és szombat éjszaka éjfélkor, hajnali fél egykor, egy órakor és fél kettőkor. Az előre váltott menetjegyek, illetve bérletjegyek az éjszakai járatokon érvényesek, illetve menetjegyek a járatokon 180 forintért válthatók.  
mozgásban volt a helyszínen, csörgött a telefonja feszt, útba igazította az érkező zenekarokat, civil szervezeteket. Megtudtuk tőle, hogy a nyolcvanmillió forintos rendezvény költségvetésének 15 százalékát a szegedi önkormányzat biztosítja, s mintegy 32 milliót fizetnek a szponzorok. A jegyekből és bérletekből származó bevétel idén csúcsot dönthet, becslések szerint ezekben a napokban 30 ezren látogatnak a SZIN-re. Japánból is érkeznek vendégek: egy társaság a The Cure koncertjére vásárolt jegyet az interneten. Mától lehet napijegyet venni péntekre, aznap este koncertezik a The Cure.

Az építők tegnap kora délután még nem tudtak hozzákezdeni a nagyszínpad felállításához. A kedd éjszakai eső feláztatta a talajt, ezért betontörmeléket próbáltak szerezni, hogy arra állítsák a színpadelemeket. Az aszfaltutakon a kocsik kerekéről lehullott agyagdarabokat kerülgettük, hatalmas tócsák akadályozták a közlekedést. Aki tehette, gumicsizmát húzott, mások robogón zötyögtek. Kora délután végre gitárhangokat hozott a szél: az egyik színpadon megkezdődött a hangpróba. A Tisza-parton sürgölődő sátorverők felé vettük az irányt.

– Óriási fóliákat teszünk a földre, megakadályozva ezzel, hogy befolyjon a víz – magyarázta Kucsora Szilvia, majd gyorsan ráült a fóliára, nehogy elfújja a szél. Győri-Farkas Annával és Révész Gáborral együtt ügyeskedtek, s hamarosan szilárdan állt ideiglenes lakóhelyük.

– Kié ez a sátor? Nincs lerögzítve, elfújja szél! – kiáltott egy lány s két kézzel fogott vissza egy könnyű anyagból készült sátrat. A lakhelymentő Nyerges Stefitől megtudtuk, nem fél az esőtől, kedden a falujában, Deszken több utca került víz alá, egy zuhé már meg se kottyan neki. Stefi visszajáró, nemzetközi csapata Szegedről, Deszkről, Budapestről és a Vajdaságból verbuválódik, lesznek vagy huszonöten.

Este hatkor valódi fesztiválélet bontakozott ki. A SZIN tehetségkutató versenyének zenekarai nyitották a bulit – csápoltak nekik. A nagyszínpadot este kezdték építeni, a betontörmelékre állított több tonnás szerelvény talán már ma hajnalra elkészül. A Hooligan's koncertjére benépesült a TVNetwork színpada előtti terület.

A fesztiválozók jó kedvét nem kezdte ki a rossz idő: két lány nagy hátizsákokat cipelve kiáltotta: – Csókoltatjuk Szegedet, mi, a zalaegerszegi SZIN-es egyéniségek!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálmák nőttek az újszegedi medencében

A szakadó esőben is több mint százan dolgoztak tegnap a Partfürdőn, a SZIN helyszínén, hogy a mai… Tovább olvasom