Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Szeretsz engem? – táncban

A Szegedi Nemzeti Színházban ma délután 2 órakor mutatják be Ladányi Andrea és Bal József Szeretsz engem? című táncjátékát. A videotechnikára építő, különleges látványvilágú és változatos zenei anyagot felhasználó produkcióban a színészek mellett főszerepet kap a teátrum épp 15 éve létrehozott tánckara is.
– A Fiú egy olyan srác, aki keresi a boldogságát a világban, és egy társat maga mellé. Beleszeret a plakáton megpillantott Lányba, és elindul megkeresni. Az egy óránál nem sokkal hosszabb darab nyolcvan százaléka mozgás és tánc, csak húsz százaléka szöveg. Óriási kihívás volt számomra ez a feladat, mert szinte végig a színpadon vagyok.

Fantasztikus koreográfusunk, Ladányi Andrea maximalizmusa közismert, öt héten át napi nyolc-tíz órában mindig kétszáz százalékon próbáltunk – mondja a főszereplőt alakító Gömöri Krisztián. A népszerű színész úgy véli, a meseszerű táncjáték leköti majd a gyerekeket, de nemcsak hozzájuk, hanem a szüleikhez is szólhat, ezért igazi családi előadásként ajánlható.

Melkvi Bea (Tercia) és Gömöri Krisztián (Fiú) a táncjáték főpróbáján Fotó: Segesvári Csaba
– Annyira általános érvényű ez a történet, hogy mindenki számára izgalmas lehet, még ha más módon is. Öt-hat kisebb monológrészletet illesztettünk be Vörösmarty Csongor és Tündéjéből, egyszerre sohasem beszélünk sokat, és közben is videoképek peregnek.

A Fiú virtuális világban keresi álmai nőjét, és nem veszi észre, hogy ott van mellette az igazi – magyarázza a társrendező, Bal József. Az Ahogy tetsziktől a Kékszakállúig sokféle remekmű visszhangzik ebben az alaptörténetben, amit Ámi Lajos, Lázár Ervin és Illyés Gyula is feldolgozott különböző formában. A produkció látványvilága is erős: Márkus Zoltán expresszív számítógépes grafikáit projektorral vetítik ki, kicsit olyan, mintha egy videojátékot látnánk, közben – a raptől Bartókig – sokféle zene szól.

A szereposztás

Terciaként a színész Melkvi Bea bravúrosan bizonyítja, hogy a pécsi művészeti szakközépiskola tánctagozatán sokat tanult a mostanában Szegeden is fellépő Uhrik Dórától. A Lányt Fejes Kitty és Bonczos Andrea felváltva táncolja. A további szerepekben Janik Lászlót, Járai Mátét, Savanyu Gergelyt, Márkus Melindát, Fekete Mercédeszt, Kovács Martinát, Mátó Évát, Pribék Edinát, Szabó Katicát, Domsa Sorint, Nemes Rolandot, Taletovics Milánt és Vida Gábort láthatja a közönség. Szcenikus: Molnár Zsuzsa.  
A Szegedi Balett vezetője, Imre Zoltán koreográfus kezdeményezésére 1992-ben alakult meg a színház önálló tánckara, amely eddig elsősorban az opera-, operett- és musical-előadásokban kapott feladatot.

– Jó lehetőség ez a produkció arra, hogy a tánckar a megszokott műfajokból kilépjen, és egy kicsit más stílussal, kortárs tánccal is foglalkozzon. Ladányi Andrea országosan ismert, neves koreográfus, ezért nagyon örültünk, hogy egy ilyen komplex, prózát és táncot ötvöző előadás szereplőiként bizonyíthatunk – hangsúlyozza Varga József, a tánckar vezetője, aki szerint jó, ha egy táncos mindenben kipróbálhatja magát, többféle irányzatot tanulhat. Juronics Tamás elismert balettegyüttesével persze nem kíván versenyre kelni a tánckar – kollegiális, jó kapcsolatban dolgoznak egymás mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kodállyal jön a Muzsikás együttes

A Kossuth-díjas Muzsikás együttes november 30-án, pénteken 19 órától három szegedi kórus… Tovább olvasom