Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Szösztengertől szenved Szeged

Szeged - Szeged egyes részeit elborította a nyári hó: újra szösztengerbe öltöztették a kanadai nyárfák termései. A tarjáni és újszegedi lakók egyöntetűen utálják az emberek szemét, száját eltömítő „vattafákat", kivágatnák mindet.
Nem a klímaváltozás az oka, hogy Szeged egyes városrészeiben május közepén is nagy pelyhekben esik a hó – illetve ami annak látszik. Most is bokáig gázolhatnak az emberek a kanadai nyárfák vattaszerű, orrot, szájat, szemet eltömítő, köhögésre ingerlő termésében például Tarjánban vagy Újszegeden.

– Eszméletlen, ami itt van! Hat éve élek itt, legalább azóta kérik a lakók, hogy vágják ki ezt a fát. A szomszédban bölcsőde, óvoda és iskola is működik, nem hiszem, hogy nekik jót tesz ez a szösz – beszélt a Sólyom utcai kazánház mellett hazafelé bicikliző középkorú Kati, aki prüszkölt és az orrát törölgette.

A hóesésben tolta a babakocsit Jakus Zsolt és Pálfi Krisztina is, bár a családfő szerint séta közben mindig igyekeznek elkerülni a nyárfás részt a tizenhat hónapos Mátéval. Ez nem túl egyszerű, ugyanis a szomszéd házban laknak – és szöszölős nyárfa a másik irányban is akad. Szerintük is tenni kell valamit, mert „mindenük tele van a hóval".

A lakók kezdeményezésére várnak, de teljes mértékben támogatnák a nyárfák kivágását – hallottuk a közeli csecsemőotthonban is, ahol most 32 apróság tölti a mindennapjait.

Májusi hó, avagy a nyárfa termése a padon. Fotó: Frank Yvette
Májusi hó, avagy a nyárfa termése a padon.
Fotó: Frank Yvette

Újszegedre, Odesszába átérve újabb hóviharba kerültünk egy erősebb szélroham után, majd a felkavarodott vatta rátelepedett az útra, járművekre, padokra.

– Miért kell nekünk szenvedni?! Igazán megtehetne annyit a város, hogy kiszedeti ezeket a fákat! Rettenetes ilyenkor ez a környék – magyarázta az egyik közeli padon ücsörgő Lévai Istvánné és férje. Szóltak már a közös és az önkormányzati képviselőnek is, mégsem történt semmi.

A Csanádi utcai élelmiszerbolt mellett könnybe lábadt szemmel köhécselt egy anyuka, ötévesforma kisfiával. – A fiam nem tud kigyógyulni az arcüreggyulladásából, én meg allergiás vagyok, erre is. Higgye el, a kisgyerekes szülők mind kiirtanák ezeket a szörnyű fákat, azokkal együtt, akik odatelepítették – beszélt feldúltan Hatvani Kitti. Rögtön felajánlotta, hogy aláírja a kivágást kezdeményező ívet – ilyen azonban nem volt nálunk. A fiatalasszony azt mondta, az anyukák és kisgyerekeik ilyenkor messze elkerülik a nyárfákkal körbevett közeli játszóteret, de például teregetni sem tudnak az erkélyen, mert a frissen mosott ruhákat belepi a fehér szösz.

Kérhető a kivágás

Nagyjából 150 szöszölős kanadai nyárfa van Szeged belterületén, amiket a hatvanas-hetvenes években ültettek, főként a lakótelepek környékére, mert gyorsan nőnek – tudtuk meg Gila Csabától. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási divízióvezető-helyettese azt mondja, csak azért, mert irritáló a termése, nem vágnak ki fát, a bolyhos-szöszös nyárfatermés amúgy sem allergén, csak kellemetlen. A problémát új fák ültetésével, a nyárfák lecserélésével lehetne megoldani, de hogy ez mikorra fejeződne be az beláthatatlan. A lakók egyszerű többsége viszont kezdeményezheti a fakivágást: ehhez engedélyt kell kérni a környezetgazdálkodástól, amit egy szakmai bizottság elbírál, majd kivágathatja a fát.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. E-Medve 2008. május 19. 19:27
  „Borabarka: én azt is büntetném, aki a frissen ültetett fákat kitördeli. Egyébként meg ha meg is történne az új fák telepítése, akkorsem lehetne kivágni a mostani nyárfákat még vagy 10-15 évig minimum, hogy megmaradjon arányaiban a zöldfelület.

  Egyszerű ember: de laktam elég sokáig (kb. 7 év) olyan helyen, ahol virágzáskor 5 centi vastagon állt a szösz párszáz méter hosszan. (A negyedik emeleti szúnyoghálón is látszottak a szöszök.) De érdekes módon valahogy nem okozott problémát. Való igaz, hogy locsolással és összesepréssel (vö.: őszi falevelek) ezt is meg lehetne oldani. Egyébként Cat jól írta: nem kell folyton a sültgalambot várni.”
 • 77. Cat 2008. május 19. 16:27
  „A locsolást állja a város. Nem azt mondom, hogy a lakosságra kellene mindent hárítani, de jelenleg semmilyen indíttatás nincs az emberekben arra, hogy törődjenek a (saját) környezetükkel. Nem kell nagy dolgokra gondolni.”
 • 76. Egyszerű ember 2008. május 19. 14:37
  „Értem Cat, hogy mit mondasz, de pl.: Hüvelyk u. környékén lévő fák aljának belocsolása sem technikailag, sem anyagilag nem hárítható az ott lakókra, nagy terület, drága a víz, sok magas fa.
  Ne várjuk el a szemét összeszedést, takarítást, fűkaszálást, fakivágást?
  Tényleg ne várjunk semmit el az önk.-tól, de akkor minek van?”
 • 75. Cat 2008. május 19. 11:44
  „Lehetne, de nem biztos, hogy kizárólag a városvezetéstől kellene várni a megoldást. Persze sírni mindenki tud, de hogy tegyen is valamit a környezetéért, azt már nem. Az egyik társasházban (ahol laktam) vérre ment a "ki nyírja le a füvet" vita, holott zsebkendőnyi területet kellett csak rendezetten, tisztán tartani.”
 • 74. Egyszerű ember 2008. május 19. 11:33
  „E-Medve!
  Gondolom Te nem nyárfák mellett élsz. Tényleg elviselhetetlen az idén a virágzásuk. Valószínű a száraz, eső nélküli, szeles, napos időben jobban szállnak. Tényleg nem a kivágás a jó megoldás, de miért nem lehet a fák alját naponta fellocsolni a KHT-s locsolókocsinak és az ilyen utcákat, vagy a fákat vízzel permetezni, hogy összetapadjanak és ne szálljanak a pihék? Miért nem lehet tenni semmit?”
 • 73. Borabarka 2008. május 19. 09:43
  „Elöljáróban: Két kisgyermekes anyuka vagyok.
  Én sem a nyárfákat, sem azok ültetőit nem irtanám ki. Valóban tévedtek azok, akik pont ezt a gyorsan növő fafajt választották a lakótelepek mellé. Tényleg zavaró a nyárfa szösz, de semmi több, szerintem ki lehet bírni néhány hétig. A fél nyarat a Tisza árterében szoktam tölteni a gyerekeimmel és kapjuk a dózist rendesen. Én azokat büntetném, akik bármilyen fát ki mernek vágni/vágatni anélkül, hogy másikat ültetnének helyette!
  Inkább a levegő tisztaságának megőrzésére kellene nagyobb figyelmet fordítani és itt azokra a láthatatlan szennyezőanyagokra gondolok, amit a gépjárművek bocsátanak ki, mert azok nem csupán allergének, hanem rákkeltő hatásúak is ( a nyárfa szösszel ellentétben).”
 • 72. Ness 2008. május 18. 20:03
  „Szerintem nem is az allergia a bajuk, meg az egyéb egészségkárosító(nem vált) hatások, hanem az hogy a sok szösz csúnya. Arra érdekes módon még senki nem gondolt, hogy az őszi levelekhez hasonlóan ezt is fel lehetne takarítani. Nem tudom akkor hol lenne a nagy panelproli-öntudat.”
 • 71. Antiserver 2008. május 18. 19:56
  „Pócsa Józsefné: "Kitudja évek múltán ez milyen betegségeket idéz majd elő."
  Szerintem minden második nyárfa AIDS-et fog terjeszteni, és minden harmadik szösz rákot fog okozni, ha hozzáér az ember bőréhez.
  NEVETSÉGES!!! Mégis mi a jó atya úr Istent terjesztenének???”
 • 70. kötekeő 2008. május 18. 19:18
  „Nem unjátok még az egészet? Menjetek már haza vagy ha nem, akkor legalább a hozzászólásokat el kellene olvasni, hogy képben legyetek és a sokadik hülye ne írj ide , allergiás a nyárfaszöszre. NEM ALLERGÉN!
  Ennyi! Vége.”
 • 69. E-Medve 2008. május 18. 16:37
  „A nyárfa egy évben egy-két hétig szöszöl. Én is be-be szoktam szippantani véletlenül kerékpározás közben, de egy orrfújás csodákra képes.

  Viszont az autók egész évben pöfékelnek, és az összes káros anyag földközelben marad, ami nem igazán egészséges egy sétáló vagy babakocsiban tartózkodó kisgyereknek.

  Kérdés tehát: melyik is a károsabb? A nyárfa szösze 1-2 hétig, ami nem allergén, vagy az egyre növekvő autótömeg, ami egész évben ontja magából a károsanyagokat? Jogos következtetés lenne, hogy tiltsuk be az autókat is?”
 • 68. Cat 2008. május 18. 15:54
  „" a kisgyerekes szülők mind kiirtanák ezeket a szörnyű fákat, azokkal együtt, akik odatelepítették"
  Jah, ehhez még annyit, hogy igazán szívetmelengető, amikor így kitör valakiből a mélységes humánum...”
 • 67. cirokamaroka 2008. május 18. 15:31
  „arrol nem is beszelve, h ogy en a frissen orolt torott borstol is trusszentek, szerintem azt is azonnal be kell tiltani :)”
 • 66. cirokamaroka 2008. május 18. 15:26
  „szerintem abszolut normali, ha vakakinek pösz kerül az orrába, az trüsszent, szerintem ennyi. Jusson eszukbe, hogy ezert eleg sok oxigennel fizet a fa, ha kivagjak, sok evre lesz szukseg, mire egy azonos oxigenforras no fel. Semmikeppen nem szabad most istenuccse nekiesni es kivagni az osszes fat. Meglehet, lassacskan egy reszuket le lehet cserelni, bar szerintem azt is meg kell nezni, a valtozas hogyan haz a kornyezetunkre ugy de facto.
  A sok nyifnyaf meg azt mutatja hogy teljesen elamerikanizalodunk agyilag, ahol ha holnap valaki megjelentetne, hogy az oxigen karos az egeszsegre, rogvest meg azt is betiltanak.
  Nyilvan az allergia, meg hogy bazi sok kemikaliat fogyasztunk, es sok gyogyszert, igy aztan a szervezetunk nem "onallo", gyakorlatilag a zsigereink is "fogyasztokka" valtak ami nehany iparagnak eleg jovedelmezo.”
 • 65. Cat 2008. május 18. 15:19
  „" szomszédban bölcsőde, óvoda és iskola is működik, nem hiszem, hogy nekik jót tesz ez a szösz"
  Ez meg a másik, amit nem értek. Miért lenne ártalmas? Jó, persze, valóban kellemetlen, ha az ember beszippantja véletlenül, de nem vagyok benne biztos, hogy az allergiáért feltétlenül a nyárfa felel. Kissé demagóg váltással felteszem a kérdést: a benzingőztől miért nem féltik a gyerekeket? Vajon az hány allergiásért felel?

  "Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel és 4500 gramm szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből. Egy 50 éves fa 405 kg szennyezést tud kiszűrni a levegőből egy év alatt! Egy autó viszont évente 7000 kg oxigént fogyaszt, és utaskilométerenként 200 gramm szén-dioxidot bocsát ki, egyéb mérgeken kívül.
  Az ember ki tudja vágni az összes nyárfát, de súlyosan téved, ha azt gondolja, hogy ezzel megoldja a problémát. A gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok ugyanis mindenféle pollenre rátapadnak. Tehát ezen az alapon az összes növényt ki kellene irtanunk! " (Forrás: http://www.lelegzet.hu/archivum/2002/06/0091.hpp)
  Én nem értek ehhez (utána fogok járni), mindenesetre elgondolkodtató.”
 • 64. Cat 2008. május 18. 14:30
  „"Utána nem győztem tüsszenteni,az orromat csavargatta ez a szar.Levegőt is alig kaptam.Mi ez,ha nem allergia?"
  Mondjuk, beleszáll a szádba-orrodba a szösz, és ettől prüszkölsz. Csakhogy ez bármilyen szöszre érvényes. Ettől még nem allergia.

  Egyébként észrevettétek, hogy egyre több ember allergiás egyre több mindenre? Előbb-utóbb tényleg mindenre allergiásak leszünk, aztán le fogjuk dózerolni az összes növényt, lebetonozzuk, oszt´ jónapot.
  Ahelyett, hogy egyre több mindent irtunk ki magunk körül, nem kellene inkább az allergia kiváltó okaival foglallkozni?

  "Higgye el, a kisgyerekes szülők mind kiirtanák ezeket a szörnyű fákat, azokkal együtt, akik odatelepítették"
  Ezt a hiperérzékeny rinyát meg utálom (elnézést az érintettektől), komolyan azt a szöveget vártam már a cikk vége felé, hogy "úristen, meg akarják ölni a gyermekeinket!"”
 • 63. kanada@nyarfa.com 2008. május 18. 14:00
  „vegyék már végre tudomásul a nyárfa(j)védő zöldterroristák(ZT-k), hogy az allergén hatásokat a mechanikai irritációtól a lakosság kevesebb, mint 1%-a tudja megkülönböztetni. A ZT-k vinnyogása helyett szívesebben hallanám a láncfűrész visítását.”
 • 62. almamagjani 2008. május 18. 13:25
  „Látom, a nyárfa-ellenes hozzászólók egy részét a tények (szakorvosok a repítő-szörzet nem allergén voltáról, stb.) egy cseppet sem befolyásolják...
  Ki kell vágni akkor is - mert csak (ha allergén, ha nem)...
  A kínai nyáras hozzászólásra: van az is Szegeden, nem is kevés - azokat meg más okok miatt akarják/ akarták kivágni (lásd a Bertalan híd melletti fasort az újszegedi oldalon)...
  Azt hiszem, nincs olyan fa Szegeden, ami ma biztonságban lenne: egyiknek a termése, másiknak a lehulló levelei, vagy, hogy árnyékol, zavarja az autók "beállását", a gyökere felnyomja a járdát - egyszerűbb lenne azonnal és radikálisan megoldani a problémát: mondjuk az egyik télen kivágni az ÖSSZES fát a városban...
  Akkor lesz csak igazán "élhető" és barátságos Szeged - főleg a nyári kánikulában...”
 • 61. TELSTAR 2008. május 18. 12:12
  „Emlékszem én is erre a telepítési kampányra. Csak az volt a fontos szempont, hogy pár év alatt 20 méter magas lesz...”
 • 60. JoKo 2008. május 18. 11:52
  „dova

  Az, hogy a főváros körül legyen körgyűrű rövidtávú érdek lenne?
  Biztos vagy benne, hogy hozzáértők? Nem csak hangosak?

  Sok dolgukkal egyetértek, de a tudomány általában alternatívákkal , esélyekkel, százalékokkal dolgozik Ők viszont mondják a tutit.”
 • 59. Mr. Szösz 2008. május 18. 11:03
  „Mi a szösz?”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidelitas a Deák Ferenc utcai óvodáról

Szeged - A Fidelitas szegedi szervezete szerint új fejlemények vannak a Deák Ferenc utcai óvodával… Tovább olvasom