Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tehertaxiként használt buszok, villamosok

Szeged - Kétajtós szekrényt már ugyanúgy próbáltak felvinni szegedi villamosra, mint kismotort vagy óriásakváriumot. Mások ölbe kapják jegy, póráz és szájkosár nélkül utazó negyvenkilós kutyájukat, hátha ölebnek tűnik, és a bor mellé rá is gyújtanak – a buszon.
Bár a gyengébb szövegértési képességűek számára piktogramokkal is jelzik, mit nem szabad szállítani a tömegközlekedési eszközökön, az előírásokat gyakran sértik meg egyes utasok – vagy legalábbis megpróbálják. A járművek belsejében felragasztott utazási feltételek részletesen szabályozzák azt is, hogyan nem szabad viselkedni, de többen ezzel sem törődnek. Majd csodálkoznak, amikor a sofőr leszállítja őket.

– Nemrég valaki a 8-as trolira akart feltuszkolni két darab ágybetétet a Tescónál, az 1-es villamosra pedig egy kétajtós szekrénnyel próbáltak észrevétlenül felosonni. Nem jártak sikerrel. Az viszont látszik, hogy egyesek megpróbálják alaposan kihasználni a jegyet – magyarázta Dózsa Gábor. Az SZKT igazgatója azt mondta, a Szilánknál egy utas egy kétszer egyméteres – azaz túlméretes – tükröt akart a járműre vinni, mások egy kompletten berendezett 200 literes akváriummal próbálkoztak. A panelfelújítások alatt a sofőrök gyakran észlelték az újrahasznosítás jeleit is: többen ajtó- vagy ablakpanelekkel akartak a járműre felszállni. Valakinek sikerült egyszer a 9-es trolira felvinnie egy cipősszekrényt, de nem járt jól: ottfelejtette. Hogy ez miért nem tűnt fel neki, senki sem érti. A legfurcsább esetek a 4-es villamoson történtek. Ide a hűtőgép mellett többször próbáltak már biciklit, sőt kismotort is felvinni. Dózsa Gábor szerint a csúcs mégis az az eset, amikor egy nő a Cserepes sornál két libával a hóna alatt akart felszállni. Madarak viszont csak kosárban, ládában, szatyorban utazhatnak – nehogy bepiszkítsák az utasokat vagy az utasteret.

Csak akkora csomag szállítható, ami nem akadályozza a fel- és leszállást. Ez a szobanövény már a villamost is kinőtte.
Illusztráció: Segesvári Csaba

– A Novotelnél szállt fel a buszra egy anyuka a gyerekével, aki éppen egy fagyit nyalt. Miután a sofőr azt mondta, így nem szállhatnak fel, a nő fogta a fagyit, és betette a retiküljébe, nehogy kárba vesszen – mesél az „önpusztító" kiskapuzásról Draskóczy István, a Tisza Volán helyi tömegközlekedésért felelős igazgatója. Előfordult már – mivel az ölben szállított kutyának nem kell jegyet venni –, hogy pincsi helyett negyvenkilós, póráz és szájkosár nélkül utazó német juhászkutyáját kapta ölbe valaki, amikor jött az ellenőr. Nem vált be: pótdíjfizetésre kötelezték a túlméretes öleb szabálytalan utazásáért. A buszos szlengben csak „diszkójáratnak" nevezett utolsó buszokon pedig az is előfordul olykor, hogy rágyújtanak – a menet közben fogyasztott bor, sör, pálinka mellé. Hogy mit lehet tenni a szabálysértőkkel? Egy influenzás utas – bár fertőző beteg elvileg nem utazhatna tömegközlekedéssel – például sosem bukna le, hiszen nem ellenőrzik a felszállók egészségi állapotát. Az igazgató azt mondja, a tömeg miatt gyakran más szabályszegőket sem lát meg a sofőr, de ha észreveszi, leszállítják őket. Vagy közli: addig nem indulnak el, amíg az illető nem száll le. Ez többnyire beválik, a többség „meggyőzi" a renitens utastársat.

Disznó a buszon

A szabályokat néha a sofőrök is megszegik. Draskóczy István azt meséli, egy helyközi járaton dolgozó kollégájuktól azért kellett megválniuk, mert az a buszon szállította fedeztetni saját disznóját. Ugyanezen a járaton fordult elő az is, hogy az utastérben szénát szállított a sofőr.

Olvasóink írták

 • 12. floridaimagyar 2008. november 18. 04:07
  „Egyetertek atomboyyal. En Tampa-beli magyar vagyok - it elek majdnem 15 eve. Itt a buszokon van biciklitarto, ami allatira jo es a buszok is hibryd-buszok. Emellet minden buszon van egy kis szerkezet es kulon elkuonitheto hely rokkantkocsis emberegnek. Meg egy kis dolog - csak keves leszallasjelzo gombotok van, itt a buszokon vagy kis erzekelos sarga vonal fut vegig amit barhol megnyomhatsz, vagy a regi valtozatokon kis szinor fut vegig amit meghuzhatsz barhol - de meg mindig jobb mint a "kerem tesssek a gombot megnyomni. Sok buszallomason van automata jegypenztar, kola - gep, kis snack-machine ha ehes vagy es sok ujsagatumata. Tisztabbak is persze. Vannak express jaratok is, es rokantoknak kulon kisbuszok segitenek neha a megadott (neha kicsit tavoli) megallo elereseben. Most rakjak be a BRT - (bus rapid transit) - ahol kevesebb megalloval nehany busz fog menni a varoson beluli sztradakon is. Villamos az itt jo - es imadom az itteni kis nyitott fedeles buszokat (altalaban itt meleges az ido) amit mi trolley-nak nevezunk. Nehany busz szomabat vasarfnap es gyakorta jar es hetkoznap sok busz megy akar reggel 1 orakor is. Ennyi - Szegeden szulettem - csak azt akartam mondani hogy lehet meg fejlodni.

  Meg valami - itt van a Uhaul system ahol egy kis teherkocsit napi 19 dollarert ki lehet kolcsonozni es azzal el lehet vinni a szekrenyeket - szoval mi nem hasznaljuk ra a buszt.”
 • 11. gyarmati_nő 2008. november 17. 15:04
  „atomboy, én értelek, én is nagy bringás vagyok, és én is toltam már haza néhányszor... De úgy gondolom, ezek extrém esetek, a helyi közlekedésben egyáltalán nem lenne kihasználva ez a lehetőség, egy-egy defektet vagy kerékpárvásárlást leszámítva. Ennél sokkal égetőbb szükség lenne pl. a jelenlegi járművek cseréjére, klimatizálására, mozgáskorlátozott-baráttá tételére stb. Meg az utasok attitűdjének átalakulására...”
 • 10. atomboy 2008. november 17. 14:55
  „gyarmati_nő:
  Kanadaban nyaraltam iden augusztusban. 2 Szegednel (mind lakossagban, mind kiterjedesben) kisebb varosba is ellatogattam, es ezekben a telepulesekben alapszereles volt a bringatarto konzol a buszokon. Es nem kertek felarat bringaszallitasert. Torontoban meg metron is lehetett szallitani, az ellenorok rajuk se szoltak.
  Ezek utan nincs jo velemenyem az europai kozlekedesi vallalatokrol...

  Nemreg jol jott volna ebben a szutyok alfoldi varosban, amikor a bringam hatjasa szetesett, es nem lehetett helyben megjavitani. Kenytelen voltam 5 km-t tolnom, a kozlekedesi vallalatok soforei nem engedtek felvinni.”
 • 9. gyarmati_nő 2008. november 17. 14:38
  „Szerintem Szeged nem akkora, mint egy amerikai nagyváros, hogy ha az egyik végén már rászántad magad a kerékpározásra, a közepén meggondolod magad, és inkább villamosra szállnál...
  Én is dühödten kezdtem el olvasni a cikket, gondolván, "mi az, hogy nem lehet ezt-azt szállítani a tömegközlekedési eszközökön", de meg sem gondoltam volna, hogy ilyen extrém esetek is vannak...
  Lehet kérni nagyobb taxit egy cipősszekrényhez vagy akváriumhoz, Szeged területén 5-6 buszjegy áráért hazavisz.”
 • 8. piszkavas 2008. november 17. 09:47
  „Öööö, visszakaphatnám a cipősszekrényem?”
 • 7. persona 2008. november 16. 17:47
  „Akkor még nem volt szó a 8-as troliról, ami már szinte Tesco-járat lett. Nem lenne ezzel semmi baj, csak a sokszatyros utasok ne a maguk melletti ülésre pakolják szerzeményeiket. Akkor talán többen le tudnának ülni. Gondolom a szatyrainak senki nem vált jegyet..”
 • 6. efje 2008. november 16. 17:27
  „Amerikában sok busz orrán van biciklitartó. Itthon is lenne rá igény, ha az illetékesek nemcsak az orrukig látnának lehetne belőle valami. Kimagyarázzak valami frappáns kifogással miért NEM lehet.”
 • 5. bagoly 2008. november 16. 09:49
  „A kutyásokkal van a legtöbb gond.Azt hiszi ha ölbe veszi nem kell rá szájkosár. Pedig az utazási feltételekben az szerepel hogy fajtától függetlenül kell rá szájkosár.”
 • 4. peterfalk 2008. november 16. 09:08
  „régen nevettem ekkorát, mint fedeztetésre szállított disznó esetén... tetszik a cikk!!”
 • 3. kekeczke 2008. november 15. 20:26
  „a sofőr volt a disznó, nem ?”
 • 2. vidai 2008. november 15. 15:15
  „Nem mindenkinek van autója, a teherfuvarozás meg túl drága. Nem csodálom, hogy egyesek nagy cuccokkal próbálnak utazni. Bár a buszon történő cigarettázás és ivászat már kicsit durva...”
 • 1. LukSzusz 2008. november 15. 09:12
  „Ez a disznó szállító nem D.T.volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi medikusok kék köre volt a legnagyobb

Szeged - A cukorbetegség világnapján, tegnap délben az ország négy nagyvárosában – Budapesten,… Tovább olvasom