Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tikkasztó hőség a kórtermekben

Szeged - Szenvednek a hőségtől a szegedi kórházban, klinikákon fekvő betegek és az ott dolgozók is. A nővérek több folyadékot adnak és besötétítenek a pácienseknek, az orvosok – ha szerencsések – klimatizált helyiségekben dolgozhatnak.
Az iszonyatos hőség próbára teszi a szegedi egészségügyi intézmények dolgozóit és az ott fekvő betegeket egyaránt.

Gyakrabban „járőröznek" a kórtermekben, és a szokásosnál is jobban figyelnek a betegekre a nővérek a szegedi városi kórházban. Ferencsik Mária orvosigazgató elmondta: a kánikula miatt több folyadékot kapnak a páciensek, és vizes szivaccsal törlik át, hűsítik őket. Árnyékolók segítségével sötétítenek be, csökkentve a betegek hőségérzetét. Az orvosok és szakdolgozók szódát kapnak, és ventilátorokkal frissíthetik föl magukat. A műtőkben, az intenzív, valamint a sürgősségi betegellátó osztályon dolgozók szerencsésebbek – légkondicionálók ugyanis csak ezeken a helyeken működnek az intézményben.

Vizesballon és póttrafó

Bár az új klinika ambulanciáin van klimatizáló berendezés, a váróhelyiségekben szinte elviselhetetlen a meleg, amit a zsúfoltság csak fokoz. A szegedi klinikai központ biztonságszervezési osztálya így elrendelte, hogy a hármas fokozatú hőségriadó ideje alatt – egyelőre csütörtök éjfélig – ásványvizes ballonokat és műanyag poharakat helyeznek ki a legnagyobb forgalmú klinikák ambulanciáira. Ezekből a várakozók díjmentesen ihatnak. Soron kívül ellenőrizték a kiegészítő áramforrásokat is: ha az óriási terhelés miatt netán leállna a rendszer, a műtők elektromos ellátása akkor is biztonságban legyen.

A szegedi új klinikán viszont hónapokkal ezelőtt éppen erre a hétre időzítették a klímaberendezések rendes éves karbantartását, a csőhálózat fertőtlenítését és a szűrők cseréjét. Emiatt jelenleg csak a műtők felét használják az orvosok: azokat, ahol most is működőképes a légkondicionáló. Maródi Dezsőtől, az új klinika műszaki vezetőjétől megtudtuk: a klinikák minden intenzív részlegén és műtőblokkjában steril klíma hűti a szakembereket és betegeket, kisebb teljesítményű berendezések működnek az ambulanciákon, a klinikák néhány kórtermében – főként az úgynevezett VIP-szobákban –, a laborokban és irodákban. Légkondicionált kórtermek vannak a szívsebészeten és a transzplantációs részlegen is. Úgy tudjuk, a régi, vastag falú épületben működő sebészeti klinikán például elsötétítéssel, illetve a klímás és nem klímás szobák összenyitásával igyekeznek csökkenteni a meleget.

– Kora reggel szellőztetünk, azután leengedjük a redőnyöket a kórtermekben. A betegek ilyenkor dupla infúzióadagot kapnak, a nővérek pedig időnként hideg vízzel mossák le a őket, hogy valamennyire elviseljék a hőséget – mondta el Bodosi Mihály, az idegsebészeti klinika professzora. Hozzátette: sajnos egyelőre nincs lehetőség az épület teljes klimatizálására, mert azt nem bírná az elektromos hálózat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mozgás a Honvéd téri gödörben

Szeged - Semmi sem mozdul a Honvéd téri saroktelken tátongó gödörben, pedig a tulajdonosnak egy éven… Tovább olvasom