Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Troligenerációk a Híd utcában

Szeged - Bővítették és korszerűsítették a Szegedi Közlekedési Kft. Csáky utcai trolibusztelepét. A 24 éve létesült műszaki bázis a mostani, 639 millió forintos fejlesztéssel alkalmassá vált a jelenlegi járműpark és a tömegközlekedési nagyprojektben érkező új trolik magas színvonalú szervizelésére.
A szegedi trolibusz-közlekedés 30. születésnapját a nagyközönségnek szervezett tegnapi járműfelvonulással és az egyébként nem látogatható remízek, javítóműhelyek bemutatásával ünnepelte a Szegedi Közlekedési Kft. A szakmának pedig nemzetközi konferenciát tartottak az új rókusi trolibuszcsarnokban.

– A közel 30 milliárd forintos szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojektből elsőként tavaly az Anna-kúti csomópont épült át. Másodikként a rókusi trolibusztelep újult meg és bővült, 639 millió forintból – mondta a csütörtöki avatáson Botka László szegedi polgármester, miután a kivitelező Strabag MLL Kft. nevében Koreck Ferenc területi igazgató jelképesen átadta neki az új csarnok kulcsát. Egy kukoricaföld helyén 1985-ben épült a telep; rekonstrukcióját és a 2000 négyzetméteres új csarnok építését az indokolta, hogy kinőtte a most 34 járműből álló trolipark. Ráadásul a flotta hamarosan tovább bővül: a nagyprojektben 10 új jármű érkezik – tájékoztatott Dózsa Gábor, az SZKT ügyvezető igazgatója. A napi karbantartást és az alkatrész-raktározást ezentúl a régi, 12 trolit befogadó csarnokban végzik. Az új, 15 jármű fogadására alkalmas, kétszintes vasbeton vázas bázison oldják meg a jelentősebb felújítási munkákat, és új oktatótermet és szociális helyiséget is kialakítottak benne.

30 éves a szegedi troli. a jubileumon régi típusokat is felvonultattak. Fotó: MTI/ Németh György
30 éves a szegedi troli. a jubileumon régi típusokat is felvonultattak. Fotó: MTI/ Németh György

Kevésbé látványos része a beruházásnak, ám szervesen kapcsolódik hozzá az úthálózat, a vízvezetékek, valamint egy veszélyeshulladék-tároló kiépítése. Korszerűsítették és bővítették a régi trolimosót, és a Rózsa utcai megállónál új áramátalakítót szereltek fel.

Folytatódik a nagyprojekt

A szegedi tömegközlekedési fejlesztés következő fontos állomásai: a napokban zárult a közbeszerzési eljárás a Pulz utcai villamosremíz felújítására. Hamarosan eredményt hirdetnek az új villamosok vásárlására kiírt pályázaton. Kiírták a kivitelezői pályázatot az 1-es villamosvonal felújítására; az építkezés várhatóan a nyáron elkezdődik. A Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút kereszteződésében épülő körforgalom miatti terelésekről lapunkban nemrég beszámoltunk. Megjelent a trolibuszok beszerzésére kiírt pályázat.

Olvasóink írták

 • 3. IVY 2009. július 10. 10:34
  „Jó a fotó!

  A 2. piros volt az első troli ´79-ben. Ugye? :)”
 • 2. atomboy 2009. május 03. 17:02
  „A kep alairasat nezve, nem a sajat fotosuk keszitette a kepet.

  Ha nagyon kellenek a kepek a felvonulasrol, itt megtalalod a 2. oldaltol kezdve. Elso oldalon a villamosremiz lathato.
  http://gallery.atomboy.hu/main.php?g2_itemId=30078&g2_navId=x51ef8a41
  Illetve az Index forumon levo tomegkozlekedos topicban is talalhatsz parat.”
 • 1. rolee 2009. május 02. 21:06
  „De jó miért nincs galéria kiváncsi vagyok rá!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjé, a ligetben

Szeged - Több ezren kirándultak tegnap az újszegedi ligetbe – majálisra. Volt bazár,… Tovább olvasom