Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Válsághelyzetben elmarad a repülőnap

Válsághelyzetben elmarad a repülőnap
Szeged - Információink szerint a légtérzár miatt elmarad a hétvégi szegedi repülőnap. A válsághelyzetben előfordulhat, hogy nem lesz elegendő pótlóbusz, ha leáll egy villamos. A szegedi önkormányzati cégek működésére is kihatnak a rendkívüli körülmények.
Változások

A kedd óta érvényes jogszabályi szigorítások és az ugyancsak kedden két megyére kihirdetett válsághelyzet miatt a fontosabb változások:
– Bűncselekménynek számít a határzár tiltott átlépése, a megrongálása és az építési munka akadályozása. A szegedi bíróságon plusz munkaerővel és hosszabbított munkaidővel készülnek az ügydömpingre. Akit bűnösnek találnak, arra kiutasítás vár.
– Szigorúbb az embercsempészek büntetése, több évre le lehet őket ültetni, és a vagyonukat is elkobozhatják.
– Elindulnak a gyors menekültügyi eljárások. A határon benyújtott kérelmekről soron kívül, legkésőbb 8 napon belül döntenek. A kérelmeket elfogadhatatlannak minősítik, ha a kérelmező maradhat biztonságos harmadik országban, Szerbiában.
– A válsághelyzettel kapcsolatos beszerzéseknél a közbeszerzési törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni.
– Olyan helyen is lehet „nemzetbiztonsági célú építményt" létesíteni, ahol egyébként nem lehetne építkezni.
– Önkormányzati tulajdonban lévő ingó vagy ingatlan vagyontárgyat ideiglenesen igénybe lehet venni, ha ez a válsághelyzet kezeléséhez kell.
A válsághelyzetben előfordulhat, hogy nem lesz elegendő pótlóbusz, ha leáll egy villamos. A szegedi önkormányzati cégek működésére is kihatnak a rendkívüli körülmények.

– A szegedi Kálvária sugárúton, a belvárosból kifelé haladva parkolókat kell szabaddá tennünk a Jósika utca és a nagykörút közötti szakaszon, mivel a Kálvária 24.-ben rendőrségi feladatokat ellátó osztály kezdi meg működését – tájékoztatott Kojedzinszky Richárd, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója.

– A Szegedi Rendőrkapitányság erről az önkormányzatot értesítette. A területen várakozni tilos táblákat helyezünk ki. Ez az első jele annak, hogy válsághelyzetet hirdetett ki a kormány, az intézkedés természetesen bevételkiesést okoz. Ha a buszparkunkat is rendelkezésre kell bocsátani, akkor előfordulhat, hogy nem tudjuk tartani a menetrendet – tette hozzá.

– A szolgáltatás és a rendelkezésre állás már hónapok óta begyakorlottan zajlik, a kapcsolat élő a nap 24 órájában – válaszolta kérdéseinkre Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– A rendőrséggel folyamatos és speciális szolgáltatási viszonyban vagyunk, hétvégén is rendelkezésre állunk, hogy zavartalanul elszállítsuk a hulladékot. Emellett segítjük a civil csoportokat, többtucatnyi konténerünk van a migrációs útvonalak mentén, valamint a határátkelők környékén, a szegedi idegenrendészet objektumainál és a vasútállomásnál. Zsákokat, kesztyűt és maszkot adunk a hulladékgyűjtésbe bekapcsolódó civil csoportoknak és az érintett lakosságnak. Zöldszámot létesítettünk, hogy a lakosság bejelenthesse a hátrahagyott hulladékot. Körjáratban minimum heti háromszor, igény esetén többször is, gyűjtőjárattal megyünk végig a potenciális helyszíneken. Újabb tájékoztatást nem kaptunk, a migránsok által ott hagyott szemét ügyében a kormányhivatal június végén közzétett körlevele szellemében járunk el.

Kardos Kálmánt, az IKV vezérigazgatóját is kerestük kérdéseinkkel: e-mailben azt írta, hogy az államtól nem kaptak se megkeresést, se tájékoztatást a válsághelyzettel kapcsolatban.

Az azonban biztosnak tűnik, hogy a légtérzár miatt nem lesz repülőnap a hétvégén a szegedi repülőtéren. Értesüléseinket egyelőre nem erősítették meg a szervezők, szerdára ígértek választ kérdéseinkre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszabták a belvárosi parkolóhelyeket

Átszabták a belvárosi parkolóhelyeket
Szélesebbre vették a merőleges parkolóhelyeket a városháza előtt. Szemmel látható néhol a… Tovább olvasom