Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Zetényi-Csukás Ferenc a Szent György Lovagrendben

Szeged - Immár két szegedi tagja is van a Szent György Lovagrendnek: április végén Visegrádon jótékonysági munkái és élő történelemórái miatt Zetényi-Csukás Ferencet is lovaggá avatták.
A királyi alapítású lovagrendek közül az első a magyarországi Szent György Lovagrend, mert 1326 óta létezik. Károly Róbert testőrsége az udvari rendtartás reprezentatív feladatainak ellátása mellett vigyázta az udvartartás szereplőinek biztonságát. A tagok őrizték a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát, de ők látták el a király kíséretét és az akkori udvari szabályok ellenőrzését is. A lovagrendet 1990-ben Visegrádon új életre keltették – immár a modern kor igényei szerint. A felavatott tagok hagyományápolók, a középkori történelem kutatói, oktatók és karitatív tevékenységeket végző személyek.

Zetényi-Csukás Ferencet  célja, hogy elterjessze és megértesse a lovagság, a magyarság lényegét. Fotó: DM/DV
Zetényi-Csukás Ferencet célja, hogy elterjessze és megértesse a lovagság, a magyarság lényegét. Fotó: DM/DV

A Szent György Lovagrendnek jelenleg 255 tagja van, közte két szegedi: Bogner István mellett április végétől Zetényi-Csukás Ferenc is karitatív munkát végez itt. A 42 éves férfi hős pilótáknak állít emléktáblát, emellett különböző irodalmi cikkeket publikál, és rendhagyó történelemórával járja az országot. Bár ősei között fellelt lovagot is, ő nem akart az lenni, amíg ezt tettekkel nem érdemli ki. Eddigi munkásságáért azonban néhány napja megkaphatta a lovagi címet.

– Úgy érzem, hogy mi, frissen avatott Szent György lovagok egy megelőlegezett bizalmat kaptunk, felelősséget, küldetést – fogalmazott. – Az avatás mindenképpen új dolog kezdetét jelenti. Célom, hogy kortársaim és a fiatalabbak között elterjesszem és megértessem a lovagság, a magyarság lényegét.

Olvasóink írták

  • 3. Csonka László 2012. október 16. 11:08
    „Köszönöm, hogy vendekként részt vehettem Visegrádon, a rendi gyűlésen, szombaton. 1. között gratuláltathattam a tiszteletbeli lovagoknak: Dr.Papp Lajos, professzor, szívsebész, úrnak, +a, Farkas Bertalan, magyar űrhajósnak. Részemről +tiszteltetés volt a Vitézi és Szentkorona lovagrendet képviselni. Megismerni, becses embereket !!! Isten éltesse őket, sokáig !!!!!!!!!!!”
  • 2. pajzanko 2011. május 21. 07:44
    „Megengedi ez az eskü,hogy egyszerre több asszonyt tartsunk,mert akkor én is belépek.”
  • 1. pajzanko 2011. május 21. 07:43
    „Már a kissebbséget is mindenhova beveszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TEszedd 2011: önkéntesen a tiszta Magyarországért

Szeged - A TEszedd 2011 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz megyénk is… Tovább olvasom