Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Lelki Egészség Központ Csongrádon - nem csak az egészségtelen életmód felel a magas halálozásért

A lakosság kirívóan rossz egészségi állapotáért és magas halálozásáért az egészségtelen életmód mellett a lelki tényezők is felelősek. Ezen próbál segíteni a Lelki Egészség Központok hálózata. A hat országos pont közül egy Csongrádra került.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakértői rámutattak, óriási kihívást jelent a lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése. Ezen a téren igyekszik segíteni a most létrehozott intézmény.

Országszerte hat helyszínen – a csongrádi mellett Balatonföldváron, Hatvanban, Szendrőn, Szentgotthárdon, Baktalórántházán – egészültek ki Lelki Egészség Központokkal az Egészségfejlesztési Irodák.
 

A csongrádi központ feladata is az, hogy feltérképezze a járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat, erősítsék a szakemberek és segítők együttműködését, és elindítsák az embereket egy egészségesebb élet felé vezető úton.

Egy előzetes felmérésből kiderült, térségünkben leginkább a depressziótól, az öngyilkosságtól, az alkoholizmustól és az elmagányosodástól szenvednek az emberek, ezekre épülnek a központ programjai is. Első lépésként szeptemberben „lelkiegészség-őröket" képeznek majd a pedagógusok, szociális és egészségügyi szférában dolgozók között, hogy a jövőben ők irányítsák a központhoz azokat, akik segítségre szorulnak. Emellett együttműködnek a nagycsaládosokkal, a tanyagondnoki szolgálattal, az iskolákkal, szociális és egészségügyi intézményekkel és a roma önkormányzattal, illetve a kistérség településeivel, Csanytelekkel, Felgyővel és Tömörkénnyel is.
 

– Magyarországon még nem elterjedt, hogy a lélekkel is foglalkozzanak. Olyan kapcsolatot kell kialakítanunk az emberekkel, hogy bizalommal forduljanak hozzánk

– mondta el lapunknak Sajó Margit. A Nézőpont Lelki Egészség Központ szakmai vezetője kiemelte, minden életszakaszhoz passzoló programokat terveznek a középiskolások pályaválasztási stresszétől kezdve a családalapítással járó problémákon át az idősek elmagányosodásáig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a régi fotókat a hajdani bulikról, koncertekről - Nosztalgia ifitalálkozót rendezne Árpádhalom

Várják a régi fotókat a hajdani bulikról, koncertekről - Nosztalgia ifitalálkozót rendezne Árpádhalom
Jövőre lesz 30 éve, hogy Árpádhalmon utoljára megszervezték a megyei ifjúsági klubtalálkozót. Sokan azóta is nosztalgiával gondolnak vissza a sátras rendezvényekre. Tovább olvasom