Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Siklóernyős baleset: saját szakállukra gyakoroltak

Szentes - Siklóernyős körökben nem szoktak úgy gyakorolni, ahogy a két, vasárnap délután elhunyt szentesi férfi csinálta. Egy fához kötötték az ernyőt, a kötél elszakadt, mindketten a levegőbe repültek. Még csak az elméleti képzésen voltak túl.
– Csak messziről láttam, hogy egy mentőhelikopter köröz a puszta fölött, mintha keresne valakit – emlékezett vissza egy szentesi férfi, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét. Ebből gondolta, hogy valami nagy baj történhetett a berki réten. A két ember halálával járó siklóernyős balesetről tegnapi számunkban írtunk.

A 36 és a 46 éves férfi az idősebbnek a tanyája mellett szerette volna gyakorolni az extrém sportot, eközben a földre zuhantak. Az első találgatások még arról szóltak, hogy esetleg külön-külön kiugrottak egy gépből. Később kiderült, hogy nem erről volt szó. A rendőrség megállapította: a férfiak egy kötéllel rögzítették magukat egy fához, majd eddig tisztázatlan körülmények között a magasba emelkedtek.

A helyiektől úgy hallottuk, mindkét szerencsétlenül járt ember szerette a kihívásokkal járó sportokat, a férfias megmérettetéseket. Együtt iratkoztak be egy békéscsabai tanfolyamra. Egyelőre az elméleti képzésen voltak túl, gyakorlati oktatáson még egyáltalán nem vettek részt, saját szakállukra próbálgatták a repülést a tanya mellett. A tragikusan végződött próbálkozáshoz egy ernyőt használtak.
 
A két férfi egyszerre zuhant le az ernyővel. Hatalmas széllökés okozhatta a végzetüket. Fotó: police.hu
A két férfi egyszerre zuhant le az ernyővel. Hatalmas széllökés okozhatta a végzetüket. Fotó: police.hu

Az egyikük beült az ernyőbe, amelyet egy fához erősítettek egy hosszú kötéllel. A másik férfi belekapaszkodott, a szél föl-fölkapta őket, azaz „ugráltatták" az ernyőt. Egy rendkívül erős széllökés olyan erőt fejtett ki, hogy a kötél elszakadt, és mindketten a levegőbe emelkedtek. A Békéscsabai Siklóernyős Klub vezetője, Galbács Mihály nem szeretett volna az ügyről beszélni.

Annyit megerősített: ez a sportág, ha szabályosan csinálják, nem veszélyes, továbbá ilyen gyakorlási mód, mint ahogy a két szentesi férfi végezte, siklóernyős körökben nem létezik. Információink szerint vasárnap délután az Alföldön, így Szentes környékén is olyan széllökések voltak, hogy az időjárás semmilyen repülésre nem volt alkalmas. A rendőrség légi közlekedés veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz rulett a szentesi sportcsarnok mellett

Orosz rulett a szentesi sportcsarnok mellett
Megnéztük, hogy hajtanak át a biciklisek Szentes egyik kereszteződésében. Meglepődtünk, mennyire nem aggódnak a biztonságuk miatt. Tovább olvasom