Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A fiatalok csereprogramja elősegíti a rasszizmus és az előítélek legyőzését

A diákok csereprogramjáról szóló megállapodás új elem, amely erősíti a barátságot két ország között.
A fiatalok csereprogramja elősegíti a rasszizmus és az előítéletek legyőzését – mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete szerdán a zánkai Új Nemzedék Központban tett látogatását követő sajtótájékoztatón.

A nagykövet azért érkezett Zánkára, hogy felmérje, milyen lehetőségei vannak a központnak a két ország közötti diákcsereprogramban.

Ilan Mor elmondta, hogy a két állam által májusban kötött, a diákok csereprogramjáról szóló megállapodás új elem, amely erősíti a barátságot a két ország között. Hozzáfűzte: nagykövetként határozott lépéseket tett azért, hogy a két ország közötti ifjúsági kapcsolatok létrejöjjenek. Ennek a törekvésnek az eredménye az, hogy szeptembertől elindulhat a csereprogram középiskolások részvételével.

Kitért arra, az Új Nemzedék Központban szerzett tapasztalatai alapján jó szívvel ajánlja a diákok csereprogramjának gesztorául a zánkai létesítményt.

Úgy véli, mindkét ország érdeke, hogy a csereprogram sikeres legyen, hiszen ezek a projektek elősegítik a rasszizmus és az előítéletek legyőzését. Ha a fiatalok egymás között meg tudják vitatni ezeket a témákat, több ismeretet, tudást szereznek egymásról, egymás országáról és kultúrájáról, akkor tágul a látókörük, s olyan bizalmi alap jöhet létre, amelyre mindkét állam építkezhet - mondta a nagykövet.

Izrael állam és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium májusban kötött megállapodást ifjúsági csereprogramról. Siklódi László Levente, a Zánka - Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője ismertette: a központ az ifjúsági csereprogram magyarországi támogatójaként és mentoraként - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közreműködésével - a jövő nemzedékének oktatási, kulturális, szociális és tudományos, alapvetően nemzetközi kontextusba ágyazott együttműködését segíti elő. Hozzátette: a programba elsőként a zánkai központban működő Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium kapcsolódik be, de erre később az ország többi középiskolájának is lehetősége nyílik.

Sebestyén József, az Új Nemzedék Központ oktatási irodavezetője, a program magyarországi koordinátora az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a kétéves keretmegállapodás értelmében a két ország - kiszélesítve a hagyományos cserediákprogramok kereteit - nem csupán a diákoknak, hanem a különböző kritériumok alapján kiválasztott ifjúsági szervezeteknek és a részt vevő középiskolák pedagógusainak is kínál lehetőségeket.

Az elképzelések szerint a részt vevő intézmények és szervezetek egy-egy hetet töltenének el a partner országban, ahol olyan oktatási-nevelési és kulturális programokon vesznek részt, amelyek előmozdítják a tolerancia elsajátítását, egymás kultúrájának és történelmi identitásának megértését, a jövő generációinak nemzeteken átívelő kapcsolatépítését, a rasszizmus minden formájának elutasítását.

A programra a tervek szerint szeptember közepétől lehet jelentkezni; a részletekről az Új Nemzedék Központnál és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál lehet majd érdeklődni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negatív emberrablási bevétel: a jólelkű bűnözők fizettek

Nem hogy bevételre nem tett szert két emberrabló Kínában, hanem még ők adtak pénzt áldozatuknak,… Tovább olvasom