Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

Láttak már ekkora uszadékokat a szegedi rakparton? - fotók

Nem csak szemét és gallyak akadtak meg a Szabadság úszóháznál. Először a nagyobbik rekorder került elő a víz alól, aztán derült ki, hogy van még egy.
Az idei kora nyári áradásból éppen hogy kilátszott a rondella teteje, és a Szabadság úszóház sok uszadékot - szemetet, gallyakat - megakasztott. Na de azt nehezen tudtuk elképzelni, hogyan navigálta be magát az úszóház és a vízibástya közrefogta kis "öbölbe" egy egész kidőlt fa. Az ágainak nagy részét elvesztette a kalandban, de a gyökere még megvan.
Fotó: Farkas Judit
Fotó: Farkas Judit

Amikor elkezdett lemenni a víz, akkor láthattuk meg: van ott még egy fa, valamivel kisebb. Úgy látszik, párban járták a vizet, ki tudja, hány folyamkilométert megtéve.
Fotó: Kis Réka
Fotó: Kis Réka
Az úszóház mögött megakadt szemétszőnyeg már annyira nem meglepő, sok hasonlót láttunk sajnos - annak a kisebb verziója, amit Kiskörénél filmezett le Dimitry Ljasuk természetfilmes. Az összetétele is hasonló lehet: abban a szőnyegben voltak román, ukrán és magyar eredetű hulladékok is.
Fotó: Farkas Judit
Fotó: Farkas Judit
Fotó: Farkas Judit
A Tisza vízgyűjtő területéről, erdőkből, partokról felkapja ilyenkor az ár az eldobált, ott illegálisan lerakott szemetet, és viszi le a Tiszán. A Maroson is jön az áldás, többször írtunk már megakadt szemétszigetekről, flakonáradatról. Tavaly a rotarysták és önkéntesek 200 zsák szemetet szedtek össze a sárkányhajó világbajnokság előtt a Tisza árterén Szegednél, hogy ne a mocskot lássák a versenyzők. A Tisza felső szakaszát takarítják ki évek óta a PET Kupán - idén először ezt a Tisza-tóra is megszervezték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ennek az autósnak sem sikerült megoldani, hogy más is elférjen mellette a járdán

Ennek az autósnak sem sikerült megoldani, hogy más is elférjen mellette a járdán
Él az autósok egy részében egy tévhit, miszerint a járda parkolásra való. Erre mutatunk most egy… Tovább olvasom