Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Mi marad a szabadkai színház épületéből?

Szabadka - Másfél évvel ezelőtt kezdték bontani a szabadkai színház több mint 150 éves épületét. Akkoriban a vajdasági magyarság kulturális örökségének rombolásáról beszéltek. Mára lecsillapodtak a kedélyek, folyik az építkezés, de mi marad Szabadka egyik legpatinásabb épületéből?
Aki valaha járt Szabadkán – nem a bolhapiacon, hanem a város központjában –, az tudja, hogy a főtér fölé magasodó korinthoszi oszlopsor és timpanon, vagyis az ottani színház épülete nélkül nehéz elképzelni Szabadka belvárosát.

Városképi jelentőségű

Ez, a városképet több mint másfél évszázada uraló épület eredetileg nem színháznak készült. Amikor 1854 decemberében átadták, a Szálloda Pest városához nevet viselte, mert hotelként működött. Először 1904-ben építették át, aztán 1915-ben szinte porig égett, csak a város főterére néző külső fal maradt meg, de 1924-ben is tűz ütött ki az épületben, később pedig számtalanszor átalakították.

Műemlékké talán csak a századokon át álló oszlopai tették, bár a színház mozgalmas történelme révén is rászolgált volna a címre. Blaha Lujza is játszott még pályája elején a házban, de járt ide Csáth Géza és Kosztolányi Dezső is – mindketten Szabadka híres szülöttei. Végül műemlékké 1986-ban vált a Szabadkai Népszínház épülete, amely azonban ezen a gesztuson túl szinte semmi törődést nem kapott. Mire kiköltözött a színházból a magyar és a szerb társulat, a ház már életveszélyessé vált. A rekonstrukció 23 millió euróba kerül. Ám még mindig sok a bizonytalanság.

Szabadka központjának jellegzetességét, a színházat újraépítik. Fotó: Schmidt Andrea

– Voltak olyan részei az épületnek, ahová tilos volt belépni, mert az ember könnyen beszakadhatott az alsó szintre. Ezért is nyilvánították életveszélyessé – mondja Mezei Zoltán. A szabadkai magyar társulat vezetőjével rövid séta után a felállványozott, zöld hálóval eltakart színházépület előtt állunk meg beszélgetni. Amíg a régi épület felújítása tart, a magyar és a szerb társulat is az átalakított Jadran moziban dolgozik.

Magyar és szerb társulat

– Nagyon furcsa érzés volt, amikor bontani kezdtek. Az épület az emberhez akarva-akaratlanul is hozzánő. Viszont hosszú évek munkája során abba is bele lehet keseredni, hogy beszakad a plafon, megreped a lépcső, itt folyik, arra ne menj, mert ott beszakadsz, ez borzasztóan néz ki... A nagyszínpad alatt tizenéve állt a víz a pincében, a felette lévő termet a nyolcvanas évek végétől nem is használták. A nyolcvanas évek közepén helyeztek ide felülről egy színházigazgatót, aki teljesen tönkretette, sorsára hagyta az épületet. Akkor még talán meg lehetett volna menteni a régi formájában, de mára teljesen tönkrement – ingatja fejét lemondóan Mezei Zoltán.

A Szomorú vasárnaptól az Equusig

A legjobb zenés szórakoztató előadásnak járó díjat a Szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap című produkciója kapta. A Magyar Színházi Kritikusok Céhe ítéletének jogosságáról februárban 19-én és 26-án győződhet meg a nagyérdemű. A hónap bemutatója (21-én): az Adieu Bandi – Ady Endre és Brüll Adél (Léda) szerelméről. De Peter Shaffer világhírű, Tony-díjas drámája, az Equus (februárban 13-án, 14-én és 25-én) igazi ínyencfalat. További információk: www.szabadkaiszinhaz.com

Régi és új összhangja


– Nem azt mondom, hogy ami maradt belőle, kötelezően porig kell rombolni, de én részben örülök az új tervnek. Örülök, hogy úgy építik az új színházat, hogy végre lesz két hasonló adottságokkal rendelkező terem. Most nem tudunk annyit játszani, amennyi előadásra szükség lenne. Egy színpadunk van, és ezt feleznünk kell a szerb társulattal, így szinte akadályozzuk egymás munkáját. A készülő színházban két terem lesz, párhuzamosan működhetünk majd, nem zavarva egymást – sorolja a beruházás jó oldalát Mezei Zoltán. – A külsejének a lerombolásával azonban nem tudok egyetérteni és az új métereivel sem – teszi hozzá. Azt hiszem, 360 férőhelyesek lesznek a termek, ami túl nagy a szabadkaiak színházba járási szokásait figyelembe véve. Kívül a hat oszlopot meghagyják, és az épület jobb és bal oldalán 20-30 méternyi téglafalat is, úgy tűnik, de úgy tudom, még nincs eldöntve, milyen lesz az új homlokzat. Mindenképpen bele kellene illeszteni a városképbe, és megtartani azt a hangulatot, azt a miliőt, amit a régi épület képviselt itt – Szabadka főterén.

Olvasóink írták

 • 2. Godina 2009. január 31. 12:22
  „Biztos, hogy egy új színház fog a helyén épülni!!!
  Azt rebesgetik a szabadkaiak,hogy csak egy része lesz a színház.
  Aki ismeri Szabadkát,tudja hogy másfél évvel ezelőtt is mire használták a "veszélyes" épületet.
  :-) :-) :-)”
 • 1. CsImre 2009. január 31. 00:25
  „Kíváncsi leszek, hogy fog kinézni. Alapjában véve jók lehetnek az ilyen újítások, 1-1 jól eltalált átalakítás új színt vihet a városba, és új jelképpé válhat, a régire ráépülve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a csiga is didereg a szabadkai oviban

Szabadka - A vajdasági magyarok nagy türelemmel viselik helyzetüket, pedig tegnap kora délutánra Palicson és Szabadkán már egyáltalán nem volt gáz. A hiány a kórházakat és az oktatási intézményeket is érinti. Tovább olvasom