Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Ausztria és Svájc bebiztosítja magát az idei labdarúgó EB-re

A döntés, hogy a 2008-as futball EB-t a viszonylag kicsi Alpok-menti államok, Ausztria és Svájc rendezze, mindkét országot nagy feladat elő állítja: minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe.
A bajnokságra közel 4,5 millió szurkolót várnak – és ez a szám nagyon nagy Ausztria és Svájc 16 milliós össznépességéhez képest.

– Hisszük, hogy a szurkolók jelentős része békés szándékkal érkezik az EB-re, azért jön, hogy focit lásson – mondta az osztrák belügyminiszter, Günther Platter. – Ami a biztonsági intézkedéseket illeti: mindent megteszünk, hogy azonnal reagálni tudjunk az esetlegesen felmerülő problémákra.

Ez pedig nagy feladatot ró mindkét országra, hiszen Svájcnak csupán 16 000 főállású rendőre van, míg Ausztriának 27 000. Ezek a számok pedig arra engednek következtetni, hogy a három héten át tartó EB az összes rendőri erőt igénybe veszi majd. A svájci és az osztrák egyenruhások segítséget is kapnak: az EB-nek otthont adó két országba rendőröket vezényelnek Franciaországból és Németországból, és szükség esetén fegyveres erőik további támogatást is biztosítanak.

Svájcban mintegy 15 000 katona vesz részt a rendezvénysorozat biztosításában, legtöbbjük a színfalak mögött tevékenykedik majd és lát el operatív feladatokat. Békeidőben ennyi katonát meg nem állított hadrendbe ez az ország. Svájc négy vendéglátó városának légterében harci repülőgépek gyakorlatoznak és őrjáratoznak már május eleje óta, így kezdték meg a felkészülést egy lehetséges terrortámadás elhárítására.

Svájcban mintegy 15 000 katona vesz részt a rendezvénysorozat biztosításában.
Svájcban mintegy 15 000 katona vesz részt a rendezvénysorozat biztosításában.

Annak ellenére, hogy a sajtó megszellőztette: a bajnokság elleni támadásokról lehet olvasni egyes szélsőséges szervezetek internetes portálján, az EB mindkét szervező országában úgy nyilatkoztak: a titkosszolgálatok egyelőre nem fedeztek fel konkrét terrorista cselekményekre utaló jeleket a 2008-as EB-t illetően.

– Mindenre felkészülünk, a helyzetet folyamatosan értékeljük és analizáljuk – mondta a svájci közbiztonsági szóvivő, Anita Panzer. – Tudjuk, hogy az Európa Bajnokság vonzó célpontja lehet a terroristáknak és a szélsőségeseknek, éppen ezért éberek és óvatosak vagyunk.

A legvalószínűbb problémának egyébként a futballhuliganizmus látszik, nyilatkozták a szervezők, akik nagyon sokat tanultak a 2006-os Németországban megrendezett világkupa eseményeiből. Az osztrák és a német rendőröket a 3-D - dialogue, de-escalation, drastic action, vagyis párbeszéd, elszeparálás, drasztikus cselekvés - elve alapján képezik ki. Ha zavargások esetén a szurkolókkal folytatott párbeszéd, valamint a szélsőséges elemek kiemelése és elszeparálása nem jár eredménnyel, akkor végső megoldásként jöhet a drasztikus cselekvés. Mivel a szervezők keményen dolgoznak a futballhuliganizmus megelőzése érdekében, remélik, hogy ez utóbbira nem kerül sor.

Svájc négy vendéglátó városának légterében harci repülőgépek gyakorlatoznak és őrjáratoznak már május eleje óta.
Svájc négy vendéglátó városának légterében harci repülőgépek
gyakorlatoznak és őrjáratoznak már május eleje óta.

Bíznak abban, hogy a résztvevő országok biztonsági szerveivel és titkosszolgálataival való folyamatos kommunikáció segítségével a botrányok, verekedések, zavargások megelőzhetők. Hogy kiszűrjék a bajkeverőket, egy négylépcsős ellenőrzési rendszert dolgoztak ki. Egyrészt még az EB megkezdése előtt ellenőrzik, hogy a futballhuligánok vásárolnak-e jegyeket az EB-re. Másrészt megerősítik az ellenőrzéseket a reptereken és a határátkelőhelyeken, hogy megakadályozzák a potenciális huligánok belépését Ausztriába és Svájcba. Végül az EB-n résztvevő országok rendőrtisztjei és nyomozói segédkeznek a helyi rendőröknek, hogy azonosítsák a bajkeverőket, akik esetleg átcsúsznak a biztonsági ellenőrzéseken.

Az EB svájci biztonsági vezetője, Martin Jaeggi újságíróknak korábban azt nyilatkozta: a szervezők sokkal békésebb szurkolókat várnak az Európa Bajnokságra, mint az egyes országok nemzeti meccseire. Szerintük ugyanis az EB várhatóan sokkal több nőt és családot vonz majd, mint egyébként a helyi futball bajnokságok. Hozzátette azt is, hogy az idei EB megerősített biztonsági intézkedései lényegesen szigorúbbak, nem hasonlíthatók össze azokkal, amelyeket a svájci meccseken alkalmaznak.

A biztonsági intézkedések sokba kerülnek, Svájc 64,4 millió svájci frankot irányzott elő az adófizetők pénzéből csak erre a célra. Ausztria nem különített el összeget az EB biztonsági költségeire, és csak a bajnokság lezárása után vonnak mérleget, hogy az erre fordított kiadások mennyi pénzt emésztettek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vőlegények édesanyjukhoz hasonló menyasszonyt választanak

Előfordulhat, hogy az anyák zavarba hozzák fiaikat a barátaik előtt, vagy kevés zsebpénzt adnak nekik – a fiúk ennek ellenére mégis az anyjukhoz hasonló partnert választanak maguknak, ha eljön az ideje. Tovább olvasom