Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Che Guevara valódi arca: a forradalmár és a CIA

Négy évtizeddel halála után legendává vált a forradalmár, aki az "ördögi elnyomók" ellen harcolt. Minderre rásegített egy emblematikus fotó, amelyet manapság világszerte pólókra nyomtatnak. Így Che Guevara milliók számára a szabadság romantikus szimbólumává vált.

Che Guevara halála után négy évtizeddel a CIA korábbi ügynöke, aki levadászta őt a bolíviai dzsungelben, első alkalommal beszélt Che elfogásáról és kivégzéséről – és ezáltal egy minden eddiginél realisztikusabb portrét rajzolt róla.

- A legtöbb ember nem ismeri az igazi Che Guevarát – mondta a 67 éves veterán kém, Felix Rodriguez. - Azt Guevarát, aki azt írta, hogy "szomjazik a vérre", aki több száz embert öletett meg bírósági tárgyalás nélkül.

A CIA vezetői egyébként élve akarták elfogni Guevarát, hogy kihallgathassák, de ezt a bolíviai hatóságok elutasították.

A valóság: a rongyos Guevara Felix Rodriguezzel nem sokkal halála előtt.
A valóság: a rongyos Guevara Felix Rodriguezzel nem sokkal halála előtt.

Felix Rodrigueznek kellett közölnie a kubai forradalmárral, hogy tárgyalás nélkül fogják kivégezni. Felix Rodriguez így emlékezett: - Che elsápadt, aztán azt mondta: jobb így, bár harcban kellett volna meghalnom.

Guevara, aki 1959-ben hatalomra segítette Fidel Castrot Kubában, aztán százak kivégzését nézte végig, akiket az előző rezsim háborús bűnöseinek kiáltottak ki. Ötven harcosával Bolíviában fogták el 1967. október 8-án. Egy gazdálkodó adta fel őket. Amikor a kétszáz fős amerikaiak vezette csoport körbezárta Gueverát és társait – mesélte Felix Rodriguez – a kubai forradalmár azt kiabálta: "Ne lőjetek! Che Guevara vagyok - többet érek nektek élve, mint holtan".

A korábbi ügynök azt mondta: Guevara aki orvoslást tanult szülőhazájában, Argentínában, egyáltalán nem hasonlított arra az egyenruhás forradalmára, akiket a világ előtt a szovjet és kínai vezetők felmagasztaltak.

A 39 éves Che megsebesült a jobb lábán, és krónikus asztma gyötörte. Rodriguez azt mondta: úgy nézett ki, mint egy koldus. Az egyenruhája cafatokban lógott. Nem volt csizmája, a cipőjére körbe bőrdarabokat tekert. - Emberi lényként nagyon sajnáltam - mondta az egykori ügynök.

Che Guevara, az ikon. Van, aki a pólóján hordja, és van, akinek tananyag.
Che Guevara, az ikon. Van, aki a pólóján hordja, és van, akinek tananyag.

Che Guevarát egy közeli falu iskolájába zárták, míg Felix Rodriguez egy közeli faluban a bolíviai elnök, Rene Barrientos döntésére várt. Egy egyszerű kódot dolgoztak ki: az 500 Che Guevarát jelentette, a 600 a halált, a 700 pedig az életet. A következő reggelen megérkezett a parancs a falu egyetlen telefonjára: 500 - 600, vagyis a forradalmárral végezni kell.

Che Guevarát gépfegyver-sorozattal végezték ki, hogy úgy tűnjön, mintha harcban esett volna el. Arra nagyon vigyáztak, hogy egy lövedék se sértse meg az arcát, hogy ne férhessen semmii kétség a személyazonosságához. Fidel Castro nem tagadhatta, nem is tagadta le a történteket, mesélte Rodriguez, ehelyett felépítette a Che Guevara-legendát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. szerb 2008. május 22. 21:29
  „Aki ezt a hiányos,egyoldalú,elcsépelt cikkecskét "hiteles információnak " tartja(:D),az inkább hallgasson...
  Azt ,h milyen ahelyzet Dél-Amerikában és ,h Che miért tette azt életében amit tett egy magyarországi nem tudja.Ti csak általánosítani tudtok mindent ,ami a kommunizmushoz kapcsolódik.Csak szólok, a komm. nem volt mindenhol egyforma.A régi nagy Kommunista Jugoszlávia kegyeiért sorrban állt az összes Világhatalom.Az az ország összehasonlíthatatlanul fejlettebb volt a keleti blokk többi országához képest,beleértve Magyarországot is.MINDEN politikai rendszer egyforma,csak azok különböznek ,akik irányítják azt.Vannak jók és rosszak .Ennyi.
  Che Guevara e cikk szerint a legrosszabb volt,mert ölt,szenvedést okozott..Hát az USA mit csinál ,ha nem ezt ,hatványozottan,az egész világon!?Az ilyen cikkek csak nevetséges próbálkozások a "forradalompártiak" ellen.Félnek !Félnek mindenkitől,mert tudják ,h mindenkinek rosszat tesznek!És itt nem a fejlődésre,a modernizációra gondolok,mert az USA nélkül is van fejlődés!
  Miért lett CHe legenda??Miért van kint a dél-amerikaiak házában Jézus képe mellett az ő képe?
  Azért mert őt az elnyomhatatlan igazság érzése hajtotta!A gyűlölet és a szeretet vezérelte!Mi erre a bizonyíték?Az ,h orvos volt,művelt,jó sportoló és nem volt szegény!Feláldozta az életét!NEM érdekelte a hatalom!Maradhatott volna Kubában ,biztonságban Castro mellet,de ő elment Kongóba,majd Bolíviába!Csak a szellem ,az idea hajtotta!Ösztönösen küzdött az elnyomók ellen!Igen,ölt,öletett!De hányan haltak meg Dél-Amerikában és élnek még most is nyomorban a hódítók ideje óta???Az Amerikai Egyesült Államok közvetett beavatkozása miatt!”
 • 21. csingiz 2008. április 09. 02:57
  „20. Ó agg harcos! Zivataros időket idéznek szavaid...Látom ravasz vagy mint a róka, szilaj mint egy musztáng, csapásod akár csörgőkígyóé...A nagy Manitou kísérjen hát utadon!”
 • 20. kertesz 2008. április 07. 21:46
  „Csingiz fiam! A Horthy-rendszerrel az volt a baj, ami a Kádáréval. Egyik rosszabb mint a másik. Döntsd el neked melyik az egyik és melyik a másik! K tata”
 • 19. csingiz 2008. április 06. 13:24
  „Kedves kertesz tata! Mi volt a bajod a Horthy-rendszerben?”
 • 18. DBLaci 2008. április 05. 11:18
  „A fiatal baloldalnak meg gyurcsánynak még mindig példakép.”
 • 17. Konrad 2008. április 04. 21:09
  „Olvassatok, okuljatok:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Che”
 • 16. PETI 2008. április 04. 21:02
  „Ne higyetek a médiának ,félrevezett a cik!!!
  Che -é rajongott a délamerikai nép ,igazi hős volt!”
 • 15. Balda Ervin 2008. április 04. 20:33
  „Jó dolognak tartom, ha minél több hiteles információ kerül napvilágra, múltunk nagy eseményeiről a letűnt korok alakítóiról. Az más kérdés, hogy igen károsnak tartom azt a jelenséget, ha egyértelműen negatív figurát jelesül egy istentől, embertől elrugazkodott terroristát idealizálunk. Nevezett személyiségében nem sok követendő példát találok, cselekedetei sem sok jót hoztak a világra (pár száz halott és még több szenvedés). Abban az igyekezetében, amellyel az ötvenes évek végén illetve a hatvanas évek elején a ,,forradalmárok hercegét" a commandantét segítette a kubai ,,barakk" felépítésében szintén nem sok dicsőséget érzek.”
 • 14. kertesz 2008. április 04. 20:21
  „Azért Chetől elvonatkoztatva, a rendszer(ek), ami ellen küzdöttek ezek a lilagőzös fiatalok, eléggé igazságtalan volt. Az más kérdés, hogy a kommancsok sem hoztak jobbat. A hátamon a hideg futkos, amikor a Horthy-rendszert visszasírják sokan, azt gondolva, hogy az volt a jobb.”
 • 13. ernesto 2008. április 04. 19:44
  „közöd?”
 • 12. ajaj 2008. április 04. 18:38
  „ernesto! kicsit fekete-fehéren látod a dolgokat...:)”
 • 11. ernesto 2008. április 04. 18:31
  „Le vagytok sz@rva, Che egy hős!!! Nektek meg ajánlom tömjétek ki Orbán vajdát és csókolgassátok a mesztic kacsóit :-D”
 • 10. bm 2008. április 04. 17:54
  „Némi fenntartással fogadom egy angolszász újság "tudományos feltáró" cikkét a témában, ráadásul kizárólag amerikai forrásra támaszkodva, akik azóta is ugye a világbékéért harcolnak persze...”
 • 9. vajas 2008. április 04. 17:05
  „Hát igen. Nem mind arany ami fénylik. De azért hozzáteszem, hogy ma, a rendszerváltás után mindenki elmondja, hogy utálta a kommunistákat (persze akkor nyalta-falta őket), valamint azt, hogy Kuba a kubaiaké és nem amerikai gyarmat. Tehát CheGuevara is-is.”
 • 8. jaja 2008. április 04. 16:34
  „naplóátiratát

  és FossiLnak igaza van: a gyerekek egy része persze úgy hordja a Che képével nyomott holmikat, hogy kábé annyit tud róla, hogy már meghalt és forradalmár volt”
 • 7. ajaj 2008. április 04. 16:31
  „drága kertész! mellélőttél: ez nem dicsőítő, "kommancs" cikk - szóval nekem épp ez a kép nem újdonság, mint neked... mégse gondoltam, hogy bálványoztad volna valaha is, ahogy azt se gondolom, hogy aki bálványozta, az aljas, rossz stb. ember lenne (volt). Csupán azt jegyeztem meg, hogy ezek a tények nem most kerültek napvilágra + hogy a Daliy Mail nem épp az a lap, amiből az ember az alapismereteket beszerzi...
  Hogy Lenin hogy jön ide, azt már meg sem kérdezem (a stílust tekintve inkább csodálkozom, hogyhogy nem mentél vissza Marxig... vagy a francia felvilágosultakig, mert ha úgy tetszik, az első egymást és ellenséget irtó hatalom (a nagy francia forradalmárok) meg tőlük vették az ideológiát ugyebár...)

  Viszont azt is tudom, hogy a mai tizenévesek között van egyfajta érdeklődés Che iránt, viszont a könyvtárakban legfeljebb a 60-as-70-es években írott orosz és magyar szerzőktől származó könyveket találnak róla, meg esetleg Moldova naplóáriratát. Szóval nem mondanám, hogy alaposan és tényszerűen tájékozódhatnának.....ahogyan ebből a cikkből is csak egyfajta vonalas képet kapnak, a másik oldalról.”
 • 6. FossiL 2008. április 04. 16:31
  „Az hogy ruhákon mintaként jelenik meg az ikon, egy dolog, a piac csökevénye, hogy minden szarral megpróbál eladni minden szart! Pont olyan, mint a CCCP mintájú vörös melegítők, ami szintén divat volt nemrégiben. Ezek olyan dolgok, amiket a fiatalok, akik a potenciális célpontok nem ismernek. Fogalmuk sincs, miért is lenne. Ebből is látszik, hogy objektív, mint olyan nem létezik, ha csöppet is jelen van az érdek.”
 • 5. kertesz 2008. április 04. 15:36
  „Kedves ajaj!
  Nem gondolom, hogy tudatlan lennék, de a kommancs időkben én úgy szocializálódtam, hogy ő a Forradalmár, a példakép (nekem nem)...stb. Nem foglalkoztam vele, ahogy Leninnel sem. Mégis meglepődöm, amikor ilyen anyagokat olvasok. Lehet, hogy neked nincs újdonság az ilyen cikkekben, mert annak idején te ezekkel a bálványokkal keltél és feküdtél, és életed meghatározó figurái voltak, de nekem nem.”
 • 4. Balogh Gábor 2008. április 04. 15:02
  „Mondjuk nekem soha nem volt szimpatikus, csupán azért , mert a kommunisták hőst csináltak belőle!
  bégé”
 • 3. ajaj 2008. április 04. 14:43
  „na, én is felületesen olvasok, ha nem így lenne, hamarabb feltűnt volna, hogy a forrás amúgy sem egy tényfeltáró szakfolyóirat....”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy marék Etna

Könyvből is meg lehet tanulni a tűzhányók természetrajzát, de nekem úgy adódott, apró gyerekkoromban… Tovább olvasom