Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Huszonöt évet is kaphat a volt IMF-elnök

Dominique Strauss-Kahn legutóbbi botránya egy magyar közgazdásznőhöz kötődött. Azt még megbocsátotta az IMF. Tudjon meg mindent!
Szexuális töltetű fiaskó uralja a sajtóhíreket: nemi erőszak kísérlete miatt vették őrizetbe a Nemzetközi Valutaalap 62 éves igazgatóját. Szigorított házi őrizetben védekezhet. Dominique Strauss-Kahn legutóbbi botránya egy magyar közgazdásznőhöz kötődött. Azt még megbocsátotta az IMF, most azonban ugrott a francia elnökjelöltség is. A politológus arra is rávilágított: a konzervatív szavazók jobban tolerálják a férfi politikusok szexügyeit.

Bajba jutott európai országok, hitel, pénzügyi mentőcsomagok: leginkább ezek jutnak eszünkbe az IMF-ről. A Nemzetközi Valutaalap azonban az utóbbi napokban nem pénzügyi témával uralja a sajtóhíreket. Május 14-én őrizetbe vették Dominique Strauss-Kahn közgazdászprofesszort, az IMF vezérigazgatóját a New York-i nemzetközi repülőtéren. A gyanú szerint orális szexre akarta kényszeríteni a Sofitel Hotel 32 éves szobalányát, akinek sikerült elmenekülnie és segítséget kérnie a személyzettől. Az igazgató mindenesetre igen gyorsan hagyta el a szállodát, több személyes tárgyát, köztük a mobiltelefonját is hátrahagyva.

Ártatlannak vallja magát

A meztelen IMF-vezér végigkergette a lakosztályon, megpróbálta letépni a bugyiját, majd berángatta a fürdőszobába, és orális aktusra akarta kényszeríteni, vallotta a rendőröknek a nő. A 62 éves, házas, négygyermekes Strauss-Kahn ellen szexuális zaklatás, nemi erőszak kísérlete és személyes szabadság korlátozása gyanújával indítottak eljárást, az Egyesült Államokban „csak" az első kettőért 15–20 év börtönbüntetést kaphat. Strauss-Kahn csütörtökön lenmondott, de ártatlannak vallja magát. Először arról beszéltek ügyvédei, hogy alibijét lánya fogja igazolni – akit magánemberként látogatott meg a városban, így nem jár neki diplomáciai mentesség –, mert a feltételezett erőszak időpontjában együtt ebédeltek. Most már arra alapozna a védelem, hogy a szobalány beleegyezett az aktusba. Aki mellesleg hithű muzulmán, egy tizenéves lány édesanyja, és kisebb sérüléseit a Roosevelt Kórházban látták el. Strauss-Kahnon nem találtak karmolást, véraláfutást.

A bíróság épületébe kísérik Dominique Strauss-Kahn közgazdászprofesszort, az IMF vezérigazgatóját, akit nemi erőszak kísérletének gyanújával vettek őrizetbe szombaton a New York-i repülőtéren. A vád szerint a Sofitel Hotel 32 éves szobalányát próbálta orális szexre kényszeríteni, akár 25 évet is kaphat: korábban is nagy szoknyabolond hírében állt. Fotó: MTI
A bíróság épületébe kísérik Dominique Strauss-Kahn közgazdászprofesszort, az IMF vezérigazgatóját, akit nemi erőszak kísérletének gyanújával vettek őrizetbe szombaton a New York-i repülőtéren. A vád szerint a Sofitel Hotel 32 éves szobalányát próbálta orális szexre kényszeríteni, akár 25 évet is kaphat: korábban is nagy szoknyabolond hírében állt. Fotó: MTI

Magyarország nem csak a válságkezelés terén került kapcsolatba az IMF-vezérrel, egy volt magyar IMF-alkalmazotthoz kötődik a férfi 2008-as szexbotránya. Az 50 éves Nagy Piroska esetében a vizsgálat szerint nem történt zaklatás, sem hivatali befolyással való visszaélés, a férjezett közgazdásznő azonban úgy érezte, felettese rákényszerítette a viszonyra. „Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet" – írta az ügyében vizsgálódó nyomozóknak. A levélben azt is hangsúlyozta, hogy Strauss-Kahn „olyan férfi, akinek problémája van, ezért alkalmatlan olyan intézmény vezetésére, amelyben a vezetése alatt nők dolgoznak."

Nemi erőszak: mindenütt belebukna

A politika és a valutaalap akkor „megbocsátott", pedig köztudott volt, mennyire „szereti" Strauss-Kahn a nőket. Kiderült: a Nagy Megrontónak és Kanos Nyúlnak becézett férfi második felesége keresztlányát is molesztálta, amikor a riporternő interjút készített vele. Tristane Banon szerint a politikus „felajzott csimpánzként" támadt rá. Több ízben láttuk: nem feltétlenül töri meg a vezetői pályát egy-egy „szaftos" botrány. Bill Clinton nem bukott bele, kitöltötte második elnöki ciklusát is. Egyre-másra tűnnek fel a fiatal szépségek, akik Silvio Berlusconi kegyeit élvezték, az olasz elnök és médiacézár mégis éli világát – ha felesége el is hagyta. Mennyit árthat egy vezető, politikus karrierjének egy szexbotrány? – tettük fel a kérdést Krekó Péter politológusnak, a Political Capital vezető elemzőjének.

Börtön után házi őrizet

A francia szocialista párt élesen bírálta az „embertelen" amerikai bírósági rendszert, mivel az engedélyezte a megalázó képek, felvételek közlését, amelyek a tárgyalóteremben készültek – elvégre még nem derült ki, elkövette-e a bűnöket Strauss-Kahn, amelyekkel vádolják. A konzervatívok viszont indokoltnak tartották, hogy a bíró nem engedte Strauss-Kahnt óvadék ellenében szabadlábon védekezni, Roman Polanski filmrendező példájából kiindulva, aki így menekült el a felelősségre vonás elől. Strauss-Kahn letartóztatása után az egyik legnagyobb amerikai büntetőintézet, a 160 hektáron elterülő Rikers Island-i börtön magáncellájába került, a börtön lakóinak száma elérheti a napi 14 ezret is. A 3,5x4 méteres cellában az ágyon, poháron, alapvető felszereléseken kívül más nem volt. A bíró azonban csütörtökön, amikor hivatalosan is vádat emeltek a volt IMF-vezér ellen, beleegyezett, hogy egymillió dolláros, készpénzben letétbe helyezett óvadék fejében 24 órás, elektronikus megfigyeléssel szigorított házi őrizetben védekezhessen.

– Ez sok mindentől függ: a pozíciótól, az adott társadalom gondolkodásmódjától, illetve magától a botránytól. Magyarországon eddig például nem volt példa arra, hogy politikus szexbotrányba belebukjon. Az olaszok láthatóan jobban tolerálják Berlusconi kilengéseit, népszerűségvesztését az utóbbi időszakban nem ez, inkább a népszerűtlen gazdasági intézkedések okozták. De amit Dominique Strauss-Kahn állítólag elkövetett, az nemi erőszak kísérlete. Szerintem nincs olyan európai ország, ahol ilyen esetbe politikus ne bukna bele – világított rá a szakértő. És bár felmerül a kérdés, morális szempontból nem vet-e rossz fényt az IMF megítélésére az ügy, a szakértő szerint nagyobb gondot okoz a francia belpolitikában.

A férfinak többet szabad

– A botrány véleményem szerint nem elsősorban az IMF megítélését kezdheti ki, a szervezet egy gyors vezetőváltással túllendülhet a történteken. A francia belpolitikában komolyabb hatása lesz, hiszen Strauss-Kahn volt a francia baloldal egyik nagy reménysége. A közvélemény-kutatások alapján ő lehetett volna az egyik legesélyesebb elnökjelölt. A történtek után azonban akkor sem lesz esélye visszatérni a francia belpolitikába, ha esetleg kiderülne az ártatlansága.

Bár Berlusconi példája nem erre utal, feltettük a kérdést: jobban árt-e egy szexuális töltetű botrány egy olyan politikus megítélésének, aki konzervatív értékrendet hirdet, a családi értékek fontosságára helyezi a hangsúlyt?

– Azért nem feltétlenül, mert a konzervatív szavazók egy része szemében a félrelépés nem feltétlenül hatalmas bűn. A tradicionális nemi szerepek alapján a férfiaknak „többet szabad", mint a nőknek, és így a politikus férfiak „botlásaival" szemben is elnézőbb lehet szavazótáboruk. A nemi esélyegyenlőséget és a szexizmus elleni fellépést fontosnak tartó, öntudatos baloldali szavazók adott esetben könyörtelenebb kritikusai lehetnek egy szexbotrányba keveredett politikusnak – fejtette ki Krekó Péter. Ez is arra mutat, hogy Strauss-Kahn megtépázott tekintélyével nem lehet Sarkozy kihívója.

Lejtmenet a tőzsdén

Francois Fillon francia kormányfő kiemelte: ha bebizonyosodnak a vádak, olyan súlyos tettekről van szó, amelyekre nincs mentség. Hozzátette: tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelméhez való jogot. A francia szocialisták szintén ez utóbbit hangsúlyozták. Szerdán nyilatkozott először politikusuk Strauss-Kahn személyiségének nőfaló oldaláról – rögtön egy hölgy. Elisabeth Guigou volt igazságügyi miniszter szerint nagy különbség van az IMF-vezér kicsapongó életmódja és a súlyos vádak között, amelyeket felhoznak ellene.

Dominique Strauss-Kahn és ügyvédje, Benjamin Brafman a New York-i városi bíróság tárgyalótermében. Az ügyvéd tagja volt a gyermekmolesztálásért perbe fogott Michael Jacksont védő csapatnak, pályája során több alkalommal ért el meglepetésszánmba menő felmentést. Fotó: MTI
Dominique Strauss-Kahn és ügyvédje, Benjamin Brafman a New York-i városi bíróság tárgyalótermében. Az ügyvéd tagja volt a gyermekmolesztálásért perbe fogott Michael Jacksont védő csapatnak, pályája során több alkalommal ért el meglepetésszánmba menő felmentést. Fotó: MTI

A nyugat-európai értéktőzsdék a botrány után megindultak lefelé, és hatheti mélypontra süllyedt az euró árfolyama. Annyi biztos: ha az IMF nem is, a bajba került európai országok az elemzők szerint sokat veszíthetnek Strauss-Kahn utódlása kapcsán. A volt IMF-vezér ugyanis szimpatizált, egyesek szerint egyenesen kivételezett a pénzügyi nehézségekkel küzdő európai országokkal. Utódja korántsem biztos, hogy ennyire nagyvonalú lesz, különösen, ha nem Európából választják.

Ki lesz az utód?

Az utóbbi napokban Gordon Brown volt brit kormányfő neve is felmerült mint lehetséges utód az IMF élén – ő maga is esélyesnek tartja magát. A Financial Times szerint azonban a felzárkózó piaci országok kormányai „különösen neheztelnének", ha a megvádolt vezér helyére ismét európai vezérigazgató kerülne. Az IMF-en belül is régóta folyik a vita, ne válasszanak-e legközelebb feltörekvő országból érkező vezérigazgatót. Esélyes Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, néhány másik lehetséges jelölt: Grigorij Marcsenkó kazah jegybankelnök, Kemal Dervis volt török pénzügyminiszter; Stanley Fischer, az izraeli központi jegybank vezetője; Trevor Manuel egykori dél-afrikai pénzügyminiszter, Montek Singh Ahluwalia, az indiai tervbizottság alelnöke. A francia szocialisták is nézhetnek új elnökjelölt után, 11 hónappal az elnökválasztás előtt – az ügy legnagyobb győztese a kormányzópárt és Sarkozy elnök. Máris jelentkeztek azok a hangok, amelyek szerint ők állítottak csapdát a bankárnak a vonzó szobalány személyében – maga Strauss-Kahn mondta a Liberation francia napilap újságírójának két héttel a botrány előtt, hogy politikai ellenfelei kihasználhatják ezt a gyenge pontját. Más kérdés, hogy ha számított rá, akkor miért dőlt be a csapdának. Közben elterjedt, hogy a szobalány AIDS-beteg vagy HUIV-fertőzött lehet, mert egy AIDS-eseknek fenntartott házban bérel lakást – ez kacsának bizonyult.

Híres szexbotrányok

Az 1949-ben született Dominique Strauss-Kahn közgazdaságtan-professzorként és ügyvédként indult. 1977-ben lett a szocialista párt tagja, 1997–1999 között gazdasági és pénzügyminiszter volt. 2007. november 1-jén vette át öt évre a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói tisztségét. Az egyik legemlékezetesebb szexbotrány az egykori amerikai elnök, Bill Clinton nevéhez fűződik, aki Monika Lewinsky nevű gyakornokával kezdett szexuális kapcsolatot: „rossz nyelvek" akkoriban Orális Irodának keresztelték át az elnöki Ovális Irodát. A 74 éves olasz elnök, Silvio Berlusconi ellen áprilisban indult eljárás: a vád szerint pénzért vette igénybe egy akkor 17 éves marokkói lány szexuális szolgáltatásait, és elintézte a rendőrségen, hogy elengedjék a lopással vádolt lányt. Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója ellen két svéd nő feljelentést tett nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjával, mert nem használt óvszert. Móse Kacav volt izraeli államfőt pedig hét év börtönbüntetésre ítélték egy kolléganője megerőszakolása és másik kettő szexuális zaklatása miatt. Olyan híres botrányt nemigen találunk, amelynek női politikus lenne a főszereplője. Ez Krekó Péter szerint részben annak köszönhető, hogy a legtöbb országban a politikában továbbra is erősen felülreprezentáltak a férfiak.

Olvasóink írták

 • 11. seawasp 2011. május 30. 12:41
  „Nem kap annyit! :-(”
 • 10. azénéletem 2011. május 21. 12:47
  „25 évet is kaphat? Nálunk a kegyetlenül megerőszakolt hetven, vagy nyolcvanegynéhány éves néni haláláért adtak azt hiszem 14 évet.”
 • 9. PipiczGabor 2011. május 21. 08:54
  „Ugy kell neki!”
 • 8. horvathi 2011. május 21. 08:30
  „Ha egy cionistát rajtapnak valamilyen disznóságon - ami a nemzeti karaktereik alapján egyáltalán nem egy ritka jelenség náluk, ld, Strauss-Kahn (Kohn) példáját is - akkor azonnal elkezdenek ajvékolni és antiszemitizmust, holokauszt tagadást és gyűlöletbeszéd nevű hülyeségeket emlegetnek.”
 • 7. utazó81 2011. május 21. 06:01
  „Nem fogják elítélni.Van az a pénz amiért a szobalány visszavonja a vádjait. Sajnos a pénz beszél.”
 • 6. horvathi 2011. május 21. 01:13
  „A hírek szerint háziőrizetbe helyezték Dominique Strauss-Kahn (Kohn) cionista ex-IMF vezért.

  Ezek után nincs más tennivalója, mint izraeli állampolgárságára (is) hivatkozva felhívja az izraeli nagykövetséget és kéri a Moszad segítségét, hogy szöktessék ki őt az országból ősei földjére.

  Az "előnyös helyzetű kisebbség" tagja legalábbis így gondolják, hogy ők bármilyen gazmeberséget (pl. nemi erőszak) is megengedhetnek maguknak, a gojoknak meg kötelességük ezt eltűrniük.”
 • 5. zémann 2011. május 21. 01:04
  „Valakinek nagyon rálépett a lábújjára.”
 • 4. dodó 2011. május 20. 21:19
  „Az IMf kis Polanskyja.”
 • 3. Egyolvasó 2011. május 20. 20:25
  „Mit képzelnek magukról ezek az Amerikaiak, nem tudják, hogy ki is ez a Dominique Strauss-Kahn? Hiszen ő Nemzetközi Valutaalap igazgatója! Az ilyen és hasonló beosztásu embereknek mindent lehet, legalább is itt az unióban. Ja, hogy Amerikában nem foglalkoznak azzal, hogy a bünelkövető milyen pozicíóban van?
  NA KÉREM SZÉPEN, ITT KEZDŐDIK A DEMOKRÁCIA.”
 • 2. troppauerhummer 2011. május 20. 20:05
  „Ha egyáltalán elítélik!”
 • 1. deszkás 2011. május 20. 19:36
  „Egészségére. Egy luxuskurvára nem futja a fizetéséből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nácik unokái szembesülnek a múlttal

Rainer Höss tizenkét évesen tudta meg, hogy a nagyapja a történelem egyik legkegyetlenebb tömeggyilkosa volt. Tovább olvasom