Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Nyáron leváltják az adóhivatal vezetését

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a lehető legkorábbi időpontban hajt végre személycseréket az APEH élén - közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a tárca sajtóosztálya.
A napilap hétfői számában azt írta: emellett tudatták, hogy a személyi átalakítások semmiképpen sem tartanak majd szeptemberig. A Magyar Nemzet szerint ezek alapján bizonyosnak tűnik, hogy már a nyáron megköszönik a jelenlegi elnök és több helyettese munkáját.

A lap a sajtóosztálytól megtudta azt is, hogy jogértelmezési probléma akadt az adóhatóság mostani vezetőjének, Szikora Jánosnak az eltávolítása körül. Mint írták, egy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kelt 2007-es jogszabály-módosítás ugyanis azt mondja ki, hogy a vezetői megbízás határozott idejű, s azt csak bizonyos esetekben lehet visszavonni. Szikora János megbízása 2013-ig tart.

A lap szerint ugyanakkor Szikora közszolgálati jogviszonya határozatlan idejű, s egy napokban elfogadott törvény alapján ez két hónap felmentési idővel indoklás nélkül megszüntethető. A minisztérium ismertetésére hivatkozva a Magyar Nemzet azt írta: egyes jogértelmezések szerint kérdéses, hogy a közszolgálati jogviszonyról szóló rendelkezések elválaszthatók-e a vezetői megbízásra vonatkozó szabályoktól.

Az utódról a tárca szerint még korai nyilatkozni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. jozko 2010. június 14. 20:25
  „1988 óta magam teremtette munkahelyen a magam lábán kell megállnom. Fizettem az adót és járulékokat a Kádár-rendszerben, az Antall kormánynak, a Horn kormánynak, az Orbán kormánynak, a Medgyesi kormánynak, a Gyurcsány kormánynak, a Bajnai kormánynak és most ismét Fidesz kormánynak fizetek. "Leváltani", helyettem fizetni senki nem akart. Toronymagasról teszek arra, ki kit és pontosan milyen indokkal vált le. Nem ejtek könnyet egyetlen leváltott vezetőért sem-egyik sem tett keresztbe 2 stalmaszálat sem azért, hogy munkahelyet teremtsen magának. Beleültették, megfizették, most pedig felállítják. Ennyi. Ez a hatalom velejárója, számon kérni nemigen lehet-és eszemben sincs. Az újaknak azt kívánom, munkálkodjanak sikeresen-mindannyiunk érdekében. Ha látom a sikereket-gratulálok. Ha nem-egyik kutya, másik eb. Ami LÉNI megjegyzését illeti: az Mszp- nek már jóval az "X-elés" előtt látni, tudni kellett, hogy ez fog történni. Hozzájuk sem lehetett szólni, úgy fenn hordták az orrukat. Most viseljék türelemmel...Jaj a legyőzötteknek...és inkábbb ők legyenek azok, mint úgy általában a nép.”
 • 37. szilléri 2010. június 14. 19:02
  „Hulljon a férgese !
  Én havi két milláért elvállalnám a ,,hivatal" vezetését !”
 • 36. Amati 2010. június 14. 17:22
  „Pártkatona kerül az elvileg független, a hatalmat ellenőrző a számvevőszék élére...
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/14/domokos_laszlo_asz/”
 • 35. SP 2010. június 14. 16:59
  „Törvényszerű, hogy a kormány váltás hatása a végrehajtásban is megjelenik. Ez mindig így volt. Akiknek eddig "dübörgött a gazdaság" azok a sor végére kerülnek.”
 • 34. Csirén 2010. június 14. 15:49
  „Nem tudom miért kell csodálkozni a gázár emelésen, ha a forint ilyen mértékben gyengül a hülyegyerekek nyilatkozgatásai után.”
 • 33. kiokushyn 2010. június 14. 15:42
  „Mit kell ezen csodálkozni? Kell már a húsos fazék másoknak is.Ezt akarta a többség, hát íme,legyen.”
 • 32. gavallér 2010. június 14. 13:35
  „Miért kell ezen csodálkozni? Ez teljesen nyilvánvaló, hogy a funkcikat újra osszák.
  A választások igazi vesztesei pont ezért , az állami emberek, de erre lehetett számítani.”
 • 31. Larsson 2010. június 14. 13:01
  „Mivel hírtv-s értesülés így nem hiszem el az egész cikket... :P”
 • 30. klj_54 2010. június 14. 12:53
  „20. hozzászólás achilleus 2010.06.14. 10:41
  Nem tudom, mivel érdemeltem ki megtisztelő figyelmed?
  Gondolod, hogy engem érdekelnek a listák?
  Megvannak számomra is a publikus adatok, de engem a folyamatok érdekelnek.
  Azok miértje és hogyanja.
  Ha esetleg azokra is adnál választ, külön megköszönném!”
 • 29. theseus 2010. június 14. 12:23
  „Szerintem az embereket inkább ez érdekli:
  (Esetleg ez ellen is tiltakoznak majd a balos beírók? Akkor ők kérjenek maguknak külön áremelést!)

  "30 százalék feletti gázáremelést terveztek a szolgáltatók
  2010. június 14. 12:09
  MNO - PL
  Harminc százalék feletti gázáremelést terveztek a lakossági szolgáltatók júliustól a Hír Televízió értesülése szerint. Ez jóval magasabb a korábban megjelent számításoknál. A Népszabadság május végén 15-20 százalék közötti emelést valószínűsített az Oroszországból importált gáz drágulása és a forint gyengülése alapján.

  o Dömping a parlamentben: hatósági áras lehet az energia

  A szolgáltatóknak a jelenleg még hatályos szabályozás szerint június 15-ig kell benyújtaniuk árváltoztatási kérelmüket a Magyar Energia Hivatalnak. A júliusi drágulás azonban elmarad, ha az Országgyűlés mai ülésén elfogadja azt a fideszes javaslatot, amely bevezeti az áremelési tilalmat és újból hatósági árassá teszi a lakossági gáz- és áramtarifát. A televíziónál úgy tudják, a vártnál nagyobb gázáremelés szerepet játszott a Magyar Energia Hivatal elnökének múlt heti lemondásában. "
  (MNO, hírTV)”
 • 28. Larsson 2010. június 14. 12:15
  „Kicsit javítanálak, olyan emberrel akar dolgozni aki hallgat és csendben engedelmeskedik minden parancsnak és még vissza is nyal...”
 • 27. misty.cum 2010. június 14. 12:11
  „Léni
  Sajnálom, hogy nem látsz messzebb az orrodnál, és csak a gyűlöleted erősebb a hitednél. Amennyiben nem érted, hogy a kormány a bizalmi állásokat betöltőket lecseréli, és nem szimpátia szempontból, akkor nincs mit tenni.
  Így volt ez az MSZP kormányra jutásánál is, csak azt nem akartátok látni. Én is csak olyan emberrel szeretnék dolgozni, akit ismerek, megbízom benne, és persze a valóságot közli.
  Ennyire egyszerű.”
 • 26. amata 2010. június 14. 11:59
  „Minden nemzetnek olyan a vezető gárdája , amilyet megérdemel.
  Na, ez a miénk.”
 • 25. favágó 2010. június 14. 11:49
  „Larsson! Elég rövidke cikk lenne!:-)”
 • 24. Larsson 2010. június 14. 11:46
  „Inkább arról kérnék cikket, hogy ki maradhatott a helyén...”
 • 23. deszkás 2010. június 14. 11:43
  „Ellenség? Nahát mit nem olvasok.Nem ellenzék?”
 • 22. Nahát! 2010. június 14. 11:26
  „Új koncepció - új emberek. Akár sajnálni is tudom azokat , akik (kivételesen) korrekten dolgoztak a magyar történelem leghazugabb, legtolvajabb kormányzatának.

  Persze sokan szeretnék, ha a Fidesz megint olyan balek lenne,
  hogy az ellenségeit hagyja magas beosztásban, meg azoknak ad kitüntetést.

  Sokan fogjuk a Fideszt ebben az esetben támadni!”
 • 21. achilleus 2010. június 14. 11:04
  „.... kalaf 2010.06.14. 10:45

  Erre mondta Csermely Péter a mostani Péntek-8-ban, hogy az akcióterv első részének nyilvánosságra hozását (Orbán parlamenti ismertetőjét) követően az emeszpések valósággal "megvesztek". Bár Csermely az ogy-képviselőkre értette, de amit itt csinál néhány kommentelő, az ugyanaz a kategória.”
 • 20. achilleus 2010. június 14. 10:41
  „Na jó, akkor klj_54 kedvéért: A lista 2002 szeptemberéig foglalja össze az MSZP-SZDSZ általi személycsereket, választási ígéretszegéseket (a választási ígéret idézőjelben). Mindezt néhány mandátumnyi többség birtokában. A PSZÁF elnök megveretéses leváltása és a többi későbbi:

  "Mi lesz itt?" - gondola összeállítás
  Az alábbi adatok összeállítása - jórészt a gondola híreiből - úgymond "közpénzből" készült. (6. bővítés)
  2002. szeptember 7. 02:37

  Ezt azért hangsúlyozzuk, mert egyre több "hivatalos" üzenet érkezik: a gondola nagyon nem kívánatos a mostani kormányzat számára. Az adatok valóságalapjának esetleges cáfolatát az illetékesektől a szerk@gondola.hu címre kérjük és haladéktalanul szó szerint közöljük.

  "Nem lesz boszorkányüldözés", "Az élet nem kezdődik újra minden kormányváltással!"

  - A kormány a hivatalba lépése után már az első kilenc napban több vezetőt váltott le, mint elődje 1998-ban az első ötven napon. Forrás: HVG

  - Az állami irányítás alatt álló vállalatok vezetői közül 1998-ban három, míg 2002-ben 38 főt mozdítottak el. A leváltásokat rendszerint nem előzte meg vizsgálat

  - Külügyminisztérium: a helyettes államtitkárok leváltása két fő kivételével, akik nemzetközi diplomáciai nyomásra maradhattak helyükön. Összesen tizenkét főosztályvezető kerül felmentésre, többségük referenssé lett visszaminősítve. A miniszterelnök cáfolta, az államtitkár viszont megerősítette, hogy a főosztályvezetői szintet is érintették a leváltások

  - Egészségügyi Minisztérium: valamennyi helyettes államtitkár, több főosztályvezető leváltása

  - Honvédelmi Minisztérium: a legtöbb helyettes államtitkár és főosztályvezető leváltása, új vezérkari főnök-helyettes kinevezése

  - Oktatási Minisztérium: egy (még a Horn-kormány által kinevezett) személy kivételével valamennyi helyettes államtitkár, illetve a főosztályvezetők többségének leváltása

  - A Dunai Kormánybiztos felmentése

  - Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal - vezetőcsere

  - Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. - vezetőcsere

  - Az Országos Rendőrfőkapitány leváltása

  - Köztársasági Őrezred vezetőjének menesztése

  - Információs Hivatal, Nemzetbiztonsági Hivatal, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetőcseréje

  - Országos Választási Iroda - vezetőváltás

  - A főtisztviselői és főtiszti karból augusztus közepéig 31 fő távozik

  - Az Informatikai Kormánybiztosság köztisztviselőit az előzetes ígéretekkel szemben csaknem egyáltalán nem veszi át az új minisztérium

  - Az Oktatási Minisztérium háttérintézményei vezetőinek leváltása (Professzorok Háza, Pedagógus Továbbképzési Központ, Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont)

  - Schmitt Pált a jogszabály által előírt két hónap helyett kétheti hatállyal rendeli vissza a külügyminiszter nagyköveti tisztségéből. A svájci magyar szervezetek tiltakoznak

  - Szabó László Zsolt ausztráliai kulturális attasé visszahívása. Az értesítés Budapesten történik, Szabó már nem kap lehetőséget a visszaútra és az összepakolásra

  - A közeljövőben lejáró 20 megbízatáson túl Kovács László külügyminiszter további 25 nagykövet visszahívását készíti elő vagy hív vissza

  - Nemzeti Színház: a miniszter pályáztatás nélkül nevezi ki Huszti Péter új igazgatót, majd a politikai botrány után kilátásba helyezi a pályázat kiírását. Görgey Gábor érve: ,,A pályáztatás álságos dolog, úgyis mindenki tudja, hogy ki fog nyerni..." Lemond Kopátsy Sándor, a Nemzeti Színház Kht. Felügyelőbizottságának elnöke

  - Magyar Állami Operaház: a pályázat útján kinevezett főigazgató és főzeneigazgató leváltása

  - A Nemzeti Kulturális Alapprogram vezetőjének, Jankovics Marcellnak leváltása

  - A Kulturális Intézmények Igazgatósága vezetőjének és helyettesének menesztése

  - A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőjének menesztése

  - A Millenáris Programiroda Kht. vezetőváltása

  - A Mafilm Rt.-elnök és az igazgatósági tagok menesztése

  - A Nemzeti Kulturális Alapprogram Mozgókép Szakmai Kollégiuma elnökének lemondása

  - Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal - vezetőcsere

  - A Határon Túli Magyarok Hivatala vezetőcseréje

  - A Történeti Hivatal megszüntetésének előkészítése

  - Országos Egészségbiztosítási Pénztár - vezetőcsere

  - Az országos tisztifőorvos és helyettesének leváltása

  - Az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetőcseréje

  - Az Illyés Közalapítvány vezetésének azonnali hatályú leváltása. Az utasítás kormányhatározat nélkül történik, az MSZP székházából érkezett faxon. Szabó Vilmos államtitkár szerint a határozat majd "utólag meglesz"

  - Az Eötvös József Közalapítvány vezetőségének leváltása

  - A József Attila Alapítvány vezetőcseréje

  - A Comenius 2000 Programigazgatóság vezetésének menesztése

  - A Közoktatás Minőségéért Díj díjbizottságának leváltása

  - Magyar Fejlesztési Bank elnökének leváltása, a teljes felügyelőbizottság lecserélése

  - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szétdarabolása és új vezetők kinevezése

  - Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. - vezetőcsere

  - Magyar Nemzeti Földalap Kht. - vezetőváltás

  - Az MFB körlevélben szólít fel valamennyi többségi tulajdonában lévő céget, hogy hívják össze a közgyűlést, és hívjanak vissza minden cégvezetőt, igazgatósági tagot és felügyelőbizottsági tagot. A leváltások elsősorban a következő cégeket érintik: Magyar Követeléskezelő Rt., Konzumbank Rt., Hungexpo, Siótour, Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt., Nemzeti Autópálya Rt., Diákhitel Központ, Defend Kft. (Az előző kormány 1998-ben három állami irányítás alatt lévő vállalat élén hajtott végre személycseréket)

  - A Magyar Posta vezetőcseréje. Az eljárás jogszerűsége nem tisztázott, mivel a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényben nem nevezték meg a Postát felügyelő minisztériumot

  - Az Antenna Hungária igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak leváltása

  - A Szerencsejáték Rt. vezetőségének és felügyelőbizottságának menesztése

  - A Dunaferr Rt. teljes vezetésének leváltása

  - Magyar Államvasutak (MÁV) Rt. - vezetőcsere

  - A GYESEV Rt. elnök-vezérigazgató, Berényi János leváltása

  - Állami Autópályakezelő Rt. vezetőcserék: vezérigazgató és kapcsolati igazgató

  - A Malév Rt. vezérkar menesztése

  - Budapest Airport vezérigazgatójának, és összes igazgatósági tagjának leváltása

  - Malév Vállalkozás Biztonsági Igazgatósága - vezetőváltás

  - Magyar Villamosművek Rt. - a vezérigazgató és minden igazgatósági tag visszahívása

  - A Vértesi Erőmű vezérigazgatójának és teljes igazgatóságának felmentése

  - Paksi Atomerőmű Rt. - vezetőcsere

  - A Postabank Rt. teljes igazgatóságának és csaknem teljes felügyelőbizottságának menesztése

  - Földhitel és Jelzálog Bank Rt. - vezetőcsere

  - A Magyar Exporthitel-biztosító Rt. és az Eximbank Rt. teljes vezetőségének leváltása

  - Kistérségi megbízottak - 150 fő - felmentése

  - Kopint-Datorg - vezetőcsere

  - Bábolna Rt. - vezetőcsere

  - Az OTP Lakásalap Rt. vezetőjének, Simicska Lajosnak a távozása

  - A Vegyépszer Rt. vezetőjének leváltása, a cég élére a tulajdonosok ,,az új kormányhoz közelálló személyt" keresnek

  - Defend Kft.: Földi László helyére előbb Csintalan Sándor korábbi szocialista politikus kerül, majd a kormányzattal folytatott zárt megbeszéléseket követően ő is távozik

  - A Balatoni Fejlesztési Tanács elnökének felmentése indoklás nélkül, az érintett önkormányzatok egyhangú tiltakozása ellenére

  - Regionális Idegenforgalmi Bizottságok vezetésének felmentése: Nyugat-dunántúli, Dél-dunántúli, Észak-dunántúli, Tisza-tavi, Észak-alföldi, Dél-alföldi, Észak-magyarországi idegenforgalmi bizottságok

  - Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács: vezetőváltás

  - A Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács minisztériumi delegáltjainak leváltása

  - A Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőváltása

  - A Hajdú-Bihar Megyei Földhivatal vezőjének leváltása, indoklás nélkül

  - A legtöbb megyei FVM-Hivatal vezetőjének menesztése

  A ,,demokratikus koalíció kormánya" és a ,,jogállamiság helyreállítása"

  - Kormánypárti képviselők folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatosan kérdést/interpellációt intéznek a Legfőbb Ügyészhez. Ezt a gyakorlatot hónapokkal korábban több jogász (köztük Bárándy Péter igazságügyminiszter) bírálta, mivel nem találta összeegyeztethetőnek a hatalmi ágak elválasztásának elvével, hogy a politika szakmai kérdésekben gyakorol nyomást az ügyészi gyakorlatra. Különösen aggályos, hogy maga a feljelentő interpellálja az ügyészt

  - A költségvetés módosítása szerint az előirányzattól 5 százalékkal el lehet térnie a kormánynak külön parlamenti felhatalmazás nélkül. Ez több százmilliárd forintnyi összeg, amit a kormány az országgyűlés felhatalmazása nélkül használhat fel

  - Magyar Nemzeti Bank: a kormány felügyelőbizottságot hoz létre az MNB vezetése mellé. Az ügyben megszólal a Bundesbank elnöke, az ECB alelnöke is, aki az európai normákkal ellentétesnek tartja a jegybanki függetlenség megsértését.

  - Az IM törvénytervezete korlátozza a sajtó jelenlétét a rendőrségi eljárásokban, amely több szakértő szerint a rendszerváltás előtti törvényi szabályozáshoz képest is visszalépést jelent

  - Kuncze Gábor felszólítja az Országos Választási Bizottságot, hogy ,,azonnal üljön össze és utasítsa el" a töredékszavazatok elosztására vonatkozó beadványt, egyúttal ,,jogi gengszterizmusnak" nevezi azt az eljárást, hogy a bizottság kivizsgál egy beadványt

  - Kiss Zoltán felszólítja a köztisztviselőket a hivatalban lévő kormány állami földek eladására vonatkozó döntésének végrehajtásának megtagadására. Ellenkező esetben, az általa jogellenesnek minősített lépésben való közreműködésért a kormányváltás után jogi szankciókat helyez kilátásba

  - Kormányzati centralizáció: a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe kerül a területfejlesztés, az egyházügy, a polgári titkosszolgálatok irányítása, a Határon Túli Magyarok Hivatala, a Diákhitel Központ felügyelete, a lakásügy és a romaügy (Kovács László kampányszövege: Túl sok az Audi a MeH előtt)

  - A Kormányzati Kommunikációs Központ nem a költségvetési törvény, hanem a kormány parlamenti felhatalmazása nélkül kiutalt forrása alapján működik

  - Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe a magyar delegáltakat - most először - nem konszenzusos, hanem többségi alapon nevezik ki, az ellenzéki javaslatok figyelmen kívül hagyásával

  - A kormánypárti interpellációk gyakorlata, amit korábban élesen bírált a baloldal

  - A kormányoldal leszavazza az ellenzék föld-, média- és ügynöktörvényhez benyújtott módosító javaslatainak napirendre tűzését

  - A kormánypárti tagok az Alkotmányügyi Bizottságban ügyrendi eszközökkel akadályozzák meg, hogy rendkívüli ülésnap legyen a szavazólapok megsemmisítése ügyében. Az indoklás szerint rendkívüli ülésszak alatt nem lehetséges rendkívüli ülésnap megtartására

  - Juhász Ferenc és Lamperth Mónika miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásán a kormánypárti elnök megakadályozza az ellenzéki kérdések folytatását és berekeszti a vitát

  - Az Európai Bizottság tisztségviselői a Die Presse szerint az EU ,,a demokratikus érettség hiányának jeleként értékelik" azt, hogy a miniszterelnök nem mondott le a rendszerváltás előtti politikai rendőrségben betöltött szerepe miatt

  - A rendőrség brutális eszközökkel szétveri az Erzsébet-hídi polgári engedetlenségi mozgalmat és a Kossuth térre hivatalosan bejelentett tüntetést, a feloszlatás során lőfegyver került elő és négy újságírót is bántalmaznak. A történtek miatt nem történik felelősségre vonás. Egyes európai jogászok szerint az intézkedés sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét

  - Videofelvételek szerint már az Erzsébet-hídon történt tüntetés előtt több sávot lezárt a rendőrség, forgalmi dugót idézve elő. Az első tüntetők megérkezése előtt elhagyta a helyszínt, majd a tüntetők számának felduzzadása után tért vissza. A felvételek nyilvánosságra kerülése után sem kezdődött meg a kivizsgálás, a rendőrség cáfolja az összefüggést

  - A rendőrség - az ügyészségi felszólítás ellenére - nem szolgáltatja vissza (illetve csak több hetes késéssel) az Országimázs Központtól törvénytelenül lefoglalt iratait

  - Lendvai Ildikót a bíróság jogerősen elítéli a választási törvény megsértése miatt

  A sajtószabadság

  - Az előfizetési díj eltörlésével és költségvetési átvállalásával megnő a kormány befolyása a közmédiában, mivel 50 százalékos költségvetési tétellé változik a média feletti gazdasági ellenőrzés, amely eddig kétharmados többségű döntést igényelt

  - A kormány visszavonja a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak nyújtott kormányzati garanciavállalást. Ezt követően lemond előbb Csermely Péter az MTV hírigazgatója, majd Mendreczky Károly elnök

  - Az MTV megbízott elnökét most először a civil delegáltak nélkül nevezi ki a kuratórium. Az elnökség később elutasítja a civil delegáltak rendkívüli kuratóriumi ülés összehívására vonatkozó indítványát. Az ügyben ügyészségi vizsgálat zajlik

  - Az MTV új ügyvezető alelnöke Ragáts Imre, korábbi gazdasági igazgató, akinek ,,gazdasági" működése alatt a televízió több milliárdos veszteséget termelt

  - Az MTV kulturális igazgatójának, Híradó, Hét, Ma Reggel, Aktuális szerkesztőségének távozása. A személycserék után a Ma Reggel nézettsége drasztikusan csökken

  - Az MTV társadalmi kurátorainak testülete közleményben tiltakozik a személycserék és az új hírszerkesztés miatt.

  - Az MTV felmondja az Ezüsthajó Kft. (Sikkes, Koffer, Millenniumi Mesék) szerződéseit

  - Az MTV kulturális igazgatóhelyettese Sugár Ágnes lesz, aki az MSZP kampányrendezvényeinek korábbi háziasszonya

  - Újabb 500 fős elbocsátás előkészítése az MTV-ben

  - Az ORTT megbünteti a Vasárnapi Újság című rádióműsort, mert az adásban Orbán Viktor kapcsán a "miniszterelnök úr" megszólítást alkalmazta

  - A MeH kezelésben lévő Magyar Hivatalos Közlönykiadó az évi 1.2 milliárd forintos üzlet és a nyereség ellenére felmondja a Magyar Nemzet nyomdai munkáira vonatkozó szerződést, mivel a lap a kéthetes határidőn túl teljesítette fizetési kötelezettségét

  - A kormányt és a száznapos programot népszerűsítő hirdetések nem jelennek meg az ellenzéki kötődésű médiában

  - Az ÁPV Rt. körlevelet ad ki az irányítása alá tartozó cégeknek, amelyben valamennyi céget beszámoltat a Magyar Nemzet kiadójával fenntartott kapcsolatairól, egyúttal a Magyar Hírlap, a Napi Gazdaság és a Népszabadság című napilapokban való hirdetést írja elő. Előbbieknél a magas ,,affinitási index", illetve az utóbbinál az alacsony affinitási index ellenére a példányszám játssza a fő szerepet - az indoklás szerint. A magas affinitási indexszel rendelkező és a második legnagyobb példányszámú Magyar Nemzet nem szerepel a listán

  - A X. kerületi szocialista önkormányzat bezúzatja a Kőbányai Hírek című lap azon számának példányait, amelyek a szocialista pártrendezvényen felhasznált közpénzekről tartalmaznak írást

  - A Duna TV kommunikációs irodavezetőjének, Csontos Jánosnak leváltása

  - Az ATV megszünteti a csatorna legnézettebb műsorának, a Sajtóklubnak az ismétléseit, később rövidíti az adásidőt, végül teljesen megszünteti a műsort

  - Tasnádi Péter - saját nyilatkozata szerint - a háziőrizetben arra fordítja energiáit, hogy ,,a jobboldali újságírókat egyenként levadássza". A magas állami kitüntetésben részesülő MUOSZ-elnök Wisinger István - az érdekvédelmi szervezet fellépését sürgető nyilatkozatok ellenére - nem reagál az ügyre

  - A Fidesz pert nyer a részben Medgyessy Péter veje által irányított Sláger Rádió ellen a választási időszakban elhangzott álhírek miatt

  - A Gyöngyösi Városi TV vezetéséből a szocialista többség visszahívja az ellenzéki delegáltakat

  A társadalmi párbeszéd ,,új formája"

  - A Munka Törvénykönyvének módosítása a munkavállalói oldallal történő érdekegyeztetés nélkül, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének egyet nem értése ellenére történik. Később történnek informális egyeztetések, amely viszont a MGYOSZ szerint nem pótolta a valós érdekegyeztetést

  - A MAGOSZ - amely az ország legreprezentatívabb érdekvédelmi szervezete - forgalomlassító demonstrációt szervez a Földtörvény és a Nemzeti Földalap szabályozásának módosítása miatt, mivel az a MAGOSZ álláspontja szerint a gazdasági társaságokat és a szövetkezeti lobbit preferálja. Az ügyben nem születik kompromisszum, a törvényt a szervezet ellenében fogadja el az országgyűlés

  - A kormány egyoldalúan felmondja a gyógyszerforgalmazókkal kötött 3 éves megállapodást

  - A Magyar Rendezők Társasága nem kap meghívót a kulturális minisztériumi szakmai egyeztetésre, miközben kisebb taglétszámú és súlyú szervezetek igen

  - A MAGOSZ nem kerül be a Nemzeti Földalap Kht. ellenőrző bizottságába, miközben több jóval kisebb szervezet képviselője igen

  - A Duna Kör és a Duna Charta megkérdezése nélkül és tiltakozása ellenére nevezik ki a dunai tárgyalások vezetőjét, akit az erőmű megépítésének egyik legfőbb támogatójaként ismer a szakma

  - A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány vezetőváltása a cigány szervezetekkel történt egyeztetés nélkül, számos szervezet tiltakozása ellenére történik

  - Romaügyi államtitkár kinevezése a Magyarországi Cigány Szervezetek Érdekvédelmi Szövetségének tiltakozása ellenére

  - Nemzeti Ifjúsági Tanács létrehozása. A szervezet az MSZP nyomására annak ellenére alakul meg, hogy több reprezentatív szervezet nem ért egyet a kidolgozott feltételekkel, és az ifjúsági szervezetek többsége pedig nem vesz részt az alakuló ülésen

  - Medgyessy Péter csak a kormányhoz közelálló lapoknak ad interjút

  - Az augusztus 20-i állami kitüntetettek között számos baloldali médiaszemélyiség található: Bolgár György, Farkasházy Tivadar, Mészáros Tamás, Bodor Pál, Gálvölgyi János, Wisinger István, Selmeczy Tibor

  - Csehák Judit férje, Békesi László magas állami kitüntetésben részesül

  - Medgyessy Péter a Magyar Köztársaság Nagykeresztje kitüntetésre terjeszti fel Horn Gyulát

  - Medgyessy Péter - a szokásjoggal ellentétesen és a rendszerváltás óta először - nem egyeztet informálisan a köztársasági elnökkel az állami kitüntetettek személyéről

  - A kormány visszavonja a Sapientia erdélyi magyar egyetemnek nyújtott támogatást

  - Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke nem kap meghívót a Magyar Állandó Értekezletre

  - Hitoktatók nem részesülhetnek a pedagógus-béremelésből, a pedagógusok közül egyedül

  - A MR szocialista kurátora javaslatot tesz a déli harangszó jelenlegi formájában történő megszüntetésére, vagyis hogy az adott település bemutatását vegyék le a műsorról. A kurátorok a jogszabályi felhatalmazás alapján azonban nem szólhatnak bele szerkesztési kérdésekbe

  - Görgey Gábor a Terror Háza kapcsán kijelenti, hogy bár nem tervez konkrét lépést, kívánatos lenne a múzeum átnevezése, átrendezése, és (a budapesti főépítész szakvéleménye ellenére) a pengefal lebontása

  - Görgey Gábor lemondja darabjának a Madách Színházba tervezett bemutatóját, mivel nem ért egyet a színház igazgatójának, Kerényi Imrének politikai szerepvállalásával

  - Kovács László a fiatalok politikai szerepvállalásáról: ,,Az egyetemisták jobban tennék, ha a tanulmányaikkal foglalkoznának!", a miniszter nyilatkozatokat tesz a fiatal választópolgárok önálló gondolkodásának hiányáról és befolyásolhatóságáról

  - Egyes európai jogászok szerint az Erzsébet hídi tüntetés feloszlatásának módja sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét

  A ,,modern európai szociáldemokrata párt" víziója

  A Munka Törvénykönyvének módosítása:

  - kollektív szerződéseket az üzemi tanácsok nem köthetnek, csak szakszervezetek. Ez erősíti a szakszervezeti vezetők pozícióját, illetve - mivel a magánszférában a munkahelyek többségében nem működik szakszervezet - növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát

  - a szakszervezeti tagdíj kötelezően a munkáltató által kerül levonásra

  - a szakszervezeti vezetők munkaidő-kedvezményének kötelező pénzbeli megváltása

  - Mindhárom szabályozás ellentétes az európai gyakorlattal

  - Az állami földek eladásánál az elővásárlási jog tekintetében hátrébb szorulnak a családi gazdaságok, a MAGOSZ álláspontja szerint a lépés a külföldi befektetők és a szövetkezeti lobbi érdekeit szolgálja

  - A Füstirtók Egyesülete demonstrációt szervez az adójogszabályoknak a dohánygyártókra nézve kedvező és nem EU-kompatibilis megváltoztatása miatt. Az egyesület nem kap választ arra a kérdésére, hogy az MSZP kampányát támogatta-e valamely dohányipari cég

  A Kormányban három fő érintett az ügynöktörvényben, a 15 kormánytagból 10 fő volt korábbi MSZMP tag, többen már felelős pártpozícióban voltak 1956-ban és a forradalmat követő megtorlás éveiben is

  - Medgyessy Péter 1977-től 1982-ig a BM III/II-7 ügyosztályának D-209-es szigorúan titkos (SZT) tisztje volt, főhadnagyi rangban (később előléptették), kiemelt főoperatív megbízottként. Medgyessy előbb rágalomnak nevezte a hírt, majd elismerte

  - A médiakurátorok között van Agárdi Péter korábbi MSZMP kulturális titkár, illetve Gellért Kiss Gábor, aki a Horn-kormány idején érintettsége miatt már egyszer lemondott pozícióiról

  - Kovács László pártelnök felveszi a kapcsolatot Thürmer Gyulával az önkormányzati választásokon történő együttműködés ügyében

  - Az Egyesült Államok elhalasztja Medgyessy Péter hivatalos amerikai látogatását

  - Schröder német kancellár nem hívja meg Medgyessy Pétert az árvízben érintett országok berlini találkozójára. Mindez annak ellenére történik, hogy korábban maga a magyar miniszterelnök javasolt egy találkozót és ajánlotta fel a megbeszélésen való részvételét

  Medgyessy nem megy el a Visegrádi Négyek miniszterelnökeinek gazdasági csúcstalálkozójára, maga helyett Kiss Elemér MeH minisztert küldi, jóllehet elődjét külön bírálta a ,,visegrádi" kapcsolatok elsorvasztásáért

  - A 14 miniszter közül mindössze hét beszél legalább középfokon, minimum egy idegen nyelvet, a miniszterelnök nem beszél angolul

  Ügynökösdi: a modern szociáldemokrata párt - SZDSZ esete a jogállamisággal

  Az új ügynöktörvény számos ponton visszalépést tartalmaz:

  - a beszervezendő, a beszervezést megtagadó személyeket a törvény érintettként tárgyalja, így a beszervezőt, és a beszervezetteket jogilag nem különbözteti meg tőlük

  - az átvilágítóbíráknak nem kell felszólítaniuk az érintett személyeket lemondásra

  - az átvilágításra kötelezettek száma 17 ezerről 10 ezerre korlátozódik

  - az új intézményi struktúrával megszüntetik a korábbi átvilágítóbírák megbízatását

  - valamint a Történeti Hivatalt

  - A Történelmi Igazságtételi Bizottság tiltakozik a bizottságok munkája ellen

  - A Medgyessy Péter múltját vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság a szocialista módosítás szerint mindössze augusztus 15-ig működhet, amely az ellenzéki képviselők szerint ellehetetleníti az érdemi munkavégzést

  - A vizsgálóbizottságok ülésezése több napos késéssel tud csak megkezdődni, mivel a bizottság elnökének átvilágítását a Miniszterelnöki Hivatal nem készítette el a vállalt határidőre

  - Lamperth Mónika belügyminiszter több mint egy hétig nem válaszol a Medgyessy-bizottság elnökének megkeresésére, nem küldi meg a kért iratokat és nem adja meg az érintetteknek a titoktartási kötelezettség alóli felmentést

  - Medgyessy Péter vizsgálóbizottsági meghallgatásán a bizottság tagjait Lamperth Mónika belügyminiszter nem menti fel a titoktartási kötelezettség alól, így nem tehetnek fel államtitkot képező dokumentumokkal és információkkal kapcsolatos konkrét kérdéseket

  - Medgyessy Péter nem megy el a vizsgálóbizottság második meghallgatására

  - Egy szocialista törvénytervezet szankcionálná az ügynöküggyel kapcsolatos további dokumentumok nyilvánosságra hozatalát

  - A Mécs Imre vezette parlamenti vizsgálóbizottság az ombudsmani ajánlás és a köztársasági elnöki nyilatkozat ellenére nem változtat működésén, illetve bírálja az ombudsmant és a köztársasági elnököt, viszont ,,elfelejti" nyilvánosságra hozni az egyik jelenlegi SZDSZ-es államtitkár érintettségét, jóllehet kiderül: több olyan korábbi minisztert is ügynökösködéssel vádolt meg, akik éppenséggel megfigyeltek voltak

  - Az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása szerint a Mécs-bizottságban történt kiszivárogtatások a jogállamiság, jogbiztonság alapjait veszélyeztetik. A kiszivárogtatásokkal a törvényes utat megkerülve járattak le olyan embereket, akik később ártatlannak bizonyultak

  - Mécs Imre úgy hozza nyilvánosságra az érintettek listáját, hogy a bizottság nem fejezte be munkáját (meghallgatások vannak hátra), nincs bizottsági határozat a nyilvánosságra hozatalról, valamint előzetesen alkotmányellenesnek minősítette a lépést az adatvédelmi ombudsman, több alkotmányjogász és a köztársasági elnök is. A listán olyan nevek is szerepelnek, akik napokkal korábban Mécs által is elismert módon tisztázták magukat

  - A Történeti Hivatal vezetője megerősíti Kövér László és Demeter Ervin azon állítását, hogy 1995-ben - Kuncze Gábor SZDSZ-pártelnök belügyminiszterkedése alatt - eltűnt egy jelenlegi szabad demokrata kormánytag aktájának anyaga a Hivatalból

  - Salgó László országos rendőrfőkapitány a III/1-es ügyosztály korábbi tisztje, aki korábban bizonyítottan jelentéseket készített ellenzéki írók, köztük ma is aktív politikusok tevékenységéről. Salgó László nem megy el a bizottsági meghallgatásra. Lamperth Mónika belügyminiszter bizalmáról biztosítja

  - A nemzetbiztonsági átvilágítás az új jogszabály szerint elhalasztható a kinevezés utánra is

  ,,Minden eredményt megőrzünk, minden szerződést betartunk!"

  - A Széchenyi Terv 30 pályázatából 22-t leállít a gazdasági tárca. Ebből kilencet azonnali hatállyal, azaz a már beadott és elbírált pályázatokat is semmisnek tekinti. A megszüntetés az alábbi területeket érinti: lakossági és önkormányzati energiatakarékossági program, idegenforgalmi beruházások, ipari parkok kialakítása, regionális repülőterek fejlesztése, versenyképes vállalkozások beruházásainak támogatása. A gazdasági miniszter szerint a turizmus nem szorul támogatásra

  - A kormány visszavonja a Millenáris Városközpontra vonatkozó garanciavállalás ütemezéséről szóló rendeletet, ezzel a beruházást bizonytalan időre felfüggesztésre kerül

  - Az MFB azonnali hatállyal felfüggeszti az agrárhitel-kérelmek átvételét és elbírálását

  - Az agrártárca határozatlan időre felfüggeszti a mezőgazdasági géptámogatási pályázatok átvételét, elbírálását és folyósítását

  - A Konzumbank felfüggeszti a családi gazdaságok hitelkérelmeinek átvételét

  - A kisvállalkozóknak nyújtott mikrohitelprogram felfüggesztése. A Nemzeti Vállalkozás-fejlesztési Alapítvány a már elfogadott pályázatoknak sem teljesíti a folyósítást

  - A zsebszerződések kivizsgálására kidolgozott program leállítása

  - Sportcélú beruházások állami garanciavállalásának visszavonása

  - A stadion-rekonstrukciós program leállítása: ,,El a kezekkel a futballpályákról!"

  - A köztisztviselők és pedagógusok számára kiírt internet-hozzáférési program felfüggesztése

  - A tizenharmadik havi nyugdíj bevezetésének visszavonása

  - Az iskolatej-akció felfüggesztése

  - Az MTV és a Magyar Rádió hitelgaranciájának felfüggesztése

  - A kormány visszavonja a debreceni repülőtér állami tulajdonban lévő területeinek az önkormányzat számára történő átadását

  Az üvegzseb program, a közpénzek felhasználása és a ,,puritán állam"

  - Erős János, Medgyessy Péter korábbi cégtársa és vadászpartnere kerül az MFB élére nemzetbiztonsági átvilágítás, összeférhetetlenségi nyilatkozat, vagyonnyilatkozat és parlamenti meghallgatás nélkül. Erős korábbi pozícióját milliárdos veszteséggel hagyta ott. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének véleménye: ,,Nem mindegyik kinevezésre szánt vezetőről mondható el, hogy köztiszteletben álló és etikailag támadhatatlan"! Az MFB élére kizárólag Erős korábbi üzleti partnerei kerülnek

  - Az Eximbank Rt. magyar építőipari cégeknek hitelt nyújt a Lotus Market romániai bevásárlóközpont építéséhez, amelynek vezetője Mudura Sándor ,,kétes hírű üzletember" (Ziua), Medgyessy Péter miniszterelnök személyes barátja. A beruházásra biztosítást a szintén magyar állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító Rt. köt, így minden pénzügyi kockázat a magyar államot terheli

  - A kormány médiafeladatok ellátásával megbízott cége az MC Média Company Kft., az SZDSZ korábbi kampánycége lett. A döntés közbeszerzési eljárás nélkül történt. Gál J. Zoltán ,,nem tudott arról", hogy a cég a szabad demokraták kampánycége volt, Fodor Gábor pedig ,,reméli", hogy a döntés közbeszerzési eljárással született

  - A GYISM külső cégeket bíz meg egyes minisztériumi munkák elvégzésével. Az egyes részmunkák értéke éppen a közbeszerzési törvényben meghatározott mérték alá került, így a tárca nem írta ki a közbeszerzési eljárást. A megbízott könyvvizsgáló cég vezetője a minisztériumi államtitkár felesége, míg a jogi iroda vezetője korábbi szocialista képviselőjelölt, illetve Erős János MFB-vezető üzleti partnere

  - A kőbányai közgyűlés 1millió forintos központi költségvetési támogatást nyer el az augusztus 20-i tűzijátékra. A kerület nem rendezett önkormányzati ünnepséget, csak MSZP-s pártrendezvényt. A kormányzati forrásokból megvalósult tűzijáték helyszíne megegyezett a szocialista pártrendezvényével. Később a kerületi szocialista önkormányzat bezúzatta a Kőbányai Hírek c. lap azon számának példányait, amely a szocialista pártrendezvényen felhasznált közpénzekről tartalmazott írást

  - Hátrányos helyzetű kistelepülések eszközbeszerzésére keretet hoz létre a kormány Karsai József irányítása alatt. A támogatás elnyerésére nincs kiírva pályázat, nincsenek meghatározva a pályázati feltételek (nincs űrlap, szempontrendszer, határidő, stb.) hanem a támogatásért Karsai József személyes illetve telefonon történő megkeresésével kell folyamodniuk az önkormányzatoknak

  - A MeH közbeszerzési eljárást ír ki az MFB átvilágítására. Az eljárást egy nap alatt kiírják, elkészül a pályázat, megtörténik az elbírálás és megszületik a döntés. A közbeszerzési eljárás nem jelent meg nyilvánosan

  - A Honvédelmi Minisztérium gépjárműbeszerzése közbeszerzési eljárás nélkül történik, az üggyel foglalkozó Honvédelmi Bizottság ülésének anyagát 12 évre titkosítják

  - A Miniszterelnöki Hivatal egyoldalúan felmondja a közbeszerzési eljárással kiválasztott Tárkival illetve Galluppal a közvélemény-kutatásra megkötött szerződést, és a közbeszerzési eljárás helyett meghívásos pályázatot ír ki a munkákra. A Gallup és a Tárki nem kap meghívást

  - Az M7 és az M3 autópálya továbbépítésére kiírt pályázatból majd közbeszerzési eljárásból a Nemzeti Autópálya Rt. kizárja a Vegyépszer Rt.-t. A meghatározott pályázati feltételeknek mindössze két cég felel meg

  - A Kormányzati Kommunikációs Központ létrehozása az Országimázs Központ helyett, a kormányzat és a száznapos program népszerűsítésére médiakampány indul

  - A Gazdasági Minisztérium hirdetései Csillag István miniszter fényképével jelennek meg

  - A 2002-es tűzijáték költségvetése ugyanakkora mint az előző, millenniumi tűzijátéké volt. A tűzijáték lézerfelirata megegyezik az MSZP választási szlogenjével: ,,Köszönjük Magyarország"

  - A strassbourgi kiküldetésen lévő kormánypárti képviselőket naponta, pár órás időtartamra, közpénzeken utaztatja a kormány, hogy a baloldali többség biztosítva legyen a szavazásokon

  - Nem tisztázottak továbbra sem az MSZP Tasnádi Péterrel fenntartott kapcsolatai! (Letartóztatása előtt több szocialista politikus rendszeresen találkozott Tasnádi Péterrel)

  - A választások utáni napon szabadlábra helyezik a ,,vecsési számlagyár" ügyében őrizetbe vett helyi szocialista elnököt, az MSZP választmányának tagját

  - A Tocsik-ügyben érintett Virág Attila lesz a Malév felügyelőbizottságának elnöke, illetve cége kapja meg a Millenáris Kht. átvilágításának megbízását

  - Mester László XVIII. kerületi szocialista polgármester és országgyűlési képviselő ellen két éve zajló rendőrségi eljárás ellenére a parlament Mentelmi Bizottsága nem szavazza meg a mentelmi jog felfüggesztését

  - A jövedéki törvény megváltoztatásával megszüntetése kerül a borzárjegy

  - Az APEH nyomozóhatóság megszüntetése

  - A Medgyessy-villa 100 milliós átalakítása közbeszerzési eljárás nélkül, mivel a miniszterelnök nem hajlandó beköltözni a már kialakított rezidenciába

  - Az MFB 150 millió forintos tanácsadói díjat fizet a bank informatikai-biztonsági átvilágításáért a Proware Kft.-nek, amely - korábbi beszállítóként - így részben saját korábbi munkáit ellenőrzi

  - Mobiltelefon-vásárlásra 6.8 milliárd forintot költ a kormány

  - A Transparency International 2002-ben a korrupció növekedését állapítja meg Magyarországon, míg az előző években fokozatosan javuló minősítést adott a szervezet

  A kampányígéretek

  - A közalkalmazotti béremelésre a kormány nem, illetve kis részben különít el pénzt a költségvetési intézmények számára, így a béremelés elbocsátási hullámot és megszorító intézkedéseket vált ki

  - Az adórendszer változásával (adójóváírás) a családi adókedvezményeket 600 ezer család nem tudja kihasználni a korábbi mértékben. A többletforrásokból egyáltalán nem részesül idén egy kétgyermekes és minimálbéren dolgozó család, mivel a családi adókedvezmények elmaradása teljes egészében ellensúlyozza az adójóváírás és a családi pótlék emelkedését. A PM ,,tud a gyermekesek problémájáról"

  - A diplomás minimálbér bevezetése következtében nehezebbé válik a pályakezdő diplomások elhelyezkedése

  - Az adómentes minimálbér nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra és az önmagukat alkalmazó egyszemélyes vállalkozókra

  - A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara számításai szerint az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) olyan feltételekkel került bevezetésre, hogy az csak a szellemi szabadfoglalkozásúak szűk köre esetében lehet előnyös

  - Az ingyenes tankönyvellátás ígéretének visszavonása

  - A kormány előrehozza a jövedéki adó emelésének időpontját januárról szeptemberre

  - A román-magyar egyetértési nyilatkozat felülvizsgálatának kezdeményezése, annak ellenére, hogy nem igazolódtak a román munkavállalókkal kapcsolatos félelmek. A kormánynak azóta sincs álláspontja a kérdésről”
 • 19. alibaba 2010. június 14. 10:36
  „16. hozzászólás Csirén 2010.06.14. 10:29

  Teljesen igazad van, új elnök, új lapok természetesen a barátoknak!!
  A FIDESZ-nek mennyi tartózása volt, van, most az hirtelen megszűnik mert visszafizették PAPÍRON!!!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénabálák égtek Csepreg határában

Százhúsz szénabála égett le Csepreg határában vasárnap délután - közölte a katasztrófavédelem. Tovább olvasom