Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Az al-Kaida továbbra is a legnagyobb veszélyt jelenti a világon

Szingapúr – Oszama bin Laden megölése ellenére továbbra is az al-Kaida terrorszervezet, illetve a hozzá kötődő csoportok jelentik a legnagyobb biztonsági veszélyt a világon – közölte az Interpol főtitkára.
Ronald Noble egy szingapúri légi közlekedési tanácskozás alkalmával arról beszélt hírszerzési információkra hivatkozva, hogy a tömegközlekedési eszközök vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, és a légi járatok továbbra is a terroristák kiemelt célpontjai.

A legaggasztóbb az, hogy a terroristák ellopott vagy elveszített útlevéllel észrevétlenül jutnak el olyan helyszínekre, amelyek biztonsága különösen fontos. Sok országban ugyanis nem vetik össze az útlevelek adatait az eltűnt dokumentumok adatbázisával. Minden második érkező utast nem világítanak át, vagyis világszerte évente félmilliárd ember nem esik át a szükséges vizsgálatokon – mondta a nemzetközi rendőrségi szervezet vezetője.

Noble felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonsági szolgálatok tavaly 490 millió útlevelet vizsgáltak meg, és közülük 40 ezer az eltűnt vagy ellopott dokumentumok listáján volt. Az Interpol adatbázisában 16 millió eltűnt útlevélről és 122 millió eltűnt személyi igazolványról vannak adatok.

Noble szerint minden országnak olyan személyekre kell összpontosítania a figyelmét, akikről a legkevesebb információja van. Ezek az emberek általában nem állampolgárai az adott országnak. Tehát amikor egy országba be akar lépni egy olyan ember, aki annak nem állampolgára, akkor az adott országnak a lehető legtöbb információt be kell szereznie róla ahhoz, hogy megalapozottan tudjon dönteni a vízum neki való kiadásáról. Ezeket az információkat a személyi okmányok ellenőrzése révén, valamint a titkosszolgálatoktól, a rendőrségtől és az Interpoltól tudják beszerezni – mondta a nemzetközi szervezet vezetője.

Olvasóink írták

  • 1. szandokán 2011. június 07. 09:23
    „Az alkaida egy olyan szervezet,akiket már régen nemzetközi összefogással el kellett volna távolítani a föld szinéről,mint nem kívánatos korcs fajt.Ők egy vallásban félrevezetett agymosott,elkorcsosult népcsoport,a hülye nem létező prófétájukkal eggyűtt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanások Tripoliban

Erős robbanások rázták meg kedd reggel Tripolit, ami arra utal, hogy a NATO ismét intenzív légitámadást hajtott végre a líbiai főváros ellen. Tovább olvasom