Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Riadókészültség az indiai-pakisztáni határon

Riadókészültségbe helyezték hétfőn az indiai biztonsági erőket Pandzsáb államban, az indiai-pakisztáni határ 533 kilométeres szakaszán, miután amerikai kommandósok Pakisztánban megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét.
A határvédelem megerősítése mellett biztonsági óvintézkedéseket tettek a Pandzsáb "kapuinak" számító főbb közlekedési csomópontokon, így a Szri Guru Ramdasz-i nemzetközi repülőtéren, az attari nemzetközi vasútállomáson, valamint az attari határátkelőnél is. A hatóságok fokozottan ellenőrzik a Pakisztánból érkezőket annak érdekében, hogy kiszúrják a pakisztáni hátországgal rendelkező terrorszervezetek által Indiába küldött szélsőségeseket, akik gyakran turistának vagy üzletembernek adják ki magukat.

Az északnyugat-indiai állam a pakisztáni terrorszervezetek célpontjai közé tartozik. 2009 júliusa óta már legalább négy esetben csaptak le szélsőségesek pandzsábi településekre. Himmat Szingh, a területi határrendészet egyik illetékese hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben "jobb résen lenni".

Hétfőn Kasmír India által ellenőrzött részén is készültségbe helyezték a rendőröket és a hadsereget, tartva az al-Kaida-vezér halálának hírére kirobbanó esetleges tüntetésektől.

"Hadrendbe állítottuk a csapatainkat a lehetséges erőszakos zavargások elkerülése érdekében. Eddig nem voltak tüntetések, de elővigyázatosnak kell lennünk" - mondta el Kuldeep Khuda, a területi rendőrség vezetője.

Bár a kasmíriak többsége az iszlám mérsékelt ágának követője, a lakosság egy kis hányada köztudottan a szélsőséges iszlám, illetve Oszama bin Laden hívei közé tartozik.

Az indiai kormány mérföldkőnek nevezte a terrorizmus elleni harcban Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének a megölését. Palaniappan Csidambaram belügyminiszter ugyanakkor aggodalmát is hangoztatta, miszerint az, hogy a terroristavezérrel "mélyen Pakisztán belsejében" végeztek, megerősíti az indiaiak félelmét attól, hogy különböző terrorszervezetek tagjai menedéket találnak a szomszédos országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laza szervezeti struktúra, világot átívelő kapcsolatrendszer - Az al-Kaida terrorhálózat története

Bin Laden halálhírét követően egyre több találgatás övezi az általa vezetett terrorszervezet, az al-Kaida jövőjét. A vallási fanatizmusra épülő szervezet húsz éves múltra tekint vissza. Tovább olvasom