Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Kultúracsempészet az ezüstnyílon

Szeged - A SÍN-TÉR Kulturális Egyesület az első két nagy sikerű összművészeti happening után idén harmadik alkalommal is megrendezi a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált. Az október 6. és 9. közötti esemény a két testvérvárost, Szegedet és Szabadkát köti össze.
A két város között még mindig közlekedik az 50 esztendős, ezüstnyílnak, szürke villámnak vagy éppen konzervdoboznak becézett sínbusz, a határ menti térség legendás, szimbolikus vasúti járműve. Mind a szabadkai születésű Kosztolányi Dezső, mind a szegedi születésű Juhász Gyula első gyerekkori útja a másik városba vezetett – ugyanezen a vasútvonalon.

A Kultúrcsempész Sínbusz Fesztiválon a régióban élő költők, írók, képzőművészek, színházi emberek és zenészek az említett járművön, valamint a városi rendezvényhelyszíneken irodalmi, színházi, képzőművészeti és zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a kultúrcsempészeket.

A fesztivál ötlete Kollár Árpádtól és Orcsik Rolandtól, a kulturális egyesület tagjaitól származik. Mindketten a Vajdaságból származnak, Szegeden élnek, költők és műfordítók. Két éve azért választották helyszínként a Szeged és Szabadka között közlekedő sínbuszt, mert szerintük ez az egyik legkifejezőbb szimbóluma a két város összetartozásának.

Pillanatképek a 2009-es Kultúrcsempész Sínbusz Fesztiválról. Fotó: Baptiste Mispelon (galéria)

– A tavalyi fesztiválon az író Tolnai Ottó pucolta a krumplit a közönség tagjainak – eleveníti fel a tavalyi emlékeket Orcsik Roland, a fesztivál szervezője. – Erre a gesztusra reflektálva idén hagymával és krumplival jutalmazzuk a fesztiválozók leglelkesebb tagjait. Az esemény a tavalyihoz képest forradalmi újításokkal nem fog szolgálni, inkább a spontaneitás erejével próbálunk feledhetetlen hangulatot teremteni – a sínbuszozás alatt például Dulics Tímea, Szvetnyik Margit és Rákai István triója, a Hands Up szórakoztatja a résztvevőket.

A 3. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztiválon csupa olyan író vagy költő vesz részt, akik szimbolikus figurái a térség irodalmi életének, ebben szekcióban többek között Térey Jánost, Lovas Ildikót, Szilasi Lászlót, Böndör Pált, Svetislav Basarát, Srđan V. Teąint láthatja és hallhatja a közönség.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban Urbán András Társulata A kisinyovi rózsa című, Tolnai Ottó poémájára épülő darabját mutatja be; a szegedi Régi Zsinagógában a budapesti Pont Műhely YU-HU-Rap című előadást játssza Domonkos István azonos című műve alapján. A szervezők ezzel a két színdarabbal szimbolikus gesztust szeretnének tenni Tolnai és Domonkos felé, hiszen mint Orcsik Roland megjegyezte: a fesztivál az ő köpönyegükből csúszott elő.

Tolnai Ottó a tavalyi Kultúrcsempész Sínbusz Fesztiválon. Fotó: Baptiste Mispelon (galéria)

Vad Zsolt, a fesztivál zenei szervezője szerint három olyan program is van, ami igazi kuriózum. – Szerdán az olasz Andrea Rottin és az Above The Tree koncertjét érdemes kiemelni, ők a szegedi Jazz Kocsmában játszanak. Csütörtökön a Pont Műhely YU-HU-Rap című darabjának zenészei között megtaláljuk Mezei Szilárdot, Márkos Bercit, Hock Ernőt és G. Szabó Hunort, akik a kortárs vajdasági és a magyar dzsesszélet kiemelkedő hangszeresei. A horvát Man Zero zenekar pénteken a szabadkai Mini Clubban, szombaton a szegedi Garaboncziásban játszik. Szabadkán egy osztrák, Szegeden pedig egy magyar előzenekaruk lesz, a Marionette ID – mondta a szervező.

Az idei fesztivál egyik különlegessége, hogy dokumentumfilm készül belőle, amit a jövő évi berlini dokumentumfilm-fesztiválon mutatnának be.

A sínbusz tehát október 8-án indul Szegedről Szabadkára, gyülekező 11.30-kor a szegedi vasútállomás restijének teraszán, majd másnap, október 9-én vissza, gyülekező 9.30-kor a szabadkai vasútállomáson. Az út mindkét irányba ingyenes, a becsületkasszába érkező önkéntes adományokat örömmel fogadják a szervezők.

Olvasóink írták

 • 3. pákásznák 2010. október 06. 01:52
  „az ezüstnyilon régebben mást csempésztünk.....”
 • 2. x 2010. október 05. 23:45
  „"A tavalyi fesztiválon az író Tolnai Ottó pucolta a krumplit a közönség tagjainak - eleveníti fel a tavalyi emlékeket Orcsik Roland, a fesztivál szervezője."

  Ha az író iskolásgyerek lenne, akkor azt követelnék meg tőle, még a mai kutya-világban is, hogy hámozza a burgonyát.”
 • 1. mattil 2010. október 05. 21:41
  „Valami nem stimmel! Jó ideje ugyanis már nem közlekedik a két város között a sínbusz. Röszkén kell átszállni a szabadkai vonatra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeért a híd a Tisza fölött

Már át lehet sétálni az M43-as sztráda Tisza-hídján az egyik partról a másikra: összeért a két oldalról párhuzamosan épített szerkezet. Tovább olvasom